Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ameriku mogu zadesiti stra┼íni unutarnji potresi

Ameriku mogu zadesiti strašni unutarnji potresi

assad-sadSIRIJA I IRAK ZA WASHINGTON MOGU ZNA─îITI KATASTROFALAN GEOPOLITI─îKI PORAZ

Poslijednjih nekoliko dana sti┼że masa pozitivnih vijesti sa sirijskog fronta.

Prvo, vojska Bashar al-Assada, uz podr┼íku ruskih Zra─Źno-kozmi─Źkih snaga je kona─Źno uspjela u svoju korist preokrenuti tijek borbenih djelovanja u oblasti Alep, i blizu je postizanju strate┼íkog uspjeha (i to, kako u borbama s kalifatom, tako i na frontu sa proameri─Źkim pobunjenicima).

Drugo, SAD su pod pritiskom Rusije javno priznale da su suglasne da se njihovi saveznici, Austarilija i Japan, izbace iz pregovora o rješavanju sirijske krize.

Tre─çe, Rusija je ve─ç prona┼íla potencijalnu “konstruktivnu opoziciju” spremnu za razgovore s Asaadom o svom sudjelovanju u poslijeratnoj sirijskoj vlasti.

─îetvrto, Sjedinjene Dr┼żave su se slo┼żile da proglase glavnog Aasadovog neprijatelja – d┼żebhana al-Nusra, koja je do sada imala titulu “umjereno-teroristi─Źke organizacije”, za lo┼íu (neumjerenu) teroristi─Źku strukturu.

Peto, Kerry je izrazio uvjerenje da ─çe proces politi─Źkog smirivanja u Siriji po─Źeti u narednih nekoliko tjedana.

Na prvi pogled, osnovni ciljevi Moskve su ostvareni, ostaje samo provesti me─Ĺunarodno-pravne procedure neophodne za legalizaciju nove politi─Źke realnosti. Ipak, ja ne bih unaprijed slavio.

Ne isklju─Źujem da ameri─Źki dr┼żavni tajnik Kerry izra┼żava realnu poziciju predsjednika Obame, koji se u razli─Źitim razdobljima svoje vladavine, s razli─Źitim stupnjem uspje┼ínosti suprotstavljao Washingtonskim jastrebovima.

Obami se o─Źito ne svi─Ĺa balansiranje na rubu nuklearnog Armagedona. Pored toga, koncept, na koji se oslanjao Obama, dolaze─çi na vlasti, predvi─Ĺao je ┼żrtvovanje ekskluzivne svjetske hegemonije SAD (podijeliti teret liderstva s drugim dr┼żavama), s ciljem da se fokusira na doma─çe ekonomske i socijalne probleme.

Poku┼íaji povla─Źenja vojske iz Afganistana i Iraka, pristanak na reformiranje MMF-a i odustajanje od blokiraju─çeg paketa SAD u dono┼íenju odluka Fonda, i mnogi drugi (manje primjetni) koraci koje je Obama ─Źinio unutar ovog koncepta, kojeg su nekada nepravedno nazivali “novim izolacionizmom”.

Sada su, u unutarpoliti─Źkoj borbi, ameri─Źki jastrebovi, koji nisu mogli adekvatno procijeniti situaciju pri otpo─Źinjanju sirijske i ukrajinske avanture, niti predvidjeti razmjere i odlu─Źnost ruskih akcija, ni trajanje i ozbiljnost krize, ni umor ameri─Źkih saveznika (┼íto je drasti─Źno smanjilo njihovu pouzdanost ), pretrpjeli niz zna─Źajnih poraza. Obama je dobio natrag tijekom 2012-2014. izgubljeni prostor za unutarpoliti─Źki manevar.

Ipak, ne mislim da ─çe biti u stanju dugo zadr┼żati inicijativu u svojim rukama.

Prvo, sedam godina je pro┼ílo od njegovog prvog izbora, sve to vrijeme on je proveo u pozicionoj borbi s politi─Źkim protivnicima, ali nije bio u stanju ostvariti strate┼íki pomak.

Drugo, on je odlaze─çi predsjednik (“Lame Duck”); utrka kandidata za predsjedni─Źke izbore 2016. je ve─ç po─Źela i svi oni kritiziraju Obaminu politiku. Dakle, vrlo je sumnjivo da ─çe on biti u stanju provesti vanjskopoliti─Źke odluke koje zahtijevaju od Washingtona zna─Źajne ustupke i koje ─çe ameri─Źki politi─Źari i dru┼ítvo tuma─Źiti kao najve─çi geopoliti─Źki poraz u cijeloj ameri─Źkoj povijesti.

U skladu s ameri─Źkom tradicijom, od Obame se zahtijeva da rje┼íavanje krize prepusti sljede─çem predsjedniku koji ─çe primiti “mandat povjerenja” naroda (i, ┼íto je najva┼żnije, establi┼ímenta) SAD.

Pored toga, postoji zna─Źajan momenat koji ne─çe dozvoliti da SAD pristanu na smirivanje situacije u sada┼ínjim okolnostima. Jer, to je u suprotnosti s cijelom tradicijom ameri─Źke vanjske politike i proturje─Źi temeljnim idejama, na kojima se zasniva nacionalna sigurnost SAD.


