Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TTIP i TTP: Korak bli┼że ka stvaranju Orwellovog distopijskog dru┼ítva

TTIP i TTP: Korak bli┼że ka stvaranju Orwellovog distopijskog dru┼ítva

TTIP-ttpJesmo li svjesni kako globalno društvo srlja u potpunu propast demokratije, pravednosti i jednakosti? Jesmo li svjesni kako će naša zadnja prava nestati zajedno s nacionalnim zakonima i regulacijama o kakvoći; vode, zraka, hrane, pića i drugih proizvoda, a sve zahvaljujući novonastaloj psihopatskoj dosjetki

Mjesecima se naga─Ĺalo ┼íto li nam donose me─Ĺunarodni trgova─Źki ugovori poput TTIP-a i TTP-a, brojne udruge za za┼ítitu potro┼ía─Źa i gra─Ĺanske slobode su se dizale na noge poku┼íavaju─çi mobilizirati ljude ┼íirom svijeta kako bi sprije─Źile ili barem ubla┼żile u─Źinke ovih ugovora. Na┼żalost, interes ┼íire javnosti je izostao, a mi kona─Źno znamo sadr┼żaj prijedloga ugovora.

Sredinom ove godine Alfred De Zayas, UN-ov posebni izvjestitelj za promicanje demokratije je objavio slijede─çe retke:

ÔÇťObama je predlo┼żio me─Ĺunarodne trgova─Źke ugovore, koji ─çe ako postanu me─Ĺunarodno prihva─çeni zakon, voditi do stvaranja distopijske budu─çnosti u kojoj ─çe korporacije, a ne demokratski izabrane vlade, donositi sve najva┼żnije odluke.ÔÇŁ

De Zayasove rije─Źi su nekima zvu─Źale bombasti─Źno i prenategnuto da bi se u njih moglo vjerovati. ┼átavi┼íe, rijetko koji mediji su obratili pa┼żnju na one koji su upozoravali o opasnostima koji se kriju u Obaminim najnovijim me─Ĺunarodnim ÔÇťreceptimaÔÇŁ.

Ova dva glomazna trgova─Źka ugovora; TTIP za atlantske nacije i TTP za pacifi─Źke zemlje (osim Kine) dozvoljavaju kompanijama da same reguliraju trgovinske i ekonomske mjere, koje su do sada bile regulirane demokratskim standardima, poput nacionalnih i me─Ĺunarodnih zakona, te koje su do sada ovjeravale legalno izabrane vlade uz podr┼íku nacionalnih parlamenata. TTIP i TTP dozvoljavaju da se zakoni jednostavno ne po┼ítuju, jer ─çe najve─çe kompanije na svijetu odabirati svoje predstavnike u odboru koji ─çe regulirati tr┼żi┼íte robe i usluga, a ve─ç spomenuti odbor ─çe rje┼íavati i odre─Ĺene sporove, regulacije i standarde trgovine i ekonomskih kretanja.

Me─Ĺunarodni odbor razli─Źitih kompanija bi s prihva─çanjem TTIP-a i TTP-a odre─Ĺivao i:

- Uvjete na radu
- Satnicu na radu
- Plate
- Zaštitu na radu
- Sigurnosne mjere za rad toksi─Źnim i radioaktivnim elementima
- Sigurnosne mjere za odlaganje i skladi┼ítenje toksi─Źnih i radioaktivnih elemenata
- Upravljanje s otrovnim plinovima i nus-proizvodima nastalima tokom proizvodnje
- Odre─Ĺivanje razine toksi─Źnih i opasnih elemenata i spojeva u hrani, pi─çu, odje─çi, obu─çi, higijenskim i kozmeti─Źkim proizvodima itd.
- Odre─Ĺivanje odnosa s javno┼í─çu i najva┼żnije od svega ovo bi tijelo rje┼íavalo sporove s nezadovoljnim kupcima i korisnicima te eventualnim me─Ĺunarodnim pritu┼żbama. Njihove odluke bi u potpunosti zaobi┼íle demokratske procese i sudsku vlast svih zemalja potpisnica. Najve─çe bi kompanije na svijetu tako postale; porota, sudac, d┼żelat i policajac.

Ako mislite da je to kraj opasnosti koje kriju ova dva me─Ĺunarodna trgova─Źka ugovora, tada vas moramo razo─Źarati, stvar je puno gora.

TTIP I TTP omogu─çavaju slijede─çe:

FAVORIZIRA SE GMO HRANA, UGRO┼ŻAVA SE PRIRODNA RAVNOTE┼ŻA I AUTOHTONE SORTE

Oba ugovora daju neograni─Źena prava biotehnolo┼íkim kompanijama i najve─çim proizvo─Ĺa─Źima hrane, koji vi┼íe ne bi trebali po┼ítovati nacionalne zakone jer ih TTIP i TTP automatski nadja─Źava. Onemogu─çila bi se inspekcija hrane i kontrola kvalitete, a u slu─Źaju da nacionalni inspektorati i prona─Ĺu neodgovaraju─çe komponente u prehrambenim ili bilo kojim drugim proizvodima, o njihovoj pritu┼żbi ─çe odlu─Źivati me─Ĺunarodni trgova─Źki odbor o kojemu smo ve─ç pisali. Nacionalne vlade ne bi mogle zabraniti ili pak kontrolirati uvoz GMO proizvoda od sjemenja do mesa niti bi na takve stvari mogle utjecati, s time bi se direktno ugrozile nacionalne baze autohtonih sorti.

