Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » NJEMAČKA PONOVO HUŠKA NA RAT KAO I 1990. GODINE: Ako Njemačka zatvori granicu, na Balkanu bi mogao izbiti rat

NJEMAČKA PONOVO HUŠKA NA RAT KAO I 1990. GODINE: Ako Njemačka zatvori granicu, na Balkanu bi mogao izbiti rat

angela-merkelNemojte ovo upozorenje shvatiti tako olako. Svakih 25 godina na Balkanu izbije rat, teška kriza ili neredi. 1914…..1940….1971….1990….2015.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na mogućnost izbijanja vojnih sukoba na Balkanu, ako Njemačka odluči zatvoriti svoje granice s Austrijom za izbjeglice

Promatrajući iskustva Mađarske, koja je podigla ogradu na granici sa Srbijom, Merkel je na sastanku svoje stranke izjavila da očekuje da na području Balkana dođe do “poremećaja”.

Napomenula je kako već sada na Balkanu postoji napeta situacija, a izbjeglička kriza mogla bi dodatno zaoštriti tenzije, o čemu je već bilo govora na nedavnoj konferenciji u Bruxellesu.

“Ne želim da tamo opet izbiju vojni sukobi”, kazala je Merkel te napomenula da bi do eskalacije moglo doći i brže nego što se misli, prenosi Bild. “Iz svađe nastaje sukob, a iz toga se može razviti nešto što nitko ne želi”, dodala je. Znači ona je razmišljala ponovo i o vojnim sukobima na Balkanu.

Brza eskalacija napetosti

Iako je priljev izbjeglica u balkanske zemlje bio velik, dosad situacija nije eskalirala, kazala je Merkel, ali i istaknula da bi se to moglo dogoditi ako Njemačka zatvori svoje granice, jer će tada njezin primjer slijediti i ostale europske zemlje.

Istaknula je i kako je zadaća Njemačke, kao jedne od najutjecajnijih članica EU, da predloži zajedničko rješenje za izbjeglice, napominjući da će se ono morati provoditi postupno.

Povijesno gledajući, Njemačka je npodržala rat na Balkanu 1990. godine, što se s vremenom predomislila jer je mislila da će vojska Jugoslavije pregaziti Hrvatsku u par tjedana. Njemačka je nakon toga promjenila mišljenje i priznala Hrvatsku državu nakon par godina.
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,