Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » THE ECONOMIST: Jaz između Amerikanaca i njihovih oružanih snaga – nitko neće uniformu

THE ECONOMIST: Jaz između Amerikanaca i njihovih oružanih snaga – nitko neće uniformu

vojska-amerika-sirija-ratGENERAL SNOW: MANJE OD JEDNOG POSTOTKA ŽELI SLUŽITI U ORUŽANIM SNAGAMA I MOŽE SLUŽITI

The Economist naglašava da SAD sada ima 21 milijun stanovnika do 21. godine starosti koji bi hipotetički mogli služiti u oružanim snagama, ali da 9,5 milijuna nije prošlo test elementarne obrazovne pripremljenosti za to jer su ili ostavili školu ili nisu u stanju ništa izračunati bez digitrona

Još 7 milijuna mladih Amerikanaca je proglašeno za nesposobne za služenje vojnog roka zbog debljine, kriminalne prošlosti ili tetovaže na licu i rukama. Tako se ispostavilo da bi u oružanim snagama mogla služiti samo 4,5 milijuna, a da samo njih 390.000 to zaista i želi

Neuspjesi u Iraku i Afganistanu povećali su provaliju između većine Amerikanaca i njihovih oružanih snaga – objavio je The Economist.

Pritom je ocijenio: “SAD u budućnosti više neće moći mobilizirati potreban broj vojnika za moguće nove ratove”.

Isti list je u istom tekstu citirao narednika armije SAD Russell Hayniea koji je upozorio: “Većina Amerikanaca voli prazne riječi o svom respektu prema vojnoj službi, ali ne žele da služiti u nacionalnoj vojsci”.

The Economist je Haynievoj procjeni dodao: da su četiri roda vojske SAD – kopnena vojska, ratna mornarica, ratno zrakoplovstvo i pomorsko pješaštvo – planirali do kraja rujna u svoje redove privuku 177.000 mladića od 17 do 21 godine starosti, ali da su to uspjeli tek u posljednjem tranutku “uz žrtvovanje vlastitih rezervi”.

The Economist tvrdi da će se broj rezervista u SAD naći na najnižoj razini nakon završetka Drugog svjetskog rata. Situaciju je prokomentirao general Geoffrey Snow koji rukovodi privlačenjem dobrovoljaca u oružane snage:


“Sudjelovali smo u dvije duge vojne kampanje, ali se američka javnost i dalje veoma pozitivno odnosi prema svojim oružanim snagama. Međutim, većina naših građana je potpuno izgubila vezu sa oružanim snagama. Jer, manje od jednog postotka Amerikanaca želi služiti u nacionalnim oružanim snagama i može u njima služiti”.

SAD su obvezno služenje vojnog roka ukinule 1973. godine, a posljedice su ubrzo stigle: 1990. je 40 posto mladih Amerikanaca imalo oca koji je služio vojni rok, a 2014-te je takvih bilo samo 16 posto.

Još 1981. godine je 64 posto američkih kongresmena prošlo vojnu službu, a takvih je danas – samo 18 posto.

U vrijeme Korejskog rata je oko 70 posto Amerikanaca, koji su bili u odgovarajućim godinama, služilo vojni rok. U vrijeme Vijetnamskog rata – taj postotak se smanjio na 43 posto, a danas – i kad bi svi mladi Amerikanci htjeli služiti vojni rok – fizički i mentalno spremnih za to je manje od 30 posto!

The Economist naglašava da SAD sada ima 21 milijun stanovnika do 21. godine koji bi hipotetički mogli služiti u oružanim snagama, ali da 9,5 milijuna mladih Amerikanaca nije prošlo test elementarne obrazovne pripremljenosti za to jer su ili ostavili školu ili nisu u stanju išta izračunati bez kalkulatora.

Još 7 milijuna je proglašeno za nesposobne za služenje vojnog roka zbog debljine, kriminalne prošlosti ili tetovaže na licu i rukama.

Tako se ispostavilo da bi u oružanim snagama mogla služe samo 4,5 milijuna, a da samo njih 390.000 to zaista i želi.

A pritom – naglašava The Economist – najbolji među njima daju prednost daljnjem školovanju ili poslu u privatnoj tvrtki.

Ovo znači – upozorio je list – da Amerikanci u slučaju kakvog većeg rata neće imati dovoljno vojnika. Ako ponovno ne uvedu obavezno služenje vojnog roka …
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,