Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » EKSKLUZIVNI AUDIO ‘Priznajemo, mi smo Eko Severu prodavali voće s kojim je godinama varao kupce’

EKSKLUZIVNI AUDIO ‘Priznajemo, mi smo Eko Severu prodavali voće s kojim je godinama varao kupce’

organsko-policijaSaga se nastavlja… da li je ovo najveća prevara na organskoj hrani u Hrvatskoj…. ikada? Da li će se pokazati da su “Too big to fail!”

Nakon testiranja jabuka iz ekoloških prodavaonica, u suradnji s jednim od vodećih laboratorija u zemlji, te razotkrivanja noćnog transporta jeftinog voća i povrća s veletržnice u sjedište najvećeg proizvođača zdrave hrane, novi broj tiskanog Telegrama donosi nastavak specijala o nedostatku kontrole proizvodnje i distribucije ekoloških proizvoda.

Za potrebe ovog teksta vodili smo, među ostalim, iscrpne razgovore s devet proizvođača voća i povrća te dva prodavača na zagrebačkoj veletržnici. Telegramovi sugovornici godinama su upoznati s detaljima organiziranog otkupa klasično proizvedene robe koja se kasnije prodaje kao ekološka.

Redakciji su poznati identiteti te kućne adrese svih svjedoka koji nisu bili voljni imenom i prezimenom izaći u javnost zbog sudjelovanja u operaciji, straha od moguće kaznene odgovornosti ili narušavanja odnosa s drugim kupcima. Cijeli specijal pročitajte u tiskanom Telegramu, a ovo su mali ulomci iz nekih od prikupljenih iskaza.

Razgovore su, evidentirano i dokumentirano, vodile dvije Telegramove novinarke. Za sve iskaze, dakle, imamo dva svjedoka, bilješke i cjelovite audiozapise, a ulomke iz snimki nekih od navedenih razgovora objavljujemo ovdje. Napominjemo da smo se svim sugovornicima nedvosmisleno predstavili kao novinari Telegrama.

Napomena uredništva: svi glasovi svjedoka na ulomcima snimki izmijenjeni su kako bi se bi se zaštitio njihov identitet. Jedine promjene odnose se na preskakanje dijelova u kojima se otkrivaju detalji koji mogu ukazati na identitet svjedoka. Na nekoliko mjesta dodali smo zvuk “beep”, za slučajeve u kojima svjedoci optužuju treće strane za sudjelovanje u operaciji, a novinari Telegrama za te navode nisu imali dovoljno neovisnih potvrda. Ništa drugo nije mijenjano, što su novinari Telegrama spremni posvjedočiti na sudu.

1. Svjedok #1 – ‘Uhodan tim koji radi godinama’

Proizvođač i trgovac s veletržnice koji kaže da Severu, preko vozača Branka Šimeca, ponekad prodaje svoju robu. Novinarima Telegrama ovaj je svjedok dao dubinski uvid u operaciju noćnog nabavka robe s veletržnice. Prvih nekoliko godina nije znao kuda sva ta roba ide, a kasnije je saznao i sam ponekad prodavao.

To je ta maršruta koja je on godinama nabavljo za Severu robu. Ja se još pitam za koga on svako jutro, svaki dan tovari kamion robe. Ali to se… nije nitko znao. On je poslan od Severa da kupi robu po narudžbi šta treba i jednostavno dostavi…. Znači, roba nije eko, to stojim iza toga. Znači sve je rađeno po narudžbi. Znači, to je uhodan tim koji godinama, recimo, četiri pet godina.

Sigurno četiri-pet godina?

– Sigurno četiri pet-godina. To ja stojim iza toga.

2. Svjedok #1 – ‘Branko sigurno radi samo za Severa’

– Da vas pitam za Branka: je li on samo za Severa radi ili za još nekog radi?

– Samo za Severa.

– On si sam odabere robu… ili kako je to funkcioniralo?

– Narudžba! Sever njemu da narudžbu, on ide dalje, njemu traži robu. Sever dadne Branku narudžbu, Branko za njega nabavlja robu. Jednostavno, radi na proviziju. Fala bogu. To je najlakši vid posla. Jednostavno, to je čista zarada, zna na čemu je svaki dan.

3. Svjedok #1 – ‘Uzimao je uvoznu brokulu bez podrijetla’

– Uzimao je brokulu…. Ovaj, uvoznu brokulu koja nema nikakvog podrijetla, nema nikakvog… Ali mu je on pripremao za navečer. Onda on dođe, potovari i ode.

4. Svjedok #1 – Opet provjeravamo za koga Branko radi

– Znači zna se to na Zelenoj tržnici da radi samo za Severa?

– Znalo se da vozi za nekog… er…. da neko vozi, da eko robu prodaje. Znalo se.

– I sigurni ste da radi samo za Severa? Da nije za nekog…

– Za nikoga drugog nije radio. Samo za Severa.

