Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA, MEDIJI » Nisu mu javili: Princ Charles izjavio da je globalno zagrijavanje krivo za rat u Siriji

Nisu mu javili: Princ Charles izjavio da je globalno zagrijavanje krivo za rat u Siriji

princ-charles-engleskaBritanski princ Charles uvjeren je kako je dugogodišnja sirijska kriza, koja je dovela do problema na globalnom nivou, zapravo izazvana klimatskim promjenama…

“Postoje jaki dokazi da bi jedan od glavnih razloga za ovaj horor u Siriji, nevjerojatno ali istinito, mogla biti suša koja je trajala pet ili šest godina”, rekao je princ u intervjuu za “Sky News”, a prenijela agencija AFP.

On je dodao da je zbog suše “veliki broj ljudi na kraju morao napustiti zemlju”.

“Neki od nas su još prije 20 godina pričali da, ako se ne pozabavimo ovim problemom, doći će do još žešćih sukoba oko manjka resursa”, istaknuo je princ Charles, koji će na otvaranju summita Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama sljedećeg tjedna u Parizu održati govor.

Charles je dodao i da “postoji realna šansa da banka ‘majke prirode’ bankrotira, kao što su 2008. godine bankrotirali financijski giganti” i upozorio da će biti vrlo teško postići dogovor o smanjenju emisije štetnih plinova.

“Da li se zaista treba suočiti s katastrofama i kaosom da bismo shvatili da trebamo poduzeti konkretne mjere?”, Zapitao se 67-godišnji nasljednik britanske krune i oštar zagovornik zaštite okoliša.

Tek je u posljednjih nekoliko godina Pentagon počeo obraćati pažnju na to. Mislim da ima veliki utjecaj na događaje. Nikad se ne bavimo ključnim uzrocima, samo rješavamo kratkoročne brige – rekao je Charles koji je prije nekoliko mjeseci upozoravao kako imamo samo 30 godina kako bi planet spasili od katastrofalnih klimatskih promjena te da je rješavanje globalnog zatopljenja najveći izazov s kojim se čovječanstvo ikada susrelo.

Princ od Walesa koji se inače bavi organskim uzgojem, prije pet godina snimio je za američku televiziju film Harmony (Sklad) o klimatskim promjenama i pokušajima pronalaženja inovativnih rješenja za očuvanje okoliša.

Tko mu ne bi vjerovao kada čuje kako pametno priča…
 
(24sata.hr,vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,