Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » PROPALA INTEGRACIJA U DEMOKRACIJU: Muslimani u Danskoj – za uvođenje šerijatskog zakona!

PROPALA INTEGRACIJA U DEMOKRACIJU: Muslimani u Danskoj – za uvođenje šerijatskog zakona!

musilmani-imigranti

Danska vlada je, za razliku od švedske, zakupila oglasni prostor u određenom broju bliskoistočnih novina gdje oglasom upozoravaju buduće migrante da u Danskoj nisu dobrodošli, i da Danska neće više primati azilante

Multikulturalizam je mrtvorođenče. Još pred desetak godina izbio je veliki skandal u Austriji kad je jedna tamošnja studija pokazala da se oko 60% Turaka koji žive u Austriji ne želi uklopiti u društvo, i da ih ne zanima život po zakonima i pravilima koja inače vrijede u Austriji. Danski muslimani danas idu i korak dalje, pa podržavaju uvođenje islamskih zakona

Gotovo 40 posto muslimana u Danskoj željelo bi da se zakoni u Danskoj baziraju u cijelosti ili djelomično na Kuranu, prema istraživanju koje je proveo Jyllands-Posten. To je osjetno veći postotak nego u sličnom istraživanju prije devet godina, i pokazuje da se muslimani u Danskoj sve više radikaliziraju kako njihov broj raste.

Na te podatke je ljevica reagirala s nevjericom i ljutnjom, a euroskeptici i antiimigrantske stranke pak tvrde kako to pokazuje da su muslimani u Danskoj upravo ono što oni godinama tvrde da jesu: problem. Konkretno, oni tvrde da je “broj muslimana u Danskoj problem”.

Sociologija kao znanost im daje za pravo: imigranti se uvijek ponašaju jednako i njihovo je ponašanje definirano njihovom brojnošću, prije negoli ičim drugim. Kad su svedeni na pojedince, gledaju se što bolje uklopiti. Kad njihov broj prijeđe određeni postotak, počnu se izolirati i zatvarati u svoje zajednice.

A preko opet određenih postotaka, pokušat će svoju kulturu nametnuti svima ostalima kao dominantnu. Pozivanje na multikulturalnost tu ima smisla koliko i marksističko pozivanje na “klasnu svijest”: ljudi u konačnici ipak gledaju svoj interes.

Istraživanje Jyllands-Postena pokazuje tako da preko 10 posto danskih muslimana koje je Wilke, agencija za ispitivanje javnog mišljenja, antiketirala smatra da bi danski zakoni trebali biti zasnovani isključivo na Kuranu, dok preko jedne četvrtine njih smatra kako bi danski zakoni trebali biti bazirani dijelom na učenju iz Kurana ali uz zadržavanje nekih odredbi danskog ustava.

Imam iz Aarhusa, Radwan Mansour, također smatra kako bi Danska trebala imati zakone bazirane na Kuranu: on međutim kaže da ne vidi nikakav konflikt između danskog ustava i šerijatskog prava. “Kad bi Danska bila islamska zemlja, njeni zakoni bi trebali biti zasnovani na Kuranu”, kaže on.

“Ali Danska nije islamska zemlja (ne još, op. M.H) – mi ne odlučujemo – pa mislim da bi trebalo uzeti u obzir oboje, i Kuran i Ustav. Kad se radi o pravdi, o dodjeli resursa i takvim stvarima, tu postoji jedno fino suglasje između jednog i drugog”, citiraju ga danski mediji. Što on misli o tome kako bi se Ustav i Kuran složili oko odsjecanja ruku lopovima ili kamenovanja nevjernih žena (uključujući onih koje nisu prevarile muža svojom voljom, dakle silovane se žene također kamenuje) nije navedeno.

Danska pak antiimigracijska “Narodna stranka” ističe rezultate tog ispitivanja i smatra da je to argument za zabranu dalje imigracije: u Danskoj je već prije ove najezde iz Afganistana i Iraka koja se sad slijeva preko Hrvatske prema njima bilo oko 5% muslimana – oko 280.000 – u zemlji koja ima nešto malo više stanovnika od Hrvatske.

Vlada, kao i u većini država sjevera Europe, negira te podatke i tvrdi da ih je osjetno manje, ispod 4%, no u to nitko ne vjeruje. Tim više što u Danskoj živi velik broj muslimana koji su tamo bez dozvole i bez ikakvih papira, i nitko stvarno ne zna koliko ih je. U Kopenhagenu i službeno ima preko 10% muslimana, i njihov broj raste eksponencijalnom progresijom.

Ali iako za sad još razmjerno malobrojni, oni čine 51,5 posto osuđenih silovatelja. Najzastupljeniji među silovateljima su Iračani, Iranci i Somalijci, a njih uz Afganistance ima najviše i u ovom novom valu izbjeglica “iz Sirije”. Ukratko, šanse da će imigrant počiniti silovanje su deset puta veće nego za domicilnog stanovnika. Kod pljački i ubojstava je slično. Imigranti predstavljaju sve veći sigurnosni problem, a kako im broj raste sve su agresivniji u zahtjevima.

“Kad netko vjeruje kako bi Kuran trebao imati ključnu ulogu u legislativi i životu zajednice, i kad netko vjeruje – kako su prethodna istraživanja pokazala – kako bi žene trebale hodati pokrivene, tada on ne želi biti dijelom danskog društva i države i pogrešno je ponašati se kao da su oni bili ovdje prvi a mi smo došli kasnije. To nije samo diluzija, to je neviđena nepristojnost i bezobrazluk”, kaže Martin Henriksen, glasnogovornik Danske narodne stranke.

