Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Šveđani smislili kako da iz klorofila i šećera biljaka dobivaju struju

Šveđani smislili kako da iz klorofila i šećera biljaka dobivaju struju

klorofil-šećerŠvedski znanstvenici uspjeli su živim ružama “ubrizgati” elektroničke mikrosheme

Sa namjerom da sposobnosti biljaka iskoriste za dobivanje senzora novog tipa.

Nadaju se da će tako dobiti i “zelene antene”, pa čak i struju iz klorofila.

Suradnici Laboratorija za organsku elektroniku Linköpingskog sveučilišta objavili su u časopisu Science Advances da su nad takvim “ružama” i drugim biljkama radili puna da desetljeća.

Požalili su se da su njihova istraživanja i eksperimenti napredovali sporije nego što su morali zbog – nedovoljnog financiranja.

A što su Šveđani, zapravo, postigli?

Stvorili su polimer PEDOT koji se u biljke ubrizgava poput vode. A kada se taj polimer nađe unutar ruže, on u njihovim ksilemama formira “kablove” kojima se može propuštati struja, a da se pritom ne remeti kretanje vode i hranjivih tvari kriz ksileme biljaka.

Pošto se u biljkama, kao i u ljudskom tijelu, nalaze elektroliti – Šveđani su uspjeli svoje mikro-”kablove” spojiti s tim elektrolitima i da tako dobiju svojevrsni tranzistor i “logički ventil” – bazni element digitalne sheme.

U jednom od eksperimenata su listove ruže stavili u smjesu PEDOT-a i nano-vlakana celuloze.

Pritom su pomoću vakuuma izvukli zrak iz tkiva ruže, a u tako oslobođeni prostor ubrizgali otopina PEDOT. Potom su uključili slabu struju i – listovi su počeli polako mijenjati boju. A mijenjali su je od plavkaste ka zelenkastoj i obrnuto.

Voditelj projekta Magnus Berggren zadovoljno je izjavio: “Sada možemo sasvim ozbiljno govoriti o dobivanju struje iz biljaka. Jer, moći ćemo u njih “ubacivati” senzore, da koristimo klorofil za dobivanje struje, da pravimo “zelene antene” i sasvim nove materijale. Sve će se to dešavati prirodnim putem”.

Šveđani će svoje otkriće prvo iskoristiti za pravljenje senzora koji će pokazivati ​​”zdravstveno stanje” biljaka do kojih im bude stalo.

Berggrenovo sveučilište će i druge svoje znanstvenike uključiti u projekt proizvodnje struje iz šećera biljaka … Što reći, nego, jadne biljke!
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,