Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Izmišljotine zapadnih medija o ruskoj intervenciji u Siriji (video)

Izmišljotine zapadnih medija o ruskoj intervenciji u Siriji (video)

rusija-propaganda-zapadZapadni mediji, među kojima su i ugledne svjetske novinske agencije, nastavljaju objavljuju informacije iz neprovjerenih izvora, ocrnjujući rusku vojnu kampanju protiv boraca Islamske države u Siriji. Novinari, pritom, ignoriraju službena priopćenja Moskve

Vodeći mediji su ponovno optužili Rusiju za ubojstvo civila tijekom antiterorističke operacije u Siriji.

Američki televizijski kanal CNN emitirao je prilog u kojem jedan sirijski borac tvrdi da ruska avijacija bombardira civile, a ne ustanike.

“Naš cilj je da spriječimo rusku i iransku okupaciju”, nastavlja ovaj komandir dok njegove riječi zaglušuje buka od ruskih borbenih zrakoplova.

Slijedi optužujući zaključak dopisnika ovog kanala: “Moskva stvarnost prilagođava sebi, i to ne samo u regiji, na bojnom polju, nego i u diplomatskoj sferi”.

“Russia Today” predlaže da se pogleda klasičan primjer kako se stvarnost udešava prema vlastitim potrebama. Evo što je objavila ugledna novinska agencija AFP. Rusiju optužuju da su njezini zrakoplovi bombardirali poljsku bolnicu, uslijed čega je poginulo 13 civila.

Ali kakav je izvor ove informacije? Organizacija koja to tvrdi naziva se “Sirijski opservatorij za ljudska prava”. Ako ste iz njenog naziva zaključili da se on nalazi u Siriji – niste pogodili. Čak je i teško nazvati organizacijom.

Riječ je o centru koji čini samo jedan čovjek, Rama Abdurahman, koji živi u Velikoj Britaniji. Prema njegovom vlastitom priznanju, on se oslanja na, citiramo, “izvore među sirijskim ustanicima koje sponzoriraju SAD”.

“Ja znam sve aktiviste Sirijskog centra”, uvjerava Rama Abdurahman. “Posljednji put sam bio u Siriji 2000. godine. Ali želio sam reći da znam neke aktiviste centra posredno, preko zajedničkih prijatelja “. Ali tko su ti takozvani “povjerljivi izvori s mjesta događaja”?


Nedavno je bio objavljen video-materijal na kojem je navodno zabilježen momenat bombardiranja ciljeva u provinciji Idlib. Video-snimak je objavio aktivista oporbene organizacije “Bijeli kacige” koja je već uhvaćena u krivotvorenju dokaza stradanja civila u ruskom bombardiranju.

Prije tri tjedna, kada je Rusija počela operaciju protiv Islamske države, “Bijeli kacige” su iskoristili nekakav snimak kako bi potvrdili vijest. On je, međutim, napravljen 25. rujna, pet dana prije početka ruske operacije.

Rusija je potvrdila da je zaista bombardirala mjesto na kojem se okupljaju vođe terorističkih skupina u provinciji Idlib. Upravo ovo područje vidimo na snimci. Ministarstvo obrane Rusije je čak objavilo na internetu svoj video-klip, ukazavši na tip bačene bombe – KAB-500.

Čovjek ne treba biti vojni stručnjak da bi shvatio da je nemoguće kamerom snimiti eksploziju bombe od 500 kilograma s udaljenosti od nekoliko metara, a pritom ostati živ. Ali “Russia Today” se ipak konzultirala sa stručnjakom.

“Eksplozija na video snimci ne liči na eksploziju bombe bačene iz aviona. Prije svega, streljivo je letjela pod kutom i, sudeći po karakteru eksplozije, to je bio artiljerijski napad “, rezimira bivši suradnik Pentagona Michael Maluf.

Prava bomba KAB-500 ostavlja iza sebe ogroman oblak u vidu gljive. Na klipu snimatelj staje na noge odmah nakon eksplozije koja se desila na nekoliko metara od njega, a onda brzo bježi kroz nekakav oblačić prašine koji se momentalno raspršuje.

Prije nego što netko kaže da Moskva modelira stvarnost prema vlastitim potrebama, zapadni mediji trebaju pogledati vlastite reportaže.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,