Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Stiglo alarmantno upozorenje iz EU: Lijekovi “ibuprofen” i “voltaren” izazivaju srčani i moždani udar

Stiglo alarmantno upozorenje iz EU: Lijekovi “ibuprofen” i “voltaren” izazivaju srčani i moždani udar

IBUPROFEN-srceUkoliko uzimate veće doze lijekova čija je djelatna tvar ibuprofen, budite oprezni jer postoji rizik od infarkta ili moždanog udara! Ovo su najnovije preporuke o korištenju tog lijeka europskog Odbora za procjenu rizika u oblasti farmakovigilance (PRAC), a koje su usvojene u Europskoj uniji

U rizičnoj su skupini pacijenti koji dnevno unesu 2.400 miligrama!

Naime, taj odbor je potvrdio “malo povećanje rizika od srčanog i moždanog udara kod bolesnika koji primjenjuju dnevne doze “ibuprofena” od 2.400 miligrama ili veće.

Kako bi se smanjio kardiovaskularni rizik, potrebno je izbjegavati visoke doze “ibuprofena” kod pacijenata s ozbiljnim srčanim ili vaskularnim stanjima, kao što su srčana slabost, srčane bolesti i problemi s cirkulacijom, ili kod pacijenata koji su imali srčani ili moždani udar – naveli su nadležni u EU.

Pošto “ibuprofen” spada u najprodavanije lijekove u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, te i u svijetu, iste informacije stigle su i u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva. Dok farmeceuti i liječnici tvrde da “nemaju nikakve informacije od Agencije o ‘ibuprofenu”, u Agenciji za lijekove kažu da su informacije proslijedili.

Taj lijek može utjecati na srce, krvne žile i izazvati akutno krvarenje u želucu. Dodaje se da je sve to neophodno reći jer je ibuprofen jedan od najčešćih sastojaka lijekova koji pacijenti kupuju protiv bolova i temperature.

Nitko ne kontrolira kolike se doze uzimaju!

Farmaceut iz strukovnog Udruženja “Apotekarska jezgra”, navela je da je veliki problem što je lijek s ovom komponentom u slobodnoj prodaji. – Prodaje se u dozama od 200, 400 i 600 miligrama.

Tko će kontrolirati pacijenta koji kupi “ibuprofen” koliko je tog lijeka popio? Rijetko koji apotekar pita pacijenta da li ima neke kardiovaskularne probleme da bi ga upozorio na moguća nuspojave.

“Ibuprofen” je najčešće korišten lijek iz te skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ukoliko ne paze kako ga piju, on građanima može ugroziti zdravlje.

Dosad smo ih upozoravali na krvarenje iz želuca, a odsad bi trebalo i na negativne efekte moždanog ili srčanog udara – navela je ona.

Vrijeme je da farmaceutske industrije mijenjaju ime ovog lijeka, jer je on razotkriven!
 
Prirodne alternativne ibuprofenu

 
(alo.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,