Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TREĆA GENERACIJA RASIPNIKA ČETVRTA SIROMAHA: Zašto čak 90 posto nasljednika roditelja bogataša potroši dobiveno bogatstvo?

TREĆA GENERACIJA RASIPNIKA ČETVRTA SIROMAHA: Zašto čak 90 posto nasljednika roditelja bogataša potroši dobiveno bogatstvo?

bogatasi-djecaKada je Stephen Lovell kao klinac posjećivao djeda i baku, bilo je to kao da je ulazio na set nekog filma: svi su bili odjeveni u toalete i odijela i pijuckali su koktele. Imali su brodove, avione, seosko imanje, vilu u Kanadi i ljetnikovac u Southamptonu, u državi New York

Lovell procjenjuje da je njegov djed, koji je osnovao John Forsyth Shirt Co. imao bogatstvo koje bi u današnjem novcu iznosilo 70 milijuna dolara. Međutim, kombinacija loših odluka, manjka sreće i ovisnosti o alkoholu dovela je do toga da su djedovi nasljednici protraćili to bogatstvo.

“Stalno o tome razmišljam”, rekao je za časopis Time Lovell koji radi u Kaliforniji, kao financijski konzultant.

Njegov slučaj uopće nije usamljen, dapače – Time piše da čak 70 posto bogatih obitelji u Americi izgubi stečeno u drugoj generaciji, a čak nevjerojatnih 90 posto u trećoj generaciji, prema podacima konzultantske kuće Williams Group. To znači da je četvrta generacija siromaha koji krenu sa istog mjesta kao i prva generacija. Krug se zatvara.

Banka U.S. Trust nedavno je napravila istraživanje među osobama s imutkom većim od tri milijuna dolara kako bi saznala na koji način pripremaju svoje nasljednike da se nose tako značajno bogatstvo. Odgovor je – gotovo nikako.

Ne mogu se suzdržati

“Gledajući brojke, 78% ispitanih ima osjećaj da njihovi nasljednici nisu dovoljno odgovorni da upravljaju nasljedstvom”, kaže za Time Chris Heilmann iz banke U.S. Trust. 64% njih priznaje da je svojoj djeci reklo malo ili ništa o bogatstvu koje imaju.

Razloga je više – naučeni su da nije pristojno razgovarati o novcu, brinu se da će im djeca postati lijena i da će imati osjećaj povlaštenosti, a boje se i da će drugi saznati koliko novca imaju.

Financijski konzultanti kažu da je razlog što druga i treća generacija tako loše upravlja novcem koji su stekli njihovi očevi i majke ili djedovi i bake to što većina njih uopće nema osjećaj koja je prava vrijednost novca.

Jedan je primjer osobito znakovit – statistika kaže da bogati nasljednik u prosjeku čeka svega 19 dana od trenutka dobivanja nasljedstva do kupovine novog (obično luksuznog) automobila.

Kako to spriječiti, savjeti koji će vam zatrebati

Dogodi li vam se da se obogatite evo nekoliko savjeta financijskih konzultanata kako izbjeći da vaši nasljednici proćerdaju vaše teško stečeno bogatstvo.

Kao prvo – razgovarajte s djecom ili unucima i naučite ih da budu financijski pismeni. Ako im ništa ne govorite o bogatstvu koje će jednom biti njihovo ne potičete ih na rad, već ih držite u neznanju i neće se znati nositi s onim što ih čeka.

Nitko to ne voli, ali razgovarajte o oporuci. Ne želite rat među svojim nasljednicima, bolje je neke stvari riješiti dok ste još tu.

I na koncu, zacrtajte neki plan za svoju obitelj, neku misiju koja će odrediti kako se novac stiže, a kako dalje oplođuje. Stephen Lovell s početka Timeove priče kaže kako bi volio da je njegova majka imala takav plan.

“Kako je moja mama izgubila novac?”, kaže. “Jednostavno nije znala kako s njim. A sad svi, svakoga dana žalimo zbog toga.”

Koja ste vi generacija?
 
(net.hr/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , ,