Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » OTIŠLI SMO PREDALEKO OD PRIRODE DA BI OVO ZNALI: Upozorenje znanstvenika na kuhanje s biljnim uljima

OTIŠLI SMO PREDALEKO OD PRIRODE DA BI OVO ZNALI: Upozorenje znanstvenika na kuhanje s biljnim uljima

ulje-biljno-rakKuhanje s biljnim uljima poput suncokretovog oslobađa toksične kemikalije koje su povezane s rakom i degeneracijom mozga, objavili su britanski znanstvenici

Svinjska mast, maslac, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju istraživači.

Prilikom zagrijavanja biljna ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino oslobađaju kemikalije aldehide koje su povezane s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Martin Grootveld, profesor bioanalitičke kemije i kemijske patologije s britanskog De Montfort University rekao je da pržena hrana poput ribica i krumpirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama WHO-a.

Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje.

Omega-6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega-3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor John Stein, profesor emeritus neuroznanosti s University of Oxford.

On smatra da je manjak omega-3 kiselina važan čimbenik u nastanku niza mentalnih problema i stanja kao što je disleksija.

Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pozornosti, upozorili su stručnjaci.
 
(plivazdravlje.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,