Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » 10 tajni koje vam stjuardese i piloti neće otkriti

10 tajni koje vam stjuardese i piloti neće otkriti

avion-stjuardesaMnogi ljudi uživaju u letenju i opušteni su u trenutku kada se trebaju prepustiti mašineriji koja će ih vinuti u visine i ljudima koji će tom mašinerijom upravljati

No, neki se pak boje i strahuju od onoga za što znaju i za što ne znaju. Kada je čovjek svjestan određenih detalja, strah mu se ponekad i umanji.

Otkrivamo stoga 10 tajni koje vam stjuardese i piloti ne žele otkriti kada se spremate na let:

#1. Jeste li znali da od trenutka kada se maske s kisikom pojave iznad glave imate samo 15 minuta kisika? To je vrijeme dovoljno da pilot spusti avion na visinu na kojoj je moguće normalno disanje pa razloga za paniku nema.

#2. Znate li koji je pravi razlog zašto se svjetla prilikom spuštanja noću gase? Kako bi vam se oči prilagodile na mrak pođe li nešto po krivu. A i morate brzo napustiti avion.

#3. Jeste li znali da gromovi pogađaju avione u letu iako vi to ne primjećujete? Možda vam i nismo trebali otkriti…


#4. Zanimljiva je i činjenica da se avionski WC može otključati i izvana. Kada ste zaključani, zapravo vas u svakom trenutku netko može otključati izvana.

#5. Znate li da piloti u avionu imaju dodatnu hranu za slučaj da je jedna vrsta hrane otrovana?

#6. Dogodi li se u letu nezgoda, većina komercijalnih aviona može letjeti samo i s jednim motorom. Utješno, nije li?

#7. Točnog objašnjenja zašto mobitele i računala uvijek moramo gasiti tijekom polijetanja i slijetanja još uvijek nema.

#8. Kada avionu otkažu oba motora, on može letjeti još neko vrijeme. Zato su slijetanje i polijetanje najkritičniji dio leta.

#9. Voda u avionima nije osobite kvalitete. Neki su avioni prilično stari, čak i po 50 godina, a to uglavnom znači da su toliko stari i spremnici za vodu koji se nikada ili gotovo nikada ne čiste.

#10. Iako je u avionima pušenje zabranjeno, u WC-ima se mogu pronaći pepeljare. Objašnjenje je da ako netko prekrši pravilo i dođe u napast zapaliti cigaretu u WC-u, ondje mora imati i sigurno mjesto gdje će je ugasiti.

Zanimljivo, zar ne?
 
(dnevno.hr/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,