Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » JELOVNICI VELIKIH DIKTATORA: 9 suludih prehrambenih navika

JELOVNICI VELIKIH DIKTATORA: 9 suludih prehrambenih navika

HItler-hrana-prehranaGulaš od kobre, halucinogeno korijenje i KFC neka su od omiljenih jela najvećih tiranina 20. stoljeća

U knjizi ‘Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants’ Victoria Clark i Melissa Scott nude nevjerojatan uvid u omiljena jela, navike za stolom i strahove od trovanja nekih od najvećih diktatora 20. stoljeća. A nude i recepte za neka od njima omiljenih jela, za sve zainteresirane.

Pružamo vam uvid u neke prehrambene zanimljivosti koje se tiču najgorih na crnoj listi, koje vas mogu samo još više uvjeriti koliko su diktatori čudni, ili možda nalik vama…

Kim Jong Il

Vođa Sjeverne Koreje najviše je uživao u juhama od morskog psa i psećeg mesa, te u masti, a za sve navedeno je vjerovao da mu pruža imunitet i snagu. Također je bio jedan od najvjernijih potrošača Hennessy konjaka.

Imao je i ekipu žena koje su se morale uvjeriti da su sva zrna riže na njegovom tanjuru jednake veličine, oblika i boje.

Hitler

Hitler je bio vegetarijanac, što se pripisivalo njegovim ideološkim stavovima, iako je moguće da se razlog krio i u njegovoj uvjerenosti da mu prehrana bez mesa pomaže kod problema kronične nadutosti i zatvora. Krajem Drugog svjetskog rata, Hitler je jeo samo krumpir pire i čistu juhu.

Vođa nacista imao je pak 15 kušača hrane, a ako nijedan od njih ne bi umro 45 minuta nakon što je probao hranu, tek tada bi i sam prionio jelu.

Staljin

Ruski diktator je bio sklon tradicionalnoj gruzijskoj kuhinji, koja sadrži orahe, češnjak, šljive, šipak i puno vina.

Staljin je uživao u igrama koje su uključivale ispijanje alkohola i po šest sati dugim večerama koje su mu pripremali osobni kuhari, među kojima je bio i djed ruskog predsjednika Vladimira Putina, Spiridon Putin.

Mussolini

Talijanski fašistički vođa obožavao je jednostavne salate od nasjeckanog češnjaka natopljenog s uljem i limunovim sokom. Za francusku kuhinju je smatrao da je “bezvrijedna”.

Volio je jesti obroke kod kuće, sa suprugom Rachele i njihovo petero djece. Tipičan obrok u obitelji Mussolini je bio u točno određeno vrijeme, a svi su morali sjediti na svojim mjestima prije nego je “glava obitelji” došao za stol.

Idi Amin

Zloglasni vojni diktator i predsjednik Ugande uživao je u pečenim kozama, biljci manioki i kruhu od prosa. Navodno je jeo 40 naranči dnevno, vjerujući da su one “prirodna viagra”.

Kasnije, kad je živio u egzilu u Saudijskoj Arabiji, obožavao je pizzu i Kentucky Fried Chicken.

Neko vrijeme je također uživao u britanskim stvarima, te se “navukao” na poslijepodnevni čaj, a postojale su glasine i da je bio kanibal.

Pol Pot

Vođa smrtonosnih Crvenih kmera u Kambodži volio je jesti divljač, divlje svinje, zmije (navodno je jako volio gulaš od zmija), svježe voće, te piti brandy i kineska vina.

Pol Pot je uživao u luksuznim obrocima dok bi oni koji su živjeli pod njegovim režimom smjeli dobiti tek vodu s par zrna riže.

Nicolae Ceaușescu

Rumunjski komunistički vođa je volio jesti vegetarijanske lazanje prelivene jajima pomiješanim s kiselim vrhnjem, šarana na rumunjski način, te salatu od rajčice, luka i fete uz sočan odrezak.

Ceaușescu je panično izbjegavao hranu koja nije bila temeljito ispitana. Na formalnim događanjima bi bacao hranu koju bi mu servirali na pod i odgurnuo bi je što je dalje bilo moguće.

Francisco Macías Nguema

Prvi predsjednik Ekvatorske Gvineje, koju su pod njegovom vladavinom zvali afričkim Dachauom, volio je bhang – čaj napravljen od lišća ženske biljke kanabisa i iboge, korijena s halucinogenim djelovanjem.

Ne zna se puno toga o njegovom ponašanju za stolom, no pričalo se da je bio kanibal koji je skladištio lubanje u svojem hladnjaku.

François Duvalier

Poznatiji kao ‘Papa Doc’, ovaj haićanski predsjednik i diktator bio je dijabetičar sa srčanim problemima i artritisom kad je došao na vlast krajem 1950-ih godina, pa ga je do smrti, 1971. godine, supruga morala hraniti na žličicu.

“Njegova ideja zabave nakon večere uključivala je spuštanje u tamnicu čiji su zidovi bili obojani krvavo crvenom bojom, kako bi kroz špijunku gledao mučenje svojih neprijatelja”, napisale su Clark i Scott.
 
(express.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,