U konfiguraciji koja se sada formira na Velikom Bliskom i stoku, dramati─Źno ja─Źaju pozicije Rusije u Siriji i Egiptu. Iran, u su┼ítini uspostavlja neformalni protektorat nad ve─çim dijelom Iraka. Kona─Źno, proiranski pobunjenici u Jemenu se u─Źinkovito bore protiv Saudijske koalicije.

U budu─çnosti, op─çe ja─Źanje pozicija Rusije i Irana u regiji jam─Źi da ─çe – pod pokroviteljstvom Tehrana – jemenski husiti bar postati dio koalicijske vlade, a mogu─çe je i da ─çe postati jedina vlast u zemlji.

Ako pa┼żljivo pogledamo kartu, mo┼żemo vidjeti da ─çe realizacija takvog scenarija, u slu─Źaju, ako se Sjedinjene Dr┼żave odlu─Źe na o─Źigledne ustupke u Siriji, postati gotovo neizbje┼żna, i omogu─çit potpunu kontrolu Rusije i Irana (sa saveznicima) nad glavnim pravcima opskrbe energentima iz zemalja Zaljeva .

Pod okriljem Rusije (u Siriji je raspore─Ĺen PZO i o┼żivljena Sredozemna eskadrila), Egipat pouzdano kontrolira Sueski kanal, a Sirija – potencijalne puteve kopnenih cjevovoda ka mediteranskoj obali. Iran je u svakom trenutku sposoban blokirati plovidbu u Ormuzskom tjesnacu, a sa teritorije Jemena, on dobiva sli─Źnu mogu─çnost u Bab-el-Mandebskom tjesnacu. Pored toga, jedini kopneni masiv savezni─Źkih zemalja od Ledenog oceana do Arapskog mora i od Belud┼żistana do libijske pustinje u potpunosti dobiva mogu─çnost nekontroliranog tranzita nafte i plina iz Srednje Azije (kako u Europu, tako i ka toplim morima).

Me─Ĺutim do pedesetih godina dvadesetog stolje─ça, Britanska imperija, a zatim njezin nasljednik, Sjedinjene Dr┼żave, vidjele su jamstvo svoje liderske pozicije upravo u kontroli nad mjestima proizvodnje i putevima isporuke energenata, dobivenih na Bliskom Istoku (uglavnom u zemljama Perzijskog zaljeva).

Mo┼żda se, od strategija vojne kontrole klju─Źnih to─Źaka i mo┼że odustati, ali od druge ne. Odustajanje SAD od borbe u Siriji ─çe dovesti do toga da njihovi saveznici u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Bahreinu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji ve─ç razmi┼íljaju o pronala┼żenju novog pokrovitelja, momentalno napuste biv┼íeg hegemona.

Takva situacija bila bi pra─çena ne samo gubitkom vanjskopoiti─Źkog presti┼ża i me─Ĺunarodne te┼żine. Pri ovakvom scenariju, SAD vrlo vjerojatno (gotovo zagarantirano) o─Źekuju sna┼żni ekonomski, financijski, a poslije njih i socijalni i unutarpoliti─Źka potresi. Opasnost je tako velika da u usporedbi s njom, ono ┼íto se krajem 80-ih – po─Źetkom 90-ih godina dogodilo sa Sovjetskim Savezom mo┼że izgledati kao povjetarac u odnosu na oluju.

Zato sam siguran da ─çe bez obzira koliko plodotvorno napreduju pregovori o sirijskom smirivanju, SAD i dalje poku┼íava vratiti situaciju unatrag. Pri ─Źemu ─çe, najvjerojatnije, pogor┼íanje situacije u Siriji biti pra─çeno jo┼í jednom eskalacijom u Ukrajini. I ovdje nije bitno ┼íto ho─çe, a ┼íto ne─çe Obama – on jednostavno ne─çe odlu─Źivati.

Ameri─Źki jastrebovi se nigdje ne povla─Źe. Kao rezultat njihovih dugogodi┼ínjih sustavnih pogre┼íaka, ┼íto je rezultiralo pogre┼ínim smjerom, koji oni realiziraju ve─ç dva desetlje─ça, sustav, koji oni poku┼íavaju sa─Źuvati, po─Źeo se ljuljati i blizu je agonije.

Me─Ĺutim, ni s to─Źke gledi┼íta njihovih stavova o ameri─Źkoj vanjskoj politici, ni sa to─Źke gledi┼íta svojih untarpoliti─Źkih i ekonomskih interesa, jastrebovi (neokonzervativci) ne mogu odustati. Za njih bi to zna─Źilo politi─Źku smrt i razaranje, za njih jedino prihvatljivog, svijeta.

Dakle, ┼íto vi┼íe pobjeda sada budemo ostvarili, tim vi┼íe moramo o─Źekivati ÔÇőÔÇő┼żestokog odgovor – mogu─çe posljednji (a samim tim o─Źajni─Źki) poku┼íaj ameri─Źke vladaju─çe elite da izbjegne za njih katastrofalni geopoliti─Źki poraz.

Neprijatelj ne spava, ─Źak i ni onda kada s tobom vodi pregovore.
 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,