Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » THE ECONOMIST: Jaz izme─Ĺu Amerikanaca i njihovih oru┼żanih snaga – nitko ne─çe uniformu

THE ECONOMIST: Jaz izme─Ĺu Amerikanaca i njihovih oru┼żanih snaga – nitko ne─çe uniformu

vojska-amerika-sirija-ratGENERAL SNOW: MANJE OD JEDNOG POSTOTKA ┼ŻELI SLU┼ŻITI U ORU┼ŻANIM SNAGAMA I MO┼ŻE SLU┼ŻITI

The Economist nagla┼íava da SAD sada ima 21 milijun stanovnika do 21. godine starosti koji bi hipoteti─Źki mogli slu┼żiti u oru┼żanim snagama, ali da 9,5 milijuna nije pro┼ílo test elementarne obrazovne pripremljenosti za to jer su ili ostavili ┼íkolu ili nisu u stanju ni┼íta izra─Źunati bez digitrona

Jo┼í 7 milijuna mladih Amerikanaca je progla┼íeno za nesposobne za slu┼żenje vojnog roka zbog debljine, kriminalne pro┼ílosti ili tetova┼że na licu i rukama. Tako se ispostavilo da bi u oru┼żanim snagama mogla slu┼żiti samo 4,5 milijuna, a da samo njih 390.000 to zaista i ┼żeli

Neuspjesi u Iraku i Afganistanu pove─çali su provaliju izme─Ĺu ve─çine Amerikanaca i njihovih oru┼żanih snaga – objavio je The Economist.

Pritom je ocijenio: “SAD u budu─çnosti vi┼íe ne─çe mo─çi mobilizirati potreban broj vojnika za mogu─çe nove ratove”.

Isti list je u istom tekstu citirao narednika armije SAD Russell Hayniea koji je upozorio: “Ve─çina Amerikanaca voli prazne rije─Źi o svom respektu prema vojnoj slu┼żbi, ali ne ┼żele da slu┼żiti u nacionalnoj vojsci”.

The Economist je Haynievoj procjeni dodao: da su ─Źetiri roda vojske SAD – kopnena vojska, ratna mornarica, ratno zrakoplovstvo i pomorsko pje┼ía┼ítvo – planirali do kraja rujna u svoje redove privuku 177.000 mladi─ça od 17 do 21 godine starosti, ali da su to uspjeli tek u posljednjem tranutku “uz ┼żrtvovanje vlastitih rezervi”.

The Economist tvrdi da ─çe se broj rezervista u SAD na─çi na najni┼żoj razini nakon zavr┼íetka Drugog svjetskog rata. Situaciju je prokomentirao general Geoffrey Snow koji rukovodi privla─Źenjem dobrovoljaca u oru┼żane snage:

“Sudjelovali smo u dvije duge vojne kampanje, ali se ameri─Źka javnost i dalje veoma pozitivno odnosi prema svojim oru┼żanim snagama. Me─Ĺutim, ve─çina na┼íih gra─Ĺana je potpuno izgubila vezu sa oru┼żanim snagama. Jer, manje od jednog postotka Amerikanaca ┼żeli slu┼żiti u nacionalnim oru┼żanim snagama i mo┼że u njima slu┼żiti”.

SAD su obvezno slu┼żenje vojnog roka ukinule 1973. godine, a posljedice su ubrzo stigle: 1990. je 40 posto mladih Amerikanaca imalo oca koji je slu┼żio vojni rok, a 2014-te je takvih bilo samo 16 posto.

Jo┼í 1981. godine je 64 posto ameri─Źkih kongresmena pro┼ílo vojnu slu┼żbu, a takvih je danas – samo 18 posto.

U vrijeme Korejskog rata je oko 70 posto Amerikanaca, koji su bili u odgovaraju─çim godinama, slu┼żilo vojni rok. U vrijeme Vijetnamskog rata – taj postotak se smanjio na 43 posto, a danas – i kad bi svi mladi Amerikanci htjeli slu┼żiti vojni rok – fizi─Źki i mentalno spremnih za to je manje od 30 posto!

The Economist nagla┼íava da SAD sada ima 21 milijun stanovnika do 21. godine koji bi hipoteti─Źki mogli slu┼żiti u oru┼żanim snagama, ali da 9,5 milijuna mladih Amerikanaca nije pro┼ílo test elementarne obrazovne pripremljenosti za to jer su ili ostavili ┼íkolu ili nisu u stanju i┼íta izra─Źunati bez kalkulatora.

Jo┼í 7 milijuna je progla┼íeno za nesposobne za slu┼żenje vojnog roka zbog debljine, kriminalne pro┼ílosti ili tetova┼że na licu i rukama.

Tako se ispostavilo da bi u oru┼żanim snagama mogla slu┼że samo 4,5 milijuna, a da samo njih 390.000 to zaista i ┼żeli.

A pritom – nagla┼íava The Economist – najbolji me─Ĺu njima daju prednost daljnjem ┼íkolovanju ili poslu u privatnoj tvrtki.

Ovo zna─Źi – upozorio je list – da Amerikanci u slu─Źaju kakvog ve─çeg rata ne─çe imati dovoljno vojnika. Ako ponovno ne uvedu obavezno slu┼żenje vojnog roka …
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,