Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Mračne tajne princa Charlesa: Želi kontrolirati medije kao u Sj. Koreji

Mračne tajne princa Charlesa: Želi kontrolirati medije kao u Sj. Koreji

princ-charlesUgovori na 15 stranica otkrivaju kako princ od Walesa želi kontrolirati svaki aspekt intervjua koje daje medijima

Princ Charles zahtijeva da budu zadovoljeni preduvjeti u stilu ‘Sjeverne Koreje’ prije nego pristane na televizijske intervjue. To znači da mora dobiti na uvid sva pitanja prije intervjua, ima pravo sudjelovati u montaži, pa čak i zabraniti emitiranje ako mu se ne svidi krajnji proizvod.

Independent je saznao da princ Walesa pristaje na intervje samo pod uvjetom da produkcija potpiše ugovor od 15 stranica, u kojem stoji da Clarens House može prisustvovati montaži snimke i, ako su nezadovoljni s krajnjim rezultatom, mogu u potpunosti ukloniti prinčevo prisutstvo iz videa.

Zahvaljujući tolikoj razini cenzure, otkazan je intervju Jona Snowa s Charlesom koji je trebao u nedjelju biti prikazan u britanskim Channel 4 vijestima, iz britanske ambasadorske rezidencije u Parizu, a povodom pariške konferencije o klimatskim promjenama.

Channel 4 nije pristao na intervju pod traženim uvjetima, iako su saznali da je više televizijskih kuća pristalo zadovoljiti sve točke iz ugovora.

U intervjuu se smiju tek postavljati pitanja koja su prethodno odobrena i ispisana u ugovoru. U slučaju da se postavi pitanje koje nije navedeno ugovorom, osoblje može prekinuti snimanje, a televizija ne smije koristiti te, kao ni prethodne snimke.

Tijekom montaže, na pitanja koja se tiču “pravednosti, ravnoteže, povjerljivosti, sigurnosti ili brige o vjerskim, političkim ili rasnim zabrinutostima, može ukazati predstavnik Clarence Housea”.

Iako televizija navodno ima potpunu kontrolu nad umjetničkim izražavanjem i montažom, strogi uvjeti to očigledno demantiraju.

Ne vrijede ista pravila za sve

Jedan neimenovani izvor izjavio je da sve nalikuje stilu koji se provodi u Sjevernoj Koreji i da na tako nešto nikad ne bi pristale neke druge važne ličnosti.

No činjenica da postoji ovakav ugovor – za kojeg mnogi novinari smatraju da ukida novinarsku slobodu i neovisno, transparentno izvještavanje – predstavlja samo još jedan dodatak brojnim kontraverzama koje okružuju pokušaje princa Charlesa da utječe na različite nacionalne debate.

Dopisi prozvani “crni pauk”, koji su objavljeni ranije ove godine, pokazali su kako je Charles desetljećima pokušavao utjecati na mišljenje javnosti slanjem tajnih pisama vladi o temama kojima je sklon, poput klimatskih promjena, homeopatiji, stambenoj politici i bolničkoj hrani.

Inače, Charles je prethodno pokazivao veliku volju za suradnjom s medijima. U svakom slučaju puno veću od drugih članova kraljevske obitelji, pogotovo ako ga usporedimo s kraljicom koja uporno izbjegava komentiranje kontroverznih tema.

No sad kad su u javnost izašli uvjeti ugovora, jasno je da ni on nije spreman raspravljati s medijima na isti način kao druge javne osobe, uključujući političare, koje često dočekaju “neugodna” pitanja na koja prethodno nisu pristali.

Ugovore za princa Charlesa sastavlja njegov osobni tajnik Clive Alderton, dok pregovore s medijima izvršava njegova tajnica za komunikacije – Kristina Kyriacou, koja je na to mjesto zasjela početkom godine, navodno na inzistiranje samog Charlesa.

Prije toga je radila za princa tri godine, a prethodno iskustvo je stekla radeći s nekolicinom zvijezda koje su je nazivale “pukovnikom”.

Channel 4 je doduše već doživio neugodnu epizodu s gospođom Kyriacou nakon što se svim silama potrudila da njihov reporter Michael Crick ne postavi pitanja princu o dopisima “crni pauk” u svibnju ove godine.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(express.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,