Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Za┼íto Rusija mora ┼żaliti ┼żrtve Pariza kad Pariz nema ni┼íta protiv podsmijehivanja njegovim ┼żrtvama?

Za┼íto Rusija mora ┼żaliti ┼żrtve Pariza kad Pariz nema ni┼íta protiv podsmijehivanja njegovim ┼żrtvama?

molitva-parizRUSI NE ┼ŻELE VI┼áE DA BITI “PATRIOTI ZAPADA” I SLU┼ŻITI KULTU OPSJEDNUTOSTI INOZEMSTVOM

U RUSKOM avionu, vjerojatno, tako─Ĺer nisu letjele samo Putinove pristalice. Me─Ĺutim, to nimalo nije zasmetalo Charlie-Hebdo-karikaturistima da se vesele povodom njegovog pada.

Stvar je u tome ┼íto francusko dru┼ítvo ni na koji na─Źin nije javno osudilo to ruganje ruskim ┼żrtvama, naprotiv, izjavilo je da je ono dio njihove demokracije.

Za┼íto je povodom tragedije u Parizu umjesno i potrebno kritizirati Hollandea, njegovu politiku, francuske bezobrazluke, prisje─çati se nakaza iz “Charlieja” itd.?

Govore nam: zato ┼íto su “poginuli obi─Źni Pari┼żani, koji nemaju nikakve veze sa Charliem”.

Ali, ni u ruskom avionu tako─Ĺer, najvjerojatnije, nisu letjele samo Putinove pristalice.

U teroristi─Źkom napadu na Sinaju poginulo je vi┼íe od 200 dr┼żavljana Rusije. Apsolutno nevinih ljudi. A ne vi┼íe od 200 Holmogorova.

Ipak, u francuskom tisku se na┼ílo dosta onih koji su u tom kontekstu s razli─Źitom dozom negativnosti i bez ikakvog po┼ítovanja govorili o Rusiji, Rusima, Putinu itd.

Kap koja je prelila ─Źa┼íu je bilo ruganje “Charlievim” ┼żrtvama teroristi─Źkog napada, koje je francuski MUP opravdao pozvav┼íi se na slobodu govora.


Postavlja se pitanje: za┼íto je u Rusiji u okviru iste te slobode govora nedopustivo izra┼żavanje istog spektra negativnih mi┼íljenja o Francuskoj i njenoj politici, bez ikakve osjetljivosti za pogibiju ljudi?

Za┼íto mi zahtijevamo od sebe ve─çu osjetljivost i politi─Źku korektnost nego od Francuske – zemlje koja je etalon demokracije?

Naravno, nitko se ne mo┼że tjerati da ne ┼żali. Ali, treba ni vikati poput glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova (Marije) Zahar: zabranjeno je svako spominjanje karikatura!

To je tipi─Źni patriotizam na strani inozemstva, a objavljivanje da je izra┼żavanje ┼żalosti povodom Pariza – dug svakog gra─Ĺanina Rusije – to je slu┼żenje kultu opsjednutosti inozemstvom.

Francuzi su javno ponizili više od 200 ruskih poginulih nevinih sunarodnjaka. Nikakve isprike i obećanja da se to neće ponoviti Rusija nije dobila.

Za┼íto Rusija onda treba javno i prisilno ┼żaliti francuske dr┼żavljane, koji su isto toliko nevino poginuli, zaboraviv┼íi kako su Francuzi tretirali ruske ┼żrtve?

To nije pitanje osje─çaje osvete. To je pitanje emulacije demokratskih institucija.

Vidi┼í kako se pona┼íaju Pravi Demokrati – pona┼íaju se isto tako, naro─Źito prema sebi samima.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,