Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Filantrop, eugeni─Źar i milijarder Bill Gates osniva najve─çi svjetski fond za ─Źistu energiju

Filantrop, eugeni─Źar i milijarder Bill Gates osniva najve─çi svjetski fond za ─Źistu energiju

debill-gatesDanas ─çe Bill Gates ─çe objaviti jedno od najve─çih partnerstvu u podru─Źju ─Źiste energije u povijesti, navodi se u novom izvje┼í─çu ClimateWire

Rije─Ź je fondu koji ─çe se usmjeriti na istra┼żivanje i uvo─Ĺenje novih izvora energije bez ugljika, a financirat ─çe se milijardama dolara Gatesa i drugih filantropa.

U isto vrijeme, koalicija zemalja, uklju─Źuju─çi SAD i Indiju, slo┼żila se da ─çe udvostru─Źiti svoja finansciranja za istra┼żivanja i razvoj ─Źiste energije. Najava dolazi u vrijeme godi┼ínjeg summita Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, koji po─Źinje u Parizu u ponedjeljak.

“Ovo je najve─ça partnerska suradnja u istra┼żivanju i razvoju u povijesti”, rekao je izvor Greenwirea.

Gates je nedavno dao naslutiti da planira ulo┼żiti oko 2 milijarde dolara osobnog bogatstva u tehnologije ─Źiste energije.

Njegov cilj je da se omogu─çi da ─Źovje─Źanstvo do─Ĺe do nulte globalne emisije uglji─Źnog dioksida u sljede─çih 35 godina, a ┼íto ─çe zahtijevati ogromne napretke u nuklearnim, solarnim i vjetrenim elektranama.


Nedavno je u svojim predavanjima iznio formulu za smanjenje emisije uglji─Źnog dioksida, u toj formuli stoji i ─Źovjek kao komponenta koju treba smanjiti.

“Upravo sada, svijet tro┼íi samo nekoliko milijardi dolara godi┼ínje na istra┼żivanje u ranoj fazi ideje za nultu uglji─Źnu energiju”, napisao je Gates ranije. “Ta ulaganja bi trebala biti dva ili tri puta ve─ça.”

Detalji novog fonda jo┼í nisu jasni, ali Gates je ulo┼żio u niz ambicioznih energetskih tehnologija u pro┼ílosti, te izrazio interes za brojna druga.

Jedno od Gatesovih ulaganja, Terrapower, fokusira se na male, natrijski hla─Ĺene nuklearne reaktore, koji bi mogli koristiti osiroma┼íeni uran za gorivo. Gates je tako─Ĺer spomenuo solarna kemijska goriva kao podru─Źje interesa, kori┼ítenjem solarne energije za proizvodnju goriva zasnovanog na ugljikovodika koje bi efektivno bilo uglji─Źno neutralno.

On je tako─Ĺer izrazio interes za visinske vjetroelektrane, koje bi koristile zra─Źna kretanja za energiju vjetra.

S obzirom na ambiciozan cilj i zna─Źajna sredstva koja stoje iza njega, ─Źak i egzoti─Źne energijske sheme mogle bi biti predmet ulaganja.
 
(biznis.ba/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,