Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Å OKANTNO: Najveći problem u ameriÄkoj politici nije Rusija i Kina već su to mentalne bolesti

Å OKANTNO: Najveći problem u ameriÄkoj politici nije Rusija i Kina već su to mentalne bolesti

amerika-politicatiPored starih politiÄkih tabua, opstruiranja kampanja i “staklenih stropa” u ameriÄkoj politici, mentalna bolest je najveći problem koji će svaka veća politiÄka nada morati izbjegava kao kugu, novinar Alex Thompson je ukazao u izlaganju za magazin “Politiko”

U svom eseju, Thompson objaÅ¡njava da iako etniÄka, spolna i seksualna diskriminacija u ameriÄkoj politici rastu, baÅ¡ kao i odobravanje svih vrsta neprimjerenog ponaÅ¡anja – od vožnje u pijanom stanju uz izbjegavanje kazne do “ženskarenja” i uporabe droga – mentalne bolesti ostaju “jedini tabu tvrdoglavo ukorijenjen”.

I dok su za politiÄke kritiÄare povremene spekulacije o mentalnom zdravlju kandidata prihvatljiv dio igre, novinar konstatira da bi “politiÄaru priznanje da posjećuje psihijatra vjerojatno nanijelo mnogo viÅ¡e politiÄke Å¡tete nego bilo koji od mogućih simptoma stvarne mentalne bolesti”.

Prema Burton Lee-u, predsjedniÄkom doktoru George Busha, mentalna bolest je nalik politiÄkom “poljupcu smrti”, dok bivÅ¡i visoki savjetnik David Axelrod dodaje da bi priznanje problema dovelo do “krize politiÄkog povjerenja”, od koje je nemoguće pobjeći.

Thompson podsjeća da otkako se demokratski kandidat za potpredsjednika Tomas Eagleton povukao iz izborne utrke 1972. godine “nakon otkrivanja da je bio hospitaliziran zbog depresije … problem je sklonjen na stranicu: nijednom demokratskom ili republikanskom kandidatu za predsjednika ili potpredsjednika od tada nije otkrivena mentalna bolest ili potvrÄ‘eno lijeÄenje od nje – taj potez bi bio politiÄki neizljeÄiv”.

Novinar napominje da je problem toliko Ävrsto ukorijenjen kao dio razbijanja kampanja, jer kongresmeni i politiÄari na državnoj razini rado koriste dokaze o proÅ¡losti psihijatrijskog lijeÄenja kao vrlo uÄinkovita metoda “da otpuÅ¡u svoje protivnike”.

“Kao rezultat toga, priznanje politiÄara da se konzultiraju s profesionalcima za mentalno zdravlje ostaje tema samo tihih razgovora ili žustrih poricanja”, Thompson istiÄe.

Thompsonova analiza ukazuje na to da, unatoÄ rasprostranjenosti tabua, “pregled povijesnih zapisa pokazuje da su se prethodni vrhovni zapovjednici, Äak i oni s najviÅ¡im odlikovanjima, borili sa problemima mentalnog zdravlja tijekom svog predsjedanja”.

Realnost s kojom će ameriÄka javnost na kraju morati pomiriti, novinar sugerira, jeste da “kada je u pitanju njihovo mentalno zdravlje – politiÄari, ukljuÄujući i one sa ingerencijama za aktiviranje nuklearnog oružja”, isti su kao i svi ostali ljudi. Uz “okvirno petinu odraslih Amerikanaca koji koriste lijekove, i milijune koji idu na terapije razgovorom radi svog mentalnog zdravlja, zaÅ¡to ne bi i ljudi koji upravljaju zemljom mogli to Äiniti ?!”

“Možda najveća opasnost ovog tabua je to”, novinar upozorava, Å¡to “politiÄari s mentalnim bolestima” ih moraju sakriti da bi nastavili obavljati javne dužnosti i ne tražiti pomoć, “stavljajući sebe i druge u opasnost”.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,