5. Svjedok #1 – ‘M. ne zna kome sad prodati 500 kila blitve’

Svjedok spominje drugog trgovca M. (podaci poznati redakciji) koji mu se žalio da, nakon što je operacija Severovih otkrivena u istraživačkom specijalu Telegrama, nema kome više prodavati blitvu.

– Baš nekidan mi M. kaže onako… ono…. kaže…. vozio mi je 500 kila tjedno blitve mi je uzimao. Što sad ja? Kome ću ja sad tu blitvu prodati? 500 kila je dnevno njemu on… on njemu dostavljo 500 kila blitve dnevno, em, tjedno.

6. Svjedok #2 – ‘Mislila sam da Sever kupuje za hotele’

Proizvođačica povrća koja kaže da je Sever od nje znao u proljeće uzimati mladu mrkvu. Tvrdi da nije znala da tom robom vara kupce.

– Ja sam mislila da to sve… da ide roba koju on kupuje od drugih da ide za hotele i negdje. Sever. Šta ja znam di to ide…

– On samo ekološki prodaje.

– On samo ekološki prodaje. Nisam ja to znala da je samo ekološki.

7. Svjedok #3 – ‘Jel uzimao Sever robu od tebe? Je?’

Proizvođač povrća koji tvrdi da sam ne ide na veletržnicu, ali ima svog čovjeka koji tamo prodaje. Nazvao ga je pred novinarkama Telegrama i pitao prodaje li Severu preko Branka. Zvuk “beep” smo stavili preko imena drugog obiteljskog proizvođača F. kojeg izvor imenuje kao dobavljača Severovih, ali za to nismo imali dovoljno potvrda.

– Halo. Čuješ, jesi kući ti? Čuj, znaš ti ovog Severa nekoga? Pa jel uzimo on od tebe robu?

– Erm, pa… od F. (tiho s telefona)

– A od njega je uzimo uglavnom.

– To znamo, od F… A Branko jel neki dolazio mu?

– Koji Bra… tko je Branko?

– Da, od svih uzima (jedna novinarka šapće drugoj).

– Da. da, da. Došle neke novinarke, pitaju za tebe. Hoće ih ovaj tužiti… Hahahahahahahahha… Ahhahahaahhaha. Pa on je… taj eko, prodaje on na Zelenoj? Aha… Od F….

– Ali, Branko je povremeno uzimao i od njega?

– A jel ikad od tebe? Prošle godine… Prošle godine od tebe uzimao.

– A što je uzimao, jel se sjeća? Salatu?

– Šta uzima? Salatu uglavnom, jel? Uzima, evo.

8. Svjedok #4 – Prodavač kojem su Severi nudili da kupuje i vozi za njih

Proizvođač i prodavač na veletržnici kojem je gospođa Sever prije puno godina nudila da za njih potajno kupuje i vozi robu. Kaže da je prije deset godina gospođa Sever sama kupovala robu. Svjedok tvrdi da je odbio njihovu ponudu, a nakon njega obratili su se Branku.

– Sever kad je dolazila to je prije deset godina. Ja sam njoj matovilac prodavo.

– Severu?

– Ženskoj. Ivki.

9. Svjedok #4 – ‘Tražila je da kupujem robu za nju koju nemam’

– Ona je tražila da sam ja njoj morao kupovati robu. Neku robu koju ja nemam. Primjer brokulu u 12 mjesecu ja nemam. Ona hoće brokulu tad.

10. Svjedok #4 – ‘Mi smo se smijali kako paradajz kupuje’

Isti svjedok prepričava da se s Brankom zezao kako paradazaj plaća samo 15 kuna po gajbi, odnosno kuna i pol po kili, a kasnije se na internetu Eko Severa pojavi za 15 kuna (pretpostavljamo da je mislio 15 kuna po kilogramu, što bi otprilike odgovaralo redovnoj cijeni rajčice kod Severa, koja trenutno iznosi 20 kuna po kilogramu).
– Mi smo se smijali…. Paradajz je plaćo 15 kuna gajbu, znači kuna i po. A onaj najsitniji je 15 kuna na internetu bio.

11. Svjedok #5 – ‘Sever je prejak, mora imati veze’

Brankovi bliski poslovni suradnici o vezama Severa i nadležnih institucija.

– Sever, on je sad prejak i mora imati negdje nekakve veze da bi to sve tak funkcioniralo.

Cijeli istraživački specijal potražite u novom broju tiskanog Telegramu. Osim iskaza zviždača, Telegram donosi nevjerojatan skandal o lažiranom nalazu ovlaštenih inspektora koji su obmanuli javnost da zaštite uhvaćenog proizvođača. Uz to, Telegram otkriva da su za taj nalaz inspektori angažirali laboratorij koji uopće nije ovlašten za analizu pesticida koji su otkriveni u jabukama Eko Severa.

Cijelu priču o organiziranom lancu prevare u proizvodnji zdrave hrane i zataškavanju svega od strane Ministarstva poljoprivrede pročitajte u novom broju tiskanog Telegrama. Zvučne zapise možete poslušati na njihovoj stranici OVDJE.

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,