GMO


Ugovor tako─Ĺer zaobilazi pitanje jasnog ozna─Źavanja GM hrane, ta─Źnije kompanije vi┼íe ne bi bile du┼żne na deklaracijama pisati porijeklo hrane i eventualne GMO dodatke. Da stvar bude gora, ovi ugovori omogu─çavaju primjenjivanje insekticida, pesticida i herbicida koji su u nekim zemljama zabranjeni, te se dozvoljava kori┼ítenje upitnih aditiva hrani, a internacionalni standardi o kakvo─çi hrane i proizvodnji hrane bi postali interna stvar ve─ç spomenutog odbora.

SPRJE─îAVA SE SLOBODA INTERNETA I PRAVA NA PRIVATNOST

U slu─Źaju da ameri─Źki Kongres (u kojemu uglavnom sjede lobisti najve─çih korporacija koje su sastavljale TTP i TTIP) prihvati nacrte oba ugovora tada ─çe pojam ─Źuvanja privatnih informacija na Internetu postati stvar pro┼ílosti, s ovim ugovorima kompanije imaju pravo prikupljanja podataka o tome ┼íto korisnici kupuju, koje stranice pregledavaju, koliko se na njima zadr┼żavaju, kako pla─çaju robu, adrese, telefone, krug prijatelja, najbli┼że veze, adrese elektroni─Źke po┼íte, te bi imale pristup va┼íim osobnim profilima na dru┼ítvenim mre┼żama.

Cenzura

U me─Ĺunarodnom trgovinskom odboru bi sjedili i vlasnici internetskih providera te vlasnici dru┼ítvenih mre┼ża i tra┼żilica. Me─Ĺutim, najgora stvar je da bi isti bili odgovorni nad autorskim pravima te bi automatski mogli sankcionirati svakoga za kojeg smatraju da kr┼íi autorska prava ili koji pak koriste informacije koje su zakonom za┼íti─çene. Me─Ĺunarodni trgova─Źki odbor bi imao pravo zatra┼żiti zatvaranje web stranica koje po njihovom mi┼íljenju ne po┼ítuju autorska prava i koji kopiraju za┼íti─çene informacije.

U slu─Źaju da TTP i TTIP bude prihva─çen, ameri─Źka bi kompanija mogla zatra┼żiti zatvaranje portala u bilo kojoj zemlji na svijetu i takvu stegovnu mjeru bi mogla izvr┼íiti bez prava na prigovor ili provjeru istinitosti optu┼żbe. Ista stvar bi bila i s privatnim ili grupnim postovima na dru┼ítvenim mre┼żama, na takav na─Źin bi se uni┼ítila sloboda govora i informiranja.

POTPUNO IGNORIRANJE EKOLOŠKIH STANDARDA

Stupe li ovi ugovori na snagu, najve─çe energetske kompanije ─çe mo─çi proizvoditi energente bez ikakva nadgledanja, ta─Źnije fracking ─çe postati standard na kojeg nacionalne vlade ne─çe mo─çi osporiti, elektrane ─çe se mo─çi praviti bez studija o utjecaju na okoli┼í, smanjit ─çe se standardi za rudarenje i eksploataciju nafte i plina, a ÔÇťslobodna trgovinaÔÇŁ ─çe ozna─Źiti kraj svih ekolo┼íkih zakona posebno u Europi jer ih SAD odavno ne prati. Oba ugovora onemogu─çavaju ─Źak i kontrolu zraka i vode te bi na takav na─Źin uni┼ítili ekolo┼íku ravnote┼żu u nekoliko godina.

TTP bi isprva trebao uklju─Źiti dvanaest najutjecajnijih pacifi─Źkih nacija, dok bi TTIP trebao uklju─Źiti Eurozonu. Obama smatra da bi ti ugovori omogu─çili izlazak iz ekonomske krize i slobodnu trgovinu, no zapravo rije─Ź je o tome da bi bogati postali jo┼í bogatiji, te da bi prodavali nekvalitetniju robu za iste ili ─Źak vi┼íe cijene, jer ni na to ne bi mogle odlu─Źivati nacionalne regulacije o (ne)lojalnoj konkurenciji.

U┼íli smo u drugi mjesec revizije prijedloga zakona o TTP-u i TTIP-u, pa ipak ako pogledate po vode─çim medijima, uklju─Źuju─çi i nacionalne TV ku─çe i radijske programe, svi marljivo ignoriraju zna─Źenje ovih opasnih prijedloga, zapravo toliko su revni i marljivi da sa sigurno┼í─çu mo┼żemo re─çi kako je rije─Ź o cenzuri i direktivama koje se podrobno slu┼íaju.

TTIP4

Jedno je sigurno, mi ─çemo se ubrzo probuditi u no─çnoj mori dostojne najboljih Orwellovih dijela ako se ne trznemo iz drijeme┼ża i ako se ne zauzmemo za svoja prava i slobode. Postane li TTIP stvarnost, kumice na placu ─çe prodavati GMO, a da to ne─çe niti znati, va┼ía djeca ─çe se obla─Źiti u toksinima natopljenu odje─çu, a da vi to ne─çete ni znati, kozmetika ─çe imati puno vi┼íe olova, parabena i te┼íkih metala, a da vi to ne─çete znati, voda ─çe biti jo┼í zatrovanija, a da vi to ne─çete ni znati, zrak koji udi┼íete ─çe postati ekstremno toksi─Źan, to ─çete primijetiti zasigurno, no tada ─çe ve─ç biti kasno.

Zalo┼żite se protiv TTP-a i TTIP-a, ako ne zbog sebe tada zbog va┼íih najmilijih, podijelite ovaj tekst, mo┼żda tako omogu─çite edukaciju i spa┼íavanje na┼íih prava.
 
(freshpress.info/matrixworldhr.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,