Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » “Imperijalizam je terorizam”: ┼ápanjolci tako─Ĺer ustali protiv NATO saveza (VIDEO)

“Imperijalizam je terorizam”: ┼ápanjolci tako─Ĺer ustali protiv NATO saveza (VIDEO)

spanjolska-prosvjed-natoU Madridu je prije par dana do┼ílo do prosvjeda protiv NATO saveza, a rije─Ź je o organizaciji “Globalna platforma protiv ratova” i nekoliko drugih organizacija koje zastupaju stav da ┼ápanjolska ne treba biti ─Źlanica NATO saveza

U Berlinu, Njema─Źka je tako─Ĺer nedavno odr┼żan prosvjed protiv NATO saveza i militarizma na kojem se okupilo oko 1,000 ljudi. Okupljeni su prosvjedovali protiv NATO-ove uloge u sukobima diljem svijeta. Aktivisti su predstavljali 40 razli─Źitih organizacija koje su iza┼íle na prosvjed pod sloganom “Polo┼żite Oru┼żje”.

┼ápanjolci su prosvjedovali protiv izgradnje vojnih baza na teritoriju ┼ápanjolske, a povod je zra─Źna luka Torehon na kojem se gradi baza NATO saveza na 10 tisu─ça ─Źetvornih metara.

“Stop NATO”, “Imperijalizam je terorizam”, “Ne─çemo baze”, neki su od transparenata i pokli─Źa koji su se mogli ─Źuti na prosvjedu koji je okupio vi┼íe stotina ljudi. Oni su odr┼żali mar┼í dug 18 kilometara, od aerodroma Torehon do centra Madrida.

Anti-NATO i Antiglobalisti─Źka raspolo┼żenja su u porastu u Europi, ao tome svjedo─Źi popularnost desno orijentiranih stranaka, pa izme─Ĺu ostalog i popularnost britanca Jeremy Korbina koji je postao prvi ─Źovjek Laburisti─Źke stranke, a koji slu┼żbeno deklarira kao to─Źku svog politi─Źkog programa izlazak Velike Britanije iz NATO saveza.

U ┼ápanjolskoj postoje trenutno dvije vojne baze NATO saveza i u bazama su stalno prisutni pripadnici vojske SAD-a. Rije─Ź je o avio-bazi Moron kod Seville i morskoj stanici Rota na jugozapadnoj obali ┼ápanjolske.

“Globalna platforma protiv ratova” je istaknula ─Źinjenicu da je od 1982. godine, od kako je ┼ápanjolska ─Źlanica NATO saveza, do dana┼ínjih dana u operacijama NATO saveza sudjelovalo preko 140 tisu─ça ┼ápanjolaca.
 

 
(pravda.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,