Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Tony Blair priznao: Krivi smo za uspon Islamske države i kaos na Bliskom Istoku

Tony Blair priznao: Krivi smo za uspon Islamske države i kaos na Bliskom Istoku

tony-blair-irakBivši britanski premijer Tony Blair ispričao se zbog grešaka koje je koalicija sa SAD-om napravila tijekom rata u Iraku 2003. godine i priznao djelomičnu odgovornost za “uspon terorističke organizacije Islamska država (IS)”

… ali i naglasio da ne žali zbog svrgavanja s vlasti Sadam Huseina.

“Ima elemenata istine u tvrdnjama da je rat u Iraku izazvao pojavu IS, oni među nama, koji su uklonili Sadam Huseina, snose dio odgovornosti za situaciju u Iraku danas”, naveo je Blair.

U intervjuu američkom kanalu vijesti CNN, Blair se ispričao zbog “nekih pogrešaka u planiranju”, kao i “grešaka u njihovom razumijevanju onoga što će se dogoditi kada se uklonili diktatorski režim”, ali i naglasio da “se teško može ispričati za uklanjanje Sadama Huseina, jer bi Irak inače postao ono što je Sirija danas”.

Na pitanje je li rat bio glavni uzrok uspona IS, Blair je odgovorio da “misli da postoje elementi istine u tome”.

“Današnji Irak je i dalje pod jakim pritiskom sektaških tenzija i bori se s prijetnjom IS, sunitskih ekstremističkih grupa koje su nametnule svoju brutalnu vladavinu u značajnim dijelovima na sjeveru i zapadu zemlje”, rekao je Blair za CNN.

Blair je priznao djelomičnu odgovornost za uspon IS.

“Naravno, ne možete reći da oni od nas koji su uklonili Sadama 2003. godine ne snose bilo kakvu odgovornost za stanje u 2015.

Ali važno je shvatiti da Arapsko proljeće koje je počelo 2011. godine, također ima svoj utjecaj na Irak danas i da je IS zapravo došao do izražaja iz njihove baze u Siriji, a ne u Iraku”, navodi Blair u intervjuu američkoj televiziji.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(srbijadanas.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,