Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Nova faza američke histerije: “Rusija i Kina su se usudile izazvati postojeći svjetski poredak!”

Nova faza američke histerije: “Rusija i Kina su se usudile izazvati postojeći svjetski poredak!”

američka-histerija“Iako američka vojska ne traži novi Hladni rat, odlučno će se suprotstaviti globalnim silama u nastajanju poput Rusije i Kine kako bi zaštitila “međunarodni poredak” kojim dominiraju Sjedinjene Države”, poručio je američki ministar obrane Ashton Carter

Jučer je u “Predsjedničkoj knjižnici Ronald Reagan” Carter izravno i iskreno optužio Rusiju što se usudila “zveckati nuklearnim sabljama” i što je “prekršila suverenitet američkih saveznika”.

Američki vojni dužnosnik je Rusiju i Kinu stavio u isti rang s “Islamskom državom”, a sve ih vidi kao prijetnju “američkim vrijednostima”.

“Teroristički elementi poput Islamske države, naravno, ugrožavaju naše vrijednosti. No, drugi izazovi su složeniji, a s obzirom na njihovu veličinu i kapacitet su potencijalno još štetniji”, rekao Carter uspoređujući Rusiju i Kinu s američkim monstruoznim proizvodom na Bliskom istoku – “Islamskom državom”.

“Čini se da su neki akteri odlučili eliminirati načela i potkopati međunarodnog poretka koji im izlazi u susret. Naravno, niti Rusija, niti Kina taj poredak ne mogu potkopati, ali ga izazivaju“, rekao je Carter.

Agencija AP, citirajući Cartera, izvijestila je da Rusija i Kina izazivaju tzv. “svjetski poredak” kojim upravlja Washington. U tom kontekstu, Carter je rekao da se njihove “provokativne aktivnosti” mogu vidjeti na svim mogućim razinama, bilo na moru, u zraku, u svemiru ili čak u “cyberprostoru”.

“Najviše uznemiruje zveckanje nuklearnim sabljama Moskve”, koja po mišljenju američkog ministra obrane “dovodi u pitanje predanosti ruskih lidera za kompromis oko strateške stabilnosti i poštivanja pravila protiv uporabe nuklearnog oružja”.

U kontekstu ove očigledne histerije Pentagona, vrijedno je podsjetiti na nedavnu reakciju iz Moskve oko novih planova Sjedinjenih Država o postavljanju naprednih nuklearnih bombi Büchel u zračnoj bazi u Njemačkoj. Raspoređivanje ovog oružja u Njemačkoj je najnoviji potez planiranog programa nuklearne razmjene unutar NATO saveza.

O proturaketnom štitu NATO saveza i njegovom postavljanju u Europi ne vrijedi ni trošiti riječi, iako nije naodmet spomenuti kako je sjedište NATO saveza u Bruxellesu Moskvu godinama uvjeravalo “kako se sve to radi zbog iranske prijetnje”. Nakon nedavnog dogovora s Teheranom, Pentagon nije htio odgovoriti na pitanje koji su sad ciljevi američkog proturaketnog štita, zbog kojeg je došlo do prestanka svih vrsta vojne suradnje, čak i one minimalne, između Moskve i NATO saveza.

“Razvoj novog nuklearnog oružja u Njemačkoj će razbiti stratešku ravnotežu snaga u Europi i samo stvoriti nove napetosti”, komentirajući raspoređivanje naprednih nuklearnih projektila u Njemačkoj je rekao glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,