Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » HRVATI NA METI RA─îUNALNIH NAPADA: Reagirajte na vrijeme i ne nasjedajte na ove podvale!

HRVATI NA METI RA─îUNALNIH NAPADA: Reagirajte na vrijeme i ne nasjedajte na ove podvale!

PASSWORD-POLICIMA-EMAIL“Upozoravamo gra─Ĺane da ne otvaraju poruke e-po┼íte pristigle od nepoznatih osoba ili s nepoznatih adresa te da s pove─çanim oprezom otvaraju poruke s privicima koji su naizgled bezopasni (kao ra─Źun ili fotografija) i poruke s poveznicama na web adresu. Vrlo ─Źesto su takve poruke e-po┼íte rezultat kvalitetnog socijalnog in┼żenjeringa te mogu “natjerati” (─Źesto prezaposlenog, u ┼żurbi, a time i manje opreznog) korisnika da klikne na privitak ili poveznicu i tako aktivira ┼íifriranje dokumenata”, isti─Źu iz policije

S obzirom na to da┬áje posljednjih dana zabilje┼żen porast prijava gra─Ĺana vezanih uz pojavu novih oblika malicioznih ra─Źunalnih napada tipa Crypto Ransomware, policija je odlu─Źila┬áupoznati javnost s na─Źinom po─Źinjenja spomenutog djela te tako ubla┼żiti mogu─çe posljedice.

ÔÇťPosljednjih dana zabilje┼żena je pojava novih oblika malicioznih ra─Źunalnih napada tra┼żenjem otkupnine, odnosno porast prijavljenih slu─Źajeva ┼íifriranja podataka na ra─Źunalima korisnika (pravnih i fizi─Źkih osoba) udaljenim pristupom. ┬áVektori napada u ovim slu─Źajevima su razli─Źiti te maliciozni program naj─Źe┼í─çe na ra─Źunalo dolazi porukom putem e-po┼íte (koja sadr┼żi maliciozni privitak ili poveznicu na inficiranu web stranicu) ili putem prethodno inficiranih web poslu┼żitelja na kojima se nalaze legitimne web stranice (npr. pretra┼żivanjem uobi─Źajenih internetskih portala)ÔÇŁ, isti─Źu iz policije te dodaju:

ÔÇťNakon uspje┼íne aktivacije na kompromitiranom ra─Źunalu, maliciozni program kriptira sadr┼żaj (┼íto se o─Źituje i kroz specifi─Źnu ekstenziju koja se dodijeli kriptiranim datotekama) te nakon toga prika┼że i slikovnu obavijest kojom se tra┼żi uplata odre─Ĺenog nov─Źanog iznosa u virtualnoj valuti (BitCoin) u zamjenu za klju─Ź i postupak kojim se datoteke mogu dekriptirati. U trenutnoj kampanji po─Źinitelji za otkupninu tra┼że 3 ili 4 BitCoin-a, a naj─Źe┼í─ça su meta pravne osobe.


Prema trenutno dostupnim informacijama, sadr┼żaje je mogu─çe de┼íifrirati isklju─Źivo putem klju─Źa. No unato─Ź tome, ne savjetujemo uplatu otkupnine jer takav postupak ne jam─Źi da ─çe klju─Ź biti dostavljen, a tako─Ĺer ne jam─Źi ni sigurnost od ponovnih napada. Tako─Ĺer, uplata otkupnine podr┼żava i daljnju kriminalnu aktivnost po─Źinitelja.

Jedina sigurna za┼ítita od posljedica ovih napada je┬ákvalitetan i a┼żurirani backup svih va┼żnih podataka. Potpuna tehni─Źka i antivirusna za┼ítita ne postoji, no svakako je potrebno ra─Źunalni sustav i sve programske komponente kontinuirano a┼żurirati.ÔÇŁ

Kako isti─Źu stru─Źnjaci, naju─Źinkovitija za┼ítita od napada je upravo u┬áodgovornom pona┼íanju krajnjeg korisnika u ra─Źunalno sigurnosnom smislu.

ÔÇťUpozoravamo gra─Ĺane da ne otvaraju poruke e-po┼íte pristigle od nepoznatih osoba ili s nepoznatih adresa te da s pove─çanim oprezom otvaraju poruke s privicima koji su naizgled bezopasni (kao ra─Źun ili fotografija) i poruke s poveznicama na web adresu. Vrlo ─Źesto su takve poruke e-po┼íte rezultat kvalitetnog socijalnog in┼żenjeringa te mogu ÔÇťnatjeratiÔÇŁ (─Źesto prezaposlenog, u ┼żurbi, a time i manje opreznog) korisnika da klikne na privitak ili poveznicu i tako aktivira ┼íifriranje dokumenata.

Na internetskoj stranici MUP-a mo┼żete prona─çi ─Źlanak objavljen 6. studenoga, a koji se odnosi na ove vrste napada.

Tako─Ĺer je na internetskoj stranici Nacionalnog CERT-a objavljen tekst koji poja┼ínjava kako prija┼ínje ┼żrtve ovih napada mogu dekriptirati svoja ra─Źunala, ukoliko se radi o specifi─Źnom obliku napada (CoinVault i Bitcryptor).
 
(dnevno.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,