Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znate li koliko je moćan tamjan?

Znate li koliko je moćan tamjan?

Tamjan-slikaIako posjeduje brojna ljekovita svojstva, većina osoba o tamjanu ne zna gotovo ništa

U ayurvedskoj medicini, tisućljećima je u uporabi za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, reguliranje hormonalnog statusa kod žena i zaštitu od patogenih mikroorganizama. Prema vjerovanju Ayurveda, svakodnevno kađenje doma tamjanom donosi dobro zdravlje ukućanima.

U zemljama Bliskog istoka, od davnina se koristi za održavanje zdravlja usne šupljine. Ljudi sa ovog podneblja žvaču smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja posjeduje, sprječavaju infekcije.

Na Zapadu je tamjan najviše poznat po antiupalnim svojstvima, a bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak.

Tamjan učinkovito i ublažava bol uzrokovan artritisom, bez izazivanja nuspojava. Poboljšava cirkulaciju, kao i protok krvi kroz krvne žile oštećene upalnim procesima.

Istraživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanovo acetat, smanjuje neurološka oštećenja, djeluje protiv depresije i napetosti, smanjuje razinu kolesterola i sprečava bolesti krvnih žila.

U aromaterapiji se koristi za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka s uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva. Terapija uljem blagotvorno djeluje i na dišne ​​puteve. Pomaže kod bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije.

Da bi se postigao pravi učinak, potrebno je na ruku staviti malo ulja i udisati nekoliko puta dnevno. Odličan je i za inhalaciju, u litru vruće vode stavi se jedna jušna žlica tinkture tamjana.

Dobro upućeni tvrde da ulje tamjana može pomoći u liječenju ili ublažavanju hrkanja, tako što se namažu vrat, grudi i područje oko nosa. Ulje se ne nanosi koncentrirano, već razrijeđeno baznim uljem ili vodom.

Iako nema poznatih kontraindikacija, tamjan i njegove pripravke trebalo bi izbjegavati hipertoničari, trudnice i dojilje.
 
(lekarinfo.com/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,