Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Istraživanje dokazuje: Uporaba psihodelika nije povezana s razvojem mentalnih bolesti

Istraživanje dokazuje: Uporaba psihodelika nije povezana s razvojem mentalnih bolesti

psihodelik-zdravljeNovo istraživanje objavljeno u Žurnalu za psihofarmakologiju je utvrdilo da uzimanje psihodeličnih tvari ne rezultira slabljenjem mentalnog zdravlja ili povećanjem rizika od depresije

Za sve tri tvari koje su ispitivali – LSD, psilocibin i meskalin, znanstvenici su zaključili kako nema značajne povezanosti između cjeloživotnog korištenja psihodelika i povećane vjerojatnosti razvoja psihičke rastrojenosti, liječenja mentalnih bolesti, suicidalnih misli i pokušaja samoubojstva, depresije i anksioznosti.

Poznato je da konzumacija psihodeličnog spoja psilocibina, koji se može naći u pojedinim vrstama gljiva, može izazvati pozitivne promjene osobnosti.

Konzumenti će tako doživjeti veću otvorenost koja je povezana s maštom, umjetnošću, osjećajima i općenito “širinom duha”. Istraživanje koje je provedeno na John Hopkins medicinskom sveučilištu u Baltimoreu tako otkriva da čak i samo jedna gljiva može izazvati ove pozitivne promjene osobnosti i do godinu dana.

Prema riječima istraživača i znanstvenika dr. Robin Carhart Harris, otvorenost je također povezana s većim uspjesima u životu.

Studija zaključuje da je teško shvatiti kako se zabrana psihodelika može opravdati kao mjera javnog zdravstva. Ovim se istraživanjem aludira na činjenicu da rat protiv psihodelika gubi svoj smisao kada se suoči sa znanstvenim dokazima koji opovrgavaju propagandu o ovim tvarima kao opasnim, kao što se to događa i s kanabisom.

Istraživanje također naglašava da psihodelici ne izazivaju ovisnost i da postoji iznimno mala i gotovo nikakva opasnost da mogu izazvati ozbiljne nuspojave.

Rezultati ovog istraživanja neće začuditi, jer je ideja da halucinogene tvari izazivaju mentalnu nestabilnost apsurdna. Istraživanja o psihodelicima polako rastu, nakon više desetljeća pauze pod izlikom da su ovakva istraživanja nesigurna.

Ova tvrdnja proturječi rastućim dokazima o ne škodljivosti psihodelika te ove tvari polako postaju novo područje istraživanja mentalnog zdravlja.
 

 
(nexus-svjetlost.com/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , ,