Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Za┼íto slijepo vjerujemo la┼żnoj znanosti, znanstvenicima i njihovim la┼żnim rezultatima istra┼żivanja?

Za┼íto slijepo vjerujemo la┼żnoj znanosti, znanstvenicima i njihovim la┼żnim rezultatima istra┼żivanja?

lazna-znanost-znanstvenici-istrazivanjaNakon ┼íto je autor jednog istra┼żivanja objavio da je krivotvorio podatke, zapitali smo se koliko smo spremni vjerovati svemu ┼íto nam ‘nadre─Ĺeni’ ka┼żu

Tijekom posljednjih nekoliko desetlje─ça, istra┼żivanja iz svijeta dru┼ítvenih, kognitivnih i politi─Źkih znanosti pokazala su stalno iznova da je iskrena, trajna promjena o nekim kontroverznim stavovima, izuzetno te┼íka stvar.

Tema istra┼żivanja svakako pru┼ża pesimisti─Źnu sliku. Od klimatskih promjena do cjepiva i evolucije, ali i bilo koje druge teme, djeluje gotovo nemogu─çe promijeniti i─Źije mi┼íljenje o bilo ─Źemu osobnom ili politi─Źkom.

Nedavno je u New Yorkeru objavljen tekst prema kojem je najbolja stvar koja vam se mo┼że dogoditi dok poku┼íavate nekog uvjeriti da nije u pravu tek to da potro┼íite vrijeme, dok je najgora da ga samo jo┼í vi┼íe u─Źvrstite u njegovim uvjerenjima i vjerovanjima, iako je njegova istina zapravo LA┼Ż.

To je svojevrsan jednorog u dru┼ítvenoj psihologiji – poku┼íaj lova prave ideolo┼íke promjene u laboratoriju ili na terenu. Ostao bi to nedosanjani san da pro┼íle zime Michael LaCour i Donald Green nisu pokazali da jednostavan 20-minutnim razgovorom s osobom koja se zala┼że za homoseksualna prava mo┼że trajno utjecati na ne─Źiju potporu prema gay braku.

Ova otkri─ça, objavljena u znanstvenom ─Źasopisu ‘Science’, automatski su, potpuno razumljivo, dobila svu medijsku pozornost. Ali problem je u tome ┼íto ovaj jednorog, kao i svi drugi, ne postoji u stvarnosti. Green, stariji autor istra┼żivanja javno je objavio pismo u kojem je zamolio ‘Science’ da povu─Źe objavu, tvrde─çi da je glavni autor istra┼żivanja, student LaCour, la┼żirao podatke kako bi dobio posao na Princetonu.

Kad zvu─Źi predobro, ┼íansa je da nije istina

Gledaju─çi unazad, otkri─ça zaista jesu djelovala previ┼íe dobro da bi bila istinita. Mnogi su ovakva otkri─ça prozvali ─Źudesnima i nisu mogli vjerovati da je na stavove tako lako utjecati, pogotovo jer to nije dokazano niti jednom prije ovog slu─Źaja.


Ina─Źe, stvarno postoje skupine koje se bave promicanjem LGBT zajednica, ali iz njihovih iskustava nikad ne dolazi do zna─Źajnih promjena mi┼íljenja ljudi s kojima komuniciraju. Dvoje studenata – David Broockman sa Stanforda i Joshua Kalla s Berkleyja, ponukani objavljenim rezultatima LaCoura i Greena, odlu─Źili su i sami poku┼íati utjecati na ljude. No primijetili su veliku diskrepanciju izme─Ĺu svojih rezultata i onoga ┼íto je prethodno objavljeno.

Njihov izvje┼ítaj, kojeg su pripremili uz pomo─ç profesora s Yalea, Petera Aronowa, fascinantan je dokument koji pru┼ża iznena─Ĺuju─çi uvid u to kako je istra┼żivanje koje je prethodilo njihovom o─Źit akademski primjer prevare.

LaCourovo i Greenovo istra┼żivanje prvo je koje je pokazalo koliko je te┼íko promijeniti ne─Źije mi┼íljenje. Naime, prvo su tvrdili da je mogu─çe utjecati na tu─Ĺi stav, da bi se to pokazalo la┼żnim. No ono ┼íto je zanimljivo u cijeloj pri─Źi je da smo ipak svi spremno povjerovali tom istra┼żivanju kad je objavljeno, koliko god nevjerojatno zvu─Źalo.

Vi┼íe istra┼żivanja pokazalo je da kad smo na neki na─Źin i sami investirani u ono o ─Źemu se pri─Źa, tj. kad nam se nude dokazi za koje ve─ç posjedujemo ideolo┼íke temelje (recimo, nudi nam ih politi─Źar kojem vjerujemo, ili ih podr┼żava skupina koju uva┼żavamo), lak┼íe ─çemo povjerovati u to ┼íto nam se govori.

S druge strane, ako nas netko kome ne vjerujemo ili tko nam nije bitan krene uvjeravati u mi┼íljenje suprotno od na┼íega, mo┼że nas samo jo┼í vi┼íe udaljiti. Tako su osobama koje su protiv cijepljenja ponu─Ĺeni materijali u kojima su pokazane sve ┼ítete koje sa sobom nosi odbijanje cjepiva, od kojih su neke bile jako odbojne i gotovo ‘nasilne’, a ne da nisu ni┼íta postigli nego su ih samo jo┼í vi┼íe u─Źvrstili u mi┼íljenju da nipo┼íto ne cijepe djecu, pi┼íe Daily Beast.

Ipak, svi znamo da se mi┼íljenja mijenjaju, samo ne znamo kako. Posljednjih godina se recimo izuzetno pove─çala otvorenost prema istospolnim brakovima, iako nitko ne zna to─Źno za┼íto. Dok ne otkrijemo, ┼żelimo da bude ┼íto vi┼íe pozitivnih pomaka, makar ona i ostala neobja┼ínjena.
 
(express.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,