Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Istra┼żivanje dokazuje: Uporaba psihodelika nije povezana s razvojem mentalnih bolesti

Istra┼żivanje dokazuje: Uporaba psihodelika nije povezana s razvojem mentalnih bolesti

psihodelik-zdravljeNovo istra┼żivanje objavljeno u ┼Żurnalu za psihofarmakologiju je utvrdilo da uzimanje psihodeli─Źnih tvari ne rezultira slabljenjem mentalnog zdravlja ili pove─çanjem rizika od depresije

Za sve tri tvari koje su ispitivali – LSD, psilocibin i meskalin, znanstvenici su zaklju─Źili kako nema zna─Źajne povezanosti izme─Ĺu cjelo┼żivotnog kori┼ítenja psihodelika i pove─çane vjerojatnosti razvoja psihi─Źke rastrojenosti, lije─Źenja mentalnih bolesti, suicidalnih misli i poku┼íaja samoubojstva, depresije i anksioznosti.

Poznato je da konzumacija psihodeli─Źnog spoja psilocibina, koji se mo┼że na─çi u pojedinim vrstama gljiva, mo┼że izazvati pozitivne promjene osobnosti.

Konzumenti ─çe tako do┼żivjeti ve─çu otvorenost koja je povezana s ma┼ítom, umjetno┼í─çu, osje─çajima i op─çenito “┼íirinom duha”. Istra┼żivanje koje je provedeno na John Hopkins medicinskom sveu─Źili┼ítu u Baltimoreu tako otkriva da ─Źak i samo jedna gljiva mo┼że izazvati ove pozitivne promjene osobnosti i do godinu dana.

Prema rije─Źima istra┼żiva─Źa i znanstvenika dr. Robin Carhart Harris, otvorenost je tako─Ĺer povezana s ve─çim uspjesima u ┼żivotu.

Studija zaklju─Źuje da je te┼íko shvatiti kako se zabrana psihodelika mo┼że opravdati kao mjera javnog zdravstva. Ovim se istra┼żivanjem aludira na ─Źinjenicu da rat protiv psihodelika gubi svoj smisao kada se suo─Źi sa znanstvenim dokazima koji opovrgavaju propagandu o ovim tvarima kao opasnim, kao ┼íto se to doga─Ĺa i s kanabisom.

Istra┼żivanje tako─Ĺer nagla┼íava da psihodelici ne izazivaju ovisnost i da postoji iznimno mala i gotovo nikakva opasnost da mogu izazvati ozbiljne nuspojave.

Rezultati ovog istra┼żivanja ne─çe za─Źuditi, jer je ideja da halucinogene tvari izazivaju mentalnu nestabilnost apsurdna. Istra┼żivanja o psihodelicima polako rastu, nakon vi┼íe desetlje─ça pauze pod izlikom da su ovakva istra┼żivanja nesigurna.

Ova tvrdnja proturje─Źi rastu─çim dokazima o ne ┼íkodljivosti psihodelika te ove tvari polako postaju novo podru─Źje istra┼żivanja mentalnog zdravlja.
 

 
(nexus-svjetlost.com/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , ,