Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » HRVATSKA DRŽAVA ODAVNO PRODALA REZERVE ZLATA, A IPAK IZVOZI: Od početka gospodarske krize iz Hrvatske je izvezeno 15 tona zlata

HRVATSKA DRŽAVA ODAVNO PRODALA REZERVE ZLATA, A IPAK IZVOZI: Od početka gospodarske krize iz Hrvatske je izvezeno 15 tona zlata

zlato-otkupU prvih sedam mjeseci ove godine izvezeno je oko pola tone zlata vrijednog 20 milijuna dolara

Iz Hrvatske je od početka gospodarske krize (od 2008. godine) izvezeno oko 15 tona zlata.

Prema DSZ-u u prvih sedam mjeseci ove godine izvezeno je nešto malo više od pola tone zlata, odnosno 544,43 kilograma ukupne vrijednosti 20 milijuna američkih dolara. Radi se o izvozu zlata u obliku praha, šipki, žica, ploča, prevučeno platinom, a izvezeno je najviše u Italiju, a od ostalih zemalja u Sloveniju, Njemačku, Tursku i Srbiju.

U istom razdoblju ove godine Hrvatska je uvezla skoro istu količinu zlata, odnosno 459,53 kilograma, za što je izdvojeno samo tri milijuna dolara.

Prema podacima DSZ-a vidi se da se radi također o uzvozu zlata u obliku praha, šipki, žica, ploča, prevučeno platinom i slično, ali i da je izvoz šest puta “teži” od uvoza.

U cijeloj prošloj godini izvezeno je iz Hrvatske oko 2,8 tona zlata vrijednog 99,5 milijuna dolara, a uvezeno približno oko jednu tonu vrijednosti 27 milijuna dolara. Inače valja podsjetiti da je u Hrvatskoj otkup i prodaja zlatnog nakita počeo rasti istodobno s rastom gospodarske krize, kada su mnogi, ostajući bez plaća ili pak njihova smanjenja, rasprodavali obiteljsku zlatninu. Tomu je pridonijela i dobra otkupna cijena zlata.

Izvoz zlata, ili tzv. zlatni biznis, doživio je svoj bum 2012., kada je bio 6,6 puta veći nego je to bio u 2011. godini. U 2012. godini izvezeno je više od šest tona zlata ukupne vrijednosti 217,170.324 američkih dolara. Usporedbe radi, 2011. godine bilo je izvezeno “samo” 1,5 tona ukupne vrijednosti 59,862.979 američkih dolara.

Uz pojavu novog trenda – otkupa zlatnog nakita, preko noći su počele nicati i otkupljivačnice zlatnog nakita, a krenuo je tada i masovni otkup preko web portala i Facebooka.

U to se vrijeme izvozom zlata bavilo i više od 80 tvrtki, a otkupom su se počeli baviti i sami zlatari. Koliko se tvrtki trenutačno bavi ovim poslom nismo uspjeli saznati jer su nam na naš upit iz Ministarstva gospodarstva odgovorili da je “Na temelju odredbe članka 12. Uredbe o određivanju robe koja se izvozi i uvozi na temelju dozvola (Narodne novine, br. 77/2010, 146/2011, 25/2012 i 40/2013), danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji prestaje važiti obveza izdavanja dozvola za otkup i izvoz zlata.

Dakle, od 1. srpnja 2013. godine Ministarstvo gospodarstva više ne izdaje dozvole u vezi otkupa i izvoza zlata”.
 

 
(glas-slavonije.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,