Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » JEDVA ČEKALI DA UVEDU POLICIJSKU DRŽAVU: Najviši stupanj uzbune u Bruxellesu, zatvoren metro! “Izbjegavajte šoping centre, koncerte…”

JEDVA ČEKALI DA UVEDU POLICIJSKU DRŽAVU: Najviši stupanj uzbune u Bruxellesu, zatvoren metro! “Izbjegavajte šoping centre, koncerte…”

bruxselles-terorsticki-napadBelgija je u subotu podignula stupanj uzbune za područje glavnoga grada Bruxellesa na najvišu razinu, upozoravajući javnost da izbjegava gužve zbog ozbiljne prijetnje napada, rekao je dužnosnik vlade

Stupanj uzbune za Bruxelles podignut je na najvišu, četvrtu razinu nakon sastanka ministara i vrha policije i sigurnosnih službi.

“Stanovništvu savjetujemo da što više izbjegava mjesta gdje se okuplja puno ljudi poput shopping centara, koncerata ili stanice javnoga prijevoza”, rekao je glasnogovornik vladina kriznog centra.

Razina uzbune podignuta je na najvišu razinu za područje Bruxellesa nakon nove sigurnosne procjene, priopćila je Organizacija za koordinaciju analize prijetnje”(ocam) koja spada pod belgijsko ministarstvo unutarnjih poslova. Razina uzbune za ostatak zemlje ostaje tri, dodao je OCAM.

Mjera je poduzeta nekoliko sati nakon što je protiv osobe koja je uhićena u Belgiji podignuta optužnica za terorizam u vezi s napadima u kojima je u Parizu 13. studenoga poginulo 130 osoba. Ta osoba, čiji identitet nije objavljen, treća je protiv koje je u Belgiji podignuta optužnica za napade u Parizu.

Glasnogovornik kriznog centra odbio je reći što je izazvalo promjenu razine stupnja uzbune jer se istrage nastavljaju. “Ne možemo dati više informacija. Istraga još traje”, rekao je.

Zatvara se promet podzemnom željeznicom

Sve stanice podzemne željeznice ostat će zatvorene u subotu u Bruxellesu, objavio je Stib, javna tvrtka za briselski prijevoz, nakon što je Belgija podigla razinu terorističke uzbune na maksimalnu zbog “neposredne” prijetnje.

“Na preporuku kriznog centra Unutarnje savezne javne službe, sve naše stanice podzemne željeznice ostat će danas zatvorene. Radi se o predostrožnosti”, objavio je u subotu ujutro Stib na internet stranici.

“Autobusi prometuju ali su neki tramvaji zahvaćeni tom mjerom”, dodaje prijevoznik koji će “u konzultacijama s kompetentnim vlastima i policijom odlučiti od danas do sutra hoće li se stanice ponovno otvoriti”.

Belgija je u noći s petka na subotu podigla na najvišu razinu terorističku uzbunu za grad Bruxelles, objavio je nacionalni krizni centar OCAM spominjući “neposrednu” prijetnju.
 

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,