Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ruska vojska dobila novi pametni sat imena “Strijelac” (VIDEO)

Ruska vojska dobila novi pametni sat imena “Strijelac” (VIDEO)

strelac-sat-rucijaRuska vojska opremljena je novim pametnim satom. Sprava nazvana “strijelac” može raditi i u uvjetima koji vladaju neposredno poslije nuklearne eksplozije

Služi, između ostalog, i za pozicioniranje, poziv u pomoć i kao alarm.

“Strijelac” je izum tvrtke “Argus spektar” i nosi se kao običan sat.

Pametni sat održava stalnu vezu sa štabom preko zaštićene digitalne veze koristeći tajne valove koje je gotovo nemoguće presresti, jer je za presretanje potrebno jako elektronsko djelovanje koje će zbog jačine biti lako otkriveno.

U slučaju da je potrebna hitna medicinska pomoć, “strijelac” sam šalje poziv zapovjednom mjestu, koje o tome odmah obavještava nadležnog časnika. On tako odmah saznaje što se i kome dogodilo.

“Strijelac” hitno šalje znak za uzbunu ako vojnik prestane disati, ne pomiče se duže od 45 sekundi, otet je, odnosno napustio je obilježen teritorij, ili je jednostavno skinuo pametni sat sa ruke.

Po slanju tog alarma, sat se pretvara u “svjetionik” za potragu i navodi tim za spašavanje do lokacije na kojoj se nalazi.

Može i primati koordinate za određeno mjesto i da vojnika koji ga nosi tamo i odvede, jer ima ugrađen sustav mikročipova za globalno pozicioniranje GLONASS.

Početna ideja bila je da “strijelcem” bude opremljeno osiguranje u udaljenim vojnim objektima kako bi trenutno mogli podići uzbunu ako su ugroženi.

Sprava je isprobana u ekstremnim uvjetima tijekom prethodne dvije godine i radila je besprijekorno na temperaturama od -50 stupnjeva Celzija do +50 stupnjeva, što jamči da će raditi od zaleđenog Arktika do pakleno vrele središnje Azije.

Sat je radio i pošto je bio izložen frekvenciji elektromagnetskih impulsa sličnim koje imitira nuklearna eksplozija.

“Strijelca” već koriste časnici u Kontrolnom centru nacionalne obrane u Moskvi.

Smatra se da je prethodna verzija ruskog pametnog sata korištena prošle godine tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.
 

 
(mondo,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,