Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NOVA TEORIJA: Svemir u kojem ┼żivimo nije nastao u Velikom prasku, ve─ç kad ga je crna rupa izbacila iz druge dimenzije

NOVA TEORIJA: Svemir u kojem ┼żivimo nije nastao u Velikom prasku, ve─ç kad ga je crna rupa izbacila iz druge dimenzije

svemir-crna-rupaSvemir u kojem ┼żivimo nije nastao u Velikom prasku, ve─ç kad ga je crna rupa izbacila iz druge dimenzije, tvrdi skupina znanstvenika iz Kanade

Ve─ç dugo se smatra da je svemir nastao u Velikom prasku, no ne mo┼żemo znati da li je to bila propaganda NASA-e ili istina.

Ipak, pojedini fizi─Źari sad imaju jo┼í jednu pretpostavku o tome ┼íto se dogodilo u trenutku kad je nastalo sve ┼íto nas okru┼żuje prije oko 13,7 milijardi godina.

Kaoti─Źni Veliki prasak je samo jedna od teorija, koja i se dalje ne mo┼że potpuno uklopiti u postoje─çe okvire fizike.

Znanstvenici za sada vjeruju da je prije Velikog praska postojao singularitet, nevjerojatno gusto i vru─çe stanje prostora i vremena. U su┼ítini, kako je to pretpostavio Stephen Hawking, bio je to sadr┼żaj “trbuha” crne rupe.

S tim se sla┼żu i tri astrofizi─Źara iz Kanade, koji u novom radu o nastanku svemira pi┼íu: “Najve─çi izazov kozmologije je razumijevanje Velikog praska”.

Dr Niayesh Afshordi i dvojica njegovih kolega smatraju da je singularitet bio dio ─Źetvorodimenzionalna crne rupe i da je vrijeme da zaboravimo na ideju o Velikom prasku.

Po─Źetak svega, prema njihovom mi┼íljenju, jeste trenutak kad je crna rupa izbacila sadr┼żaj iz svog “trbuha”, to jest iz druge dimenzije.


Takva “projekcija” mo┼że objasniti veliki problem s kojim se suo─Źavaju teoreti─Źari Velikog praska, kozmi─Źke inflacije, trenutka kad je svemir ni iz ─Źega postao ne┼íto. Mi smo, prema njihovom mi┼íljenju, samo projekcija, obrok koji je progutala crna rupa.

U ─Źetvorodimenzionalnom svemiru crna rupa bi mogla imati trodimenzionalni horizont doga─Ĺaja.

BIZARNO, ALI ISPITUJEMO:

Ideja da poti─Źemo s ruba horizonta doga─Ĺaja ─Źetvorodimenzionalne zvijezde koja se uru┼íava sama u sebe u nekom drugom univerzumu mo┼żda zvu─Źi bizarno, ali mi ─çemo testirati svaku teoriju o nastanku svemira.

Ako na┼ía teza pro─Ĺe ispitivanja, zaslu┼żuje da je i drugi shvate ozbiljno – ka┼że astrofizi─Źar dr Alan Duffy iz Melbournea.

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(kurir.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,