Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » AMERIKANCI OSTALI ŠOKIRANI, BRAVO IRANCI: Restoran KFC-a u Teheranu (Iran) zatvoren nakon samo 24 sata

AMERIKANCI OSTALI ŠOKIRANI, BRAVO IRANCI: Restoran KFC-a u Teheranu (Iran) zatvoren nakon samo 24 sata

kfc-restoran-teheranSamo 24 sata bio je otvoren prvi restoran čuvenog fast-food lanca Kentucky Fried Chicken (KFC) u glavnom gadu Irana Teherana prije nego što su ga tamošnje vlasti zatvorile uz obrazloženje da je “previše američki”

KFC Halal otvoren je u nedjelju navečer, a već u utorak ujutro vrata su bila zaključana, a na njima ostavljena obavijest da je “zatvoren do daljnjega”.

Ne žele poguban američki utjecaj

Prvi takav fast-food restoran otvoren je u Teheranu nakon odobrenja dobivenog od Ministarstva industrije, trgovine i rudarstva. Na svojoj web-stranici KFC Halal objavio je odmah nakon otvaranja fotografije brojnih i raspoloženih gostiju koji čekaju u redu za svoj ‘brzogriz’. No, ta je poslovna idila trajala kratko.

U objašnjenju vlasti koje su zatvorile restoran ističe se kako “unutrašnjost restorana suviše sliči američkoj zastavi i smatra se dijelom američkog utjecaja na iransku kutluru”.

Dodatno pojašnjenje glasilo je da su “SAD jedan od glavnih neprijatelja Irana”, pa stoga otvaranje takvog restorana “može biti opasno po zemlju”.

Nisu američki nego turski KFC

“Zatvaranje KFC-a je posljedica nesporazuma”, izjavio je voditelj podružnice KFC-a u Teheranu Abbas Pazuki te dodao: “Mi smo dio branda poznatog kao KFC Halal, koji dolazi iz Turske. On pripada muslimanima i njegovo ciljano tržište su muslimani. Naš KFC Halal suparnik je američkog KFC-a.”


U ovu zbunjujuću priču potom se uključio i američki KFC preko svoje glasnogovornice Laurie Schalow koja je kazala kako je KFC u Teheranu nezakonito otvoren.

Američki KFC šokiran

“Šokirani smo tom viješću. Nismo dali pravo na franšizu nikome u Iranu . U kontaktu smo s lokalnim vlastima i odvjetnicima i poduzet ćemo pravne akcije protiv tvrtki ili pojedinaca koji tvrde da imaju prava na otvaranje KFC-a”, kazala je Schalow.

Unatoč zatopljenju odnosa s SAD tijekom pregovora o nuklearnom programu, iranski tvrdolinijaši i dalje su oprezni prema svemu što dolazi sa Zapada i suprotno je iranskoj i islamskoj kulturi i tradiciji. Iranski vjerski vođa, Ajatolah Hamnei već je ranije pozvao vlasti da po pitanju otvaranja ‘zapadnjačkih’ restorana povuku crtu koja se ne smije preći.

Što reći već…. BRAVO IRANCI!
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(net.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,