Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Prirodni đumbir je i do 10.000 puta učinkovitiji od lijekova za kemoterapiju u liječenju raka

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Prirodni đumbir je i do 10.000 puta učinkovitiji od lijekova za kemoterapiju u liječenju raka

dumbir-kemoterapijaĐumbir prirodno sadrži spoj koji je do 10.000 puta učinkovitiji od kemoterapije u ubijanju matičnih stanica raka koje čine maligne tumore toliko opasnima, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PLoS

Kemikalija, poznata pod imenom 6-shogaol, nastaje kada se đumbirovo korijenje suši ili kuha.

Istraživači su otkrili da 6-shogaol djeluje protiv matičnih stanica raka u koncentracijama koje su bezopasne za zdrave stanice. To se dramatično razlikuje od konvencionalne kemoterapije, koja ima ozbiljne nuspojave uglavnom zato što ubija zdrave stanice kao i stanica raka.

Matične stanice odgovorne za 90 posto smrti uzrokovane rakom?

Kao i drugih matičnih stanica, matične stanice raka posjeduju sposobnost diferencijacije u različite tipove stanica.

U slučaju raka, matične stanice se diferenciraju u različite maligne stanice koje čine tumorsku koloniju. Iako oni čine manje od 1% posto stanica u bilo kojem tumoru, matične stanice su otporne na gotovo sve poznate ili eksperimentalnim kemikalije u kemoterapiji.

Te stanice su također u mogućnosti se replicirati na neodređeno vrijeme, a one su sposobne odcijepiti se od njihove matične kolonije i započeti novu koloniju tumora drugdje u tijelu.

One su ključni igrači u procesu metastaziranja, koji je odgovoran za 90 posto smrtnih slučajeva vezanih za rak.

Upornost matičnih stanica raka također objašnjava zašto se rak može ponovno pojaviti, čak i nakon naizgled uspješnog iskorjenjivanja tumora putem kemoterapije, zračenja ili operacije.

“Matične stanice raka predstavljaju ozbiljnu prepreku terapiji protiv raka jer one mogu biti odgovorne za lošu prognozu i povrata tumora”, napisali su istraživači.

“Dodajući u pasimizmu, vrlo malo kemoterapijskih spojeva su se pokazali obećavajućimae da ubiju ove stanice.”

Ubija stanice raka na mnogim frontama u tijelu (na nekoliko strana)

Istraživači su otkrili da 6-shogaol cilja matične stanice raka dojke sa nekoliko različitih strana, uključujući smanjenje ekspresije površinskih markera, mijenjajući stanični ciklus povećavajući stopu stanične smrti, inhibirajući nastanak tumora, izravno izazivajući programiranu smrt stanice i direktno trovanje matične stanice karcinoma (citotoksičnost).

Istraživači su uspoređivali citotoksičnost spoja 6-shogaol protiv ljudskih matičnih stanica raka dojke s naširoko korištenim – kemoterapijskim lijekom – taksol.

Otkrili su da, dok je taksol pokazao citotoksičnost kod jednodimenzionalnog laboratorijskog modela tumora (“jednoslojni tumor”), kod trodimenzionalnog nije pokazao nikakvi utjecaj (“sferoidni model”) za koji se vjeruje da je točniji model tumora raka u stvarnom svijetu.

6-shogaol je međutim, bio je učinkovitiji u oba – monosloju i sferoidnom modelu.

Istraživači su zatim povećali koncentracija taksola na 10.000X puta, ali to još uvijek nije pokazalo učinkovitost u sferičnom modelu.

“taksol, iako je bio vrlo aktivan u monoslojnim stanicama, ne pokazuje djelovanje protiv sferoidnih tumora i u čak 10.000 puta većoj koncentraciji u odnosu na 6-shogaol”, napisali su istraživači.

Činjenica da se spoj 6-shogaol javlja u prirodi i široko je prisutan u ljudskoj hrani, obećava i daje sigurnost tijelu u borbi ptoriv raka, istaknuli su istraživači.
 
(preveo:mag.A.B./uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,