Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Tito je prije 40 godina znao kako se riješiti terorizma: “Stvari na Bliskom Istoku su došle u mrtvu točku”

Tito je prije 40 godina znao kako se riješiti terorizma: “Stvari na Bliskom Istoku su došle u mrtvu točku”

TITO-terorizamPovodom terorističkog napada u Parizu, izašao je govor originalno objavljen prije više od 40 godina, a u njemu je govor bivšeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u kojem poziva na mir, ali također i daje recept kako da se iskorijeni terorizam

Tito je izrazio neslaganje sa akcijom njemačkih komandosa 1972. godine u masakru izraelskih sportaša za vrijeme Olimpijskih igara u Münchenu od strane palestinskih terorista rekavši da se moglo mnogo bolje djelovati u tom slučaju.

Tada je ubijeno 11 Izraelaca i dva Nijemca, a bivši jugoslavenski vođa je naveo vidove terora koji se dešavaju i danas diljem planete.

“Vi, inače znate kakva je situacija. Na Bliskom istoku stvari su došle u slijepu ulicu. Vidjeli ste što se dogodilo u Njemačkoj na Olimpijadi u Münchenu. Ubijeno je 11 izraelskih sportaša. Poginula su dva Nijemca … Zbog toga su već mogli dignuti avione i bombardirati žene i djecu u Libanonu i Siriji.

Ja osobno, kao i čitav naš narod, apsolutno sam protiv onoga što su komandosi napravili u Münchenu. Jesu li oni bili svjesno ili nesvjesno nečije oruđe, ne znam. Ali mi smo protiv terora uopće. No, dajte da se malo razmisli – kakvih sve terora ima.

Što je s onim terorom kada se svakodnevno bacaju tisuće i tisuće tona ekspolziva, kada se bombama ruši i sve živo ubija. Je li to teror? To je najgori teror.

Prema tome, neka se sada izvuku pouke iz onoga što se dogodilo u Münchenu, pa da se jadanput kroz Ujedinjene narode, učini nešto kako se terorizam u svjetskim razmjerima više ne bi mogao pojavljivati.

A to se može ostvariti … To što sada Izrael čini ne čini sam, on ima dobru podršku izvana. Zbog toga je jako opasno. I taj teroristički pothvat u Münchenu ima jednu vrlo paklenu namjeru.

Da se sva mržnja čovječanstva, okrene protiv Arapa. Maltene, trebalo bi sve Arape likvidirati. Razumije se, mi se moramo boriti protiv toga da se sada baci krivnja na te narode, na čitave zemlje” – rekao je Tito u Prijedoru.

Samim govorom, Tito je dao i jednu vrstu recepta kako da se sanira trenutna situacija s terorizmom, iako je jugoslavenski dužnosnik ove riječi izgovorio prije više od 40 godina.
 
(24sata.rs/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,