Henriksen se u toj izjavi pozvao na nedavno istraživanje koje pokazuje da čak 77 posto danskih muslimana smatra da Kuran treba “slijediti u svemu”, odnosno da se muslimani moraju ponašati posve u skladu s onim što piše u Kuranu.

To je porast od 15 posto u odnosu na isto takvo istraživanje provedeno 2006: to samo dokazuje da su u pravu oni koji upozoravaju da ponašanje muslimana određuje njihova brojnost, i da apologeti političke korektnosti koji se nadaju da će “preodgojiti” muslimane i privoliti ih da se asimiliraju na kršćanske vrijednosti i zapadni način života onako kako su isprali mozgove domicilnom stanovništvu žive u snovima i iluzijama.

Taj porast onih koji smatraju da treba u svemu slijediti Kuran je iznenađenje i za Jens Peter Frolund Thomsena, profesora društvenih znanosti na University of Aarhus koji se specijalizirao za odnose između Danaca i muslimana u Danskoj. “Ovdje imamo indikacije da vjerska uvjerenja utječu na određena politička mišljenja i stavove.

Naše sekularno društvo, u kom su politička moć i vladavina zakona poštovani iznad svega ostalog, je nešto oko čega brojni imaju rezerve. Pokazuje da demokratske norme nisu uzeke korijena mešu svim grupama imigranata”, rekao je Thomsen Jyllands-Postenu. Kojeg li iznenađenja! Kao da je demokracija zapadnog tipa, kao i vladavina prava, nešto što je imanentno islamskim društvima! Europa počiva na rimskom pravu, grčkoj filozofiji, i kršćanskom moralu – i niti jedan od ta njena tri noseća stupa nije kompatibilan s etosom useljenika iz islamskih država, niti će to ikad biti.

Unatoč tome Fatih Alev, koji vodi Danski islamski centar, kaže da je integracija “proces koji traje” i kako će se oni integrirati u dansko društvo. “Muslimani su uvijek uspijevali pomiriti islamsko učenje s raznim tradicijama i običajima raznih država u kojima su živjeli, to je proces koji traje i mi moramo način da prakticiramo islam u kontekstu Danske”, kaže Alev pomirljivo.

Treba li mu vjerovati? Iskustvo raznih drugih država, od vremena proroka Muhameda do danas, pokazuje da su muslimani u pravilu, kad bi im brojnost i prilike dozvolili, jednostavno pokorili domicilne narode, nametnuli im diskriminirajuće zakone za “nevjernike”, poput poreza, ili ih, najčešće, jednostavno istrijebili. Jer, osnovni zakon Islama je – prevesti na tu vjeru svakog kog se može, a kazniti ostale koji ne žele prijeći na nju.

U travnju, Danska konzervativna stranka pokrenula je pak kampanju u kojoj pozivaju na “borbu protiv radikalnog Islama i njegovo istrijebljenje”: oni tvrde da Islam ima mnogo toga zajedničkog s nacizmom (kad smo kod toga, svi masovni pokreti imaju mnogo toga zajedničkog s nacizmom, pa i onaj za “ljudska prava”).

U izjavi za ruski RT Danska konzervativna stranka je navela: “Naša kampanja je usmjerena na zaustavljanje tog vida islamizma, vida koji ima mnogo toga zajedničkog s nacizmom, i to je ono što mi zovemo “Naci islamizam”. To je oblik islama koji prakticiraju ISIL i Boko Haram”.

No ne dijele svi Danci zabrinutost oko imigranata. “U Danskoj mi imamo oko šest posto muslimana, pa prema tome, imamo oko 2,5% stanovništva koje zagovara uvođenje šerijatskog zakona.

Kog briga? Mi imamo brojne grupe te veličine u Danskoj, koje su za ovo ili ono ili protiv ovog ili onog. Kad mi Danci putujemo u inozemstvo, mi slavimo Božić i jedemo svinjetinu, poštujemo deset zapovijedi, i ljudska prava kako ih je UN definirao, i što onda”, kaže Danac Claus Bork. No, bojim se da je Claus kompletno promašio poantu ovdje: kršćani neće nikog ubiti samo zato jer nije njihove vjere, niti su to ikad činili, a uvođenje šerijatskog zakona u Dansku baš i nije isto što i jedenje svinjetine za Božić.

Na drugoj strani stoji stručnjakinja za Islam Tina Magaard koja godinama već upozorava da je politika umirivanja Islama ustupcima i tolerancijom koju zagovaraju političari zapravo pokazivanje znakova slabosti koje neće rezultirati ničim do li još agresivnijim Islamom. U oštrom kontrastu s mišljenjima drugih “stručnjaka za Islam” na nacionalnoj TV koji su još od krize s karikaturama Muhameda pozivali na mir i uklanjanje karikatura, Tina Magaard objašnjava bez dlake na jeziku kakve su stvarne namjere islamista: to je nametanje dominacije domicilnom stanovništvu i njegovo potpuno pokoravanje.

Ona je često kritizirala i obavještajne službe u Danskoj, konkretno PET, zbog ignoriranja islamističke prijetnje i ugrožavanja sigurnosti građana. Islamofobi su ponešto ipak postigli: danska vlada je, za razliku od švedske, zakupila oglasni prostor u određenom broju bliskoistočnih novina gdje oglasom upozoravaju buduće migrante da u Danskoj nisu dobrodošli, i da Danska neće više primati azilante.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.hr/uredio:nsp)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,