Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Å to je opasnije, cigarete ili Å¡ećer?

Što je opasnije, cigarete ili šećer?

secer-cigaretePuÅ¡enje i slatkiÅ¡i stvaraju ovisnike, bilo zasebno, bilo u kombinaciji, a utjeÄu negativno na sve aspekte života: emocionalni, druÅ¡tveni, financijski i zdravstveni

Dopamin, takozvani hormon sreće, oslobaÄ‘a se u mozgu u puno većim koliÄinama pri konzumaciji hrane bogate Å¡ećerima te posljediÄno izaziva ovisnost. Isto se dogaÄ‘a pri utjecaju nikotina na mozak.

Bez duhana ipak možemo živjeti, ali naÅ¡ organizam bez Å¡ećera, toÄnije glukoze, gubi energiju te ju poÄinje nadomjeÅ¡tati iz drugih izvora te tako Å¡koditi tijelu, potencijalno kulminirajući s nakupljanjem Å¡tetnih ketona u krvotoku, koji uzrokuju bolne posljedice, pa i smrt. Kada se govori o Å¡ećeru, ne misli se nužno na preraÄ‘eni, bijeli Å¡ećer, već on u tijelo dolazi i putem ugljikohidrata. Utoliko je važno paziti na koji naÄin unosite Å¡ećere u organizam, u kojim koliÄinama te o kojoj vrsti Å¡ećera se radi.

Lakši džep

Cigareta se u financijskom aspektu lakÅ¡e odreći, s obzirom da predstavljaju izdaÅ¡ne financijske izdatke aktivnim puÅ¡aÄima, dok je hrana jeftinija Å¡to je viÅ¡e industrijski preraÄ‘ena, a upravo taj Äimbenik je kljuÄan u izazivanju ovisnosti. Kolika će biti ovisnost o nekom jelu ili prehrambenoj namirnici zavisno je o tome koliko je ta namirnica procesuirana.

Bijeli Å¡ećer, koji je glavni sastojak većine slastica, industrijski je preraÄ‘en, a i same slastice dodatno kroz procese tvorniÄke proizvodnje. Nije Äudno da su na listi hrane koje izazivaju najviÅ¡e ovisnosti u prvih 10 Äokolada, keksi, sladoled i kolaÄi. Naposljetku umjetni i preraÄ‘eni sastojci prevladavaju u slatkoj hrani te je utoliko liÅ¡ena zdravih tvari koje su karakteristiÄne za sirove i prirodne namirnice. Iz te Äinjenice proizaÅ¡ao je i izraz “prazne kalorijeâ€, koji oznaÄava hranu liÅ¡enu nutritivnim vrijednostima.

Izgled i samopouzdanje

Ovisnost o Å¡ećeru najveći je uzroÄnik pretilosti koja, osim zdravstvenih problema, uzrokuje emocionalne i druÅ¡tvene. U pretile osobe prekomjerna tjelesna masa izaziva negativne reakcije i komentare u druÅ¡tvu te utjeÄe na samopouzdanje i sliku o sebi, dovodi do smanjenja motivacije za životne pothvate, podcjenjivanje vlastitih sposobnosti i vrijednosti te izolaciju iz druÅ¡tvenih dogaÄ‘anja.

Pušenje se percipira kao ‘cool’ te je utoliko i teže prestati pušiti. Ono postaje dio raznih osobnih i društvenih rituala za koje treba pronaći zdraviju zamjenu kako bi se riješilo ovisnosti koja je ušla u sve sfere života, ne samo zdravstvenu.

UzroÄnici raka

Å ećer kvari zube, kako estetski, tako i zdravstveno, a prekomjernim unosom se riskiraju kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, oÅ¡tećenja jetre, povećava se razina loÅ¡eg kolesterola, ali i rizik od oboljenja rakom. PuÅ¡enje takoÄ‘er uzrokuje kardiovaskularne bolesti, a posebice probleme s plućima i disanje, poÄevÅ¡i od kroniÄne opstruktivne bolesti pluća pa sve do raka pluća.

Sve je Å¡tetno, obiÄno to ide jedno s drugim. Jedno i drugo je opasno, a Äesto ide zajedno. Po zdravlje su cigarete opasnije no ovisnost o Å¡ećeru ipak uzrokuje pretilost, dijabetes i neuravnoteženi krvni tlak. Pri rjeÅ¡avanju bilo koje ovisnosti preporuÄuje se opća promjena životnih navika. ÄŒak i pri prestanku puÅ¡enja, preporuÄuje se usvajanje zdrave prehrane s manje Å¡ećera te sluÅ¡anje savjeta koje smo dobili joÅ¡ u Å¡koli o tome kako ne dobiti na tjelesnoj težini. – savjetuje Boris Gracin, dr. med., spec. psihijatar, subspecijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za jadno zdravstvo “Dr. Andrija Å tamparâ€.

Promicanje zdravog stila života u kampanjama protiv ovisnosti ne cilja utjecati samo na fiziÄki već i psihiÄki razvoj pojedinca koji pati bilo od ovisnosti o duhanu ili Å¡ećeru. Zadovoljstvo životom osnovni je preduvjet noÅ¡enja s psihiÄkom ovisnosti o cigaretama ili slatkom, kako emocionalno, odnosno druÅ¡tveno funkcioniranje ne bi predstavljalo problem, a puÅ¡enje i hrana jedina utjeha i naÄin kojima se postiže ugoda.

Apstinencija je jedini lijek za ovisnost o Å¡ećeru i cigaretama. Sa Å¡ećerom je ipak lakÅ¡e, poÅ¡to za zdravlje nije Å¡tetno povremeno pojesti neÅ¡to slatko u malim koliÄinama, s obzirom da neće pokrenuti preveliku dopaminsku reakciju, dok se u sluÄaju puÅ¡enja savjetuje apsolutan prestanak, kako bi se tijelo fiziÄki potpuno oslobodilo ovisnosti.

 
(ordinacija.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,