Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » PRONAĐENO PISMO MALCOLMA X: Lijek protiv rasizma u Americi je islam, a ne kršćanstvo

PRONAĐENO PISMO MALCOLMA X: Lijek protiv rasizma u Americi je islam, a ne kršćanstvo

malcomx-islam-naslovnicaPismo u detalje govori o monumentalnom razdoblju kasnog vremena života aktiviste – tačnije vrijeme njegovog hodočašća u Meku 1964. (hadž), godinu prije atentata na njega u New Yorku 1965. godine

Jedno nedavno otkriveno pismo navodno rukopisa Malcolma X iz 1964. godine, opisuje rasizam tog vremena kao “neizlječivu rak ranu”, koja muči Ameriku.

Preprodavac povijesnih rukopisa i pisama iz Los Angelesa ujedno i vlasnik portala “Momentsintime”, dobio je šest-stranica pisma, koje je navodno napisao aktivista za ljudska prava. Pismo je dato na licitaciju u nedjelju za cijenu od nevjerovatnih 1,25 miliona $.

Gary Zimet, predsjednik i vlasnik kompanije i njenog portala “Momentsintime”, zaprimio je pismo sa nepoznate adrese. Pismo je pronađeno u skladištu ormarića u Bronxu, New York.

“Pismo je izvanredno”, rekao je Gary Zimet. “Nisam ga još prodao, ali sam siguran da je to samo pitanje vremena.”

Pismo u detalje govori o monumentalnom razdoblju kasnog vremena života aktivista – tačnije vrijeme njegovog hodočašća u Meku 1964. (hadž), godinu prije atentata na njega u New Yorku 1965. godine.

Na početku pisma Malcolm X opisuje svoje iskustvo sa hadža kao “najvažniji događaj u životu svih muslimana”, i dalje objašnjava zašto je njegovo iskustvo sa hadža bilo toliko zanimljivo.

Također u pismu Malcolm X predlaže rješenje za američku rasnu dilemu. Tekst pisma posebno je važan za čitanje iz prizme današnjeg vremena, u trenutku kada se Amerika još uvijek bori sa rasizmom. Malcolm X ovako piše:

Ako bi američki bijelci mogli prihvatiti islam, ako bi mogli prihvatiti vjeru u jednoga Boga (tewhid) onda bi mogli iskreno prihvatiti i jedinstvo ljudi, zatim trebaju prestati dijeliti druge prema različitosti njihove boje kože.” I danas dok se rasizam u Americi širi kao neizlječiva rak rana, svaki Amerikanac koji razmišlja, trebao bi lijek tražiti u islamu kao već dokazanom rješenju za problem rasne dileme.

malcomx-pismaAmerički crnac ne bi trebao biti kriv za svoj rasni “animozitet” jer mu je to samo reakcija ili odbrambeni mehanizam koji se nalazi u podsvijesti njegovog intelekta zbog toga što je prisiljen da tako reaguje protiv rasizma kojeg svjesno prakticiraju američki bijelci (rasizam pokrenut protiv crnaca u Americi).

Međutim, američka luda opsesija rasizmom vodi Ameriku na put samoubilačkog i sve bližeg ponora, na put ka samom dnu, te stoga vjerujem da će mlađe generacije bijelaca, na koledžima i univerzitetima, sve manje sputavati inteligenciju koja će pisati “grafite na zidu” i u islamu vidjeti duhovni spas te tako natjerati starije generacije da im se pridruže. “

U vezi sa legitimnošću ovog pisma, Zaheer Ali, povjeničar koji je radio kao voditelj projekta Malcolm X na Univerzitetu Kolumbija, kaže da je ovo pismo vjerojatno napisao Malcolm X.

“Na temelju svega što sam vidio, rukopisa i konteksta, ne mogu sa 100% sigurnošću potvrditi, ali ovo pismo je napisao Malcolm X”, rekao je za The Huffington Post. “Sadržaj je dosljedan, ovo nije ništa neuobičajeno. Malcolm X je bio vrlo plodonosan.”

Zaheer Ali objasnio je da je hadž imao veliki uticaj na Malcolma X i da je često slao pisma kao način prenošenja njegovih poruka.

Međutim, Ali ne vjeruje da bi ovo pismo trebalo biti na prodaju. “Mislim da se ne može određivati cijena ovom pismu”, objasnio je on.

“Iako je ovo njegova lična prepiska, namjera mu je bila da poruka bude dostupna javnosti.”

Bez obzira na to, Ali vjeruje u poruku pisma koja je upućena svim rasama i religijama, posebno je dobro došla u današnjem vremenu u kojem živimo.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(thebosniatimes.ba/uredio:nsp)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,