Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Tajna uspjeha: Putin je sklopio savez sa svim ključnim igračima na Bliskom istoku

Tajna uspjeha: Putin je sklopio savez sa svim ključnim igračima na Bliskom istoku

putin-subara-pozdrav-vojnik-rusijaPoslije mjesec dana svakodnevnih zračnih napada Rusija počinje otkrivati ​​svoje strateške namjere u Siriji

U novoj rundi pregovora u Beču o političkom rješavanju sirijskog sukoba Rusija će igrati glavnu ulogu. Diplomati i političari na Zapadu i Bliskom istoku sve više vjeruju da Rusija ima više šanse od ostalih da okonča krizu, piše “Asia Times”.

Faktički samo Rusija može kontrolirati politički proces rješavanja sukoba. Ipak, utjecaj Rusije na Bliskom istoku nije ograničen na Siriju.

Dok je administracija američkog predsjednika Barack Hussein Obame pasivna, Rusija pojačava svoj utjecaj i zaključuje saveze sa svim ključnim igračima u regiji.

Izrael je tako priznao utjecaj Rusije u regiji. Prošlog mjeseca predsjednik te zemlje Benjamin Netanyahu dogovorio se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o koordinaciji akcija dviju država u Siriji radi izbjegavanja konfliktnih situacija.

Drugi važan igrač u regiji je Irak, koji također pokazuje naklonost Rusiji.

Iračka vlada, očito smatra da ne dobiva adekvatnu pomoć od SAD i Europske unije u borbi protiv ID. Irak se okrenuo Moskvi za podršku i sada dobiva pomoć u okviru sporazuma o suradnji u području obavještajnog rada i sigurnosti – navedeno je u tekstu.

List piše da i Egipat, najgušće naseljena zemlja arapskog svijeta, podržava akcije Rusije.

Iako se mnogi žitelji ne slažu s Putinovom politikom u regiji, oduševljeni su zbog toga što je uspio zaobići SAD – ocjenjuje list. U ovom trenutku Egipat nastoji dobiti rusku vojnu pomoć pošto su ga odbile SAD.

Pored toga, građanski rat u Siriji je izuzetno učvrstio veze Rusije i Irana, što može biti osnova za ostale rusko-iranske veze u regiji, navodi list. Ipak, povećavajući svoj utjecaj, Rusija “dovodi do bijesa” Tursku i Saudijsku Arabiju jer komplicira njihove strateške ciljeve.

Ipak, Turskoj je Rusija potrebnija nego Turska Rusiji. Erdogan odlično zna da Rusi trebaju samo podržati Kurde u Siriji pa da strateški položaj Ankare postane ništavan. Saudijske vlasti su također prestale kritizirati Rusiju, jer se nadaju kompromisu – zaključuje list.
 
(vesti-online.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,