Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » POZNATI PJESNIK I NOBELOVAC PABLO NERUDA JE UBIJEN: Čile priznao da je za njegovu smrt odgovoran Pinochet

POZNATI PJESNIK I NOBELOVAC PABLO NERUDA JE UBIJEN: Čile priznao da je za njegovu smrt odgovoran Pinochet

pinochete-neruda-tacherČileanska vlada priznala je da je pjesnik i nobelovac Pablo Neruda (1904. – 1973.) možda bio ubijen 1973. godine tijekom vojnog puča u kojem je na vlast došao general i budući diktator Augusto Pinochet

Do sada se vjerovalo da je Neruda umro od raka prostate, ali ministar unutarnjih poslova prije par dana je dao izjavu koja podupire priču koju su prvu otvorili mediji.

Naime, još u ožujku ove godine španjolski list El Pais objavio je dokument ministarstva u kojem je stajala rečenica: “Vrlo je moguće i vrlo vjerojatno da je treća strana odgovorna za Nerudinu smrt.”

Ministarstvo se ipak ogradilo od fiksnog zaključka s tvrdnjom da panel stručnjaka koji je istraživao Nerudinu smrt nije još donio zajednički zaključak.

Punim imenom Neftalí Ricardo Reyes Basoalto, Neruda je bio najpoznatiji kao pjesnik. Okušao se u različitim stilovima, a njegovo najpoznatije i po mnogima nenadmašeno djelo je zbirka 20 ljubavnih pjesama i jedna očajna koje je prvi puta objavljena kada je Neruda imao samo 19 godina.

Pokojni mu kolega pisac i nobelovac Gabriel Gracia Marquez jednom je Nerudu nazvao najvećim pjesnikom 20. stoljeća na bilo kojem jeziku.

Osim što je svojim stihovima za poeziju mogao zainteresirati i ljude kojima taj oblik pisane riječi i nije najdraži, Neruda je bio politički vrlo aktivan. Kao deklarirani ljevičar u jednom je mandatu bio senator Komunističke partije Čilea, a svojoj zemlji je služio kao diplomat u više navrata.

Bio je blizak sa Salvadore Allendeom, socijalističkim predsjednikom Čilea koji je tijekom spomenutog puča u rujnu 1973. godine počinio samoubojstvo kako ne bi pao u ruke Pinocheta.

Neruda je u tom trenutku imao 69 godina i već je bolovao od raka prostate, ali je namjeravao napustiti državu i otići u egzil. No, dan prije planiranog odlaska ambulantna kola odvela su ga u kliniku Santa Maria u Santiagu gdje su ga liječili od raka i drugih bolesti. Po službenoj priči Neruda je tamo preminuo 23. rujna 1973. od posljedica teške bolesti.

Pa ipak, sumnje oko njegove smrti desetljećima okupiraju čileansku javnost, budući da Pinochetu sigurno ne bi bilo u interesu da ga iz inozemstva proziva i optužuje snažan i ugledan glas opozicije kao što je Nerudin.

Mnogi su zato vjerovali da je vojna hunta odgovorna ta njegovu smrt te je 2013. čak ekskomunicirano Nerudino tijelo kako bi se razjasnili uzroci njegove smrti. Znakovi trovanja nisu pronađeni, ali bjegova obitelj nije bila zadovoljna te je zahtijevala dodatnu istragu, što je sudac i odobrio.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , ,