Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ruska vojska dobila novi pametni sat imena “Strijelac” (VIDEO)

Ruska vojska dobila novi pametni sat imena “Strijelac” (VIDEO)

strelac-sat-rucijaRuska vojska opremljena je novim pametnim satom. Sprava nazvana “strijelac” mo┼że raditi i u uvjetima koji vladaju neposredno poslije nuklearne eksplozije

Slu┼żi, izme─Ĺu ostalog, i za pozicioniranje, poziv u pomo─ç i kao alarm.

“Strijelac” je izum tvrtke “Argus spektar” i nosi se kao obi─Źan sat.

Pametni sat odr┼żava stalnu vezu sa ┼ítabom preko za┼íti─çene digitalne veze koriste─çi tajne valove koje je gotovo nemogu─çe presresti, jer je za presretanje potrebno jako elektronsko djelovanje koje ─çe zbog ja─Źine biti lako otkriveno.

U slu─Źaju da je potrebna hitna medicinska pomo─ç, “strijelac” sam ┼íalje poziv zapovjednom mjestu, koje o tome odmah obavje┼ítava nadle┼żnog ─Źasnika. On tako odmah saznaje ┼íto se i kome dogodilo.

“Strijelac” hitno ┼íalje znak za uzbunu ako vojnik prestane disati, ne pomi─Źe se du┼że od 45 sekundi, otet je, odnosno napustio je obilje┼żen teritorij, ili je jednostavno skinuo pametni sat sa ruke.

Po slanju tog alarma, sat se pretvara u “svjetionik” za potragu i navodi tim za spa┼íavanje do lokacije na kojoj se nalazi.

Mo┼że i primati koordinate za odre─Ĺeno mjesto i da vojnika koji ga nosi tamo i odvede, jer ima ugra─Ĺen sustav mikro─Źipova za globalno pozicioniranje GLONASS.

Po─Źetna ideja bila je da “strijelcem” bude opremljeno osiguranje u udaljenim vojnim objektima kako bi trenutno mogli podi─çi uzbunu ako su ugro┼żeni.

Sprava je isprobana u ekstremnim uvjetima tijekom prethodne dvije godine i radila je besprijekorno na temperaturama od -50 stupnjeva Celzija do +50 stupnjeva, ┼íto jam─Źi da ─çe raditi od zale─Ĺenog Arktika do pakleno vrele sredi┼ínje Azije.

Sat je radio i po┼íto je bio izlo┼żen frekvenciji elektromagnetskih impulsa sli─Źnim koje imitira nuklearna eksplozija.

“Strijelca” ve─ç koriste ─Źasnici u Kontrolnom centru nacionalne obrane u Moskvi.

Smatra se da je prethodna verzija ruskog pametnog sata kori┼ítena pro┼íle godine tijekom Zimskih olimpijskih igara u So─Źiju.
 

 
(mondo,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,