Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTINOVO PRVO PRAVILO: Ako je borba neizbježna, udri prvi!

PUTINOVO PRVO PRAVILO: Ako je borba neizbježna, udri prvi!

putin-judoMnogi se čude odlučnosti s kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin bori protiv terorista Siriji

Poenta je u glavnom “pravilu” Putina u vanjskoj politici, koje je uspostavio još u djetinjstvu na ulicama Lenjingrada: “Ako je borba neizbježna, udari prvi”, piše komentator talijanskog lista “Il Giornale”.

Bez obzira na to što na teritoriju Rusije žive predstavnici raznih vjeroispovijesti, uključujući muslimane, ruski predsjednik vješto pronalazi ravnotežu koja isključuje mogućnost religioznih sukoba u zemlji, piše analitičar.

“To je pravi Putin – s jedne strane se bori protiv terorista Islamse države, a s druge otvara najveću džamiju u Europi.”

U jednom od svojih govora Putin je istaknuo razlike umjerenog islama i terorizma, izjavivši da ISIS kompromitira islamsku religiju ideologijom zasnovanom na lažima, piše analitičar.

On također naglašava da ruski predsjednik poštuje povijest i tradiciju u kojima je kršćanska religija zauzimala centralno mjesto u “srcu ruskog čovjeka”, zbog čega podržava Rusku pravoslavnu crkvu.

“Ne treba podcjenjivati ​​ni savez Putina i rimskog pape Franje – oni su se susreli dva puta, čime su izazvali ozbiljnu zabrinutost (predsjednika SAD-a) Obame”, piše analitičar.

Ipak, u borbi protiv džihadizma Putin nastupa odlučno.

“Pravilo ruskog predsjednika da treba biti ‘prvi ako je borba neizbježna’ čini ga pouzdanim saveznikom u očima (predsjednika Sirije) Bashara el Assada i doprinosi dijalogu s oporbenim snagama u Siriji”, smatra analitičar.

“Svojim kretanjem po šahovskoj ploči Sirije Putin je zbunio Zapad, neizbježno vraćajući Rusiju u red ključnih sugovornika SAD i Europe.

Ako postigne uspjeh u borbi protiv Islamske države, ruski lider bi mogao računati na ukidanje apsurdnih sankcija Zapada”, piše analitičar i dodaje: “Igrajući na kartu ‘prvog’, Putin je uspio, svidjelo se to nekom ili ne, da vrati Rusiji zvanje velike imperije”.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,