Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Nevjerojatna izjava izraelskog premijera: Negira HOLOKAUST, te okrivljuje Palestince za progon i Hitlerov pokušaj istrebljenja Židova

Nevjerojatna izjava izraelskog premijera: Negira HOLOKAUST, te okrivljuje Palestince za progon i Hitlerov pokušaj istrebljenja Židova

ernicko-ciscenje-izraelOva je izjava izazvala niz ogorčenih reakcija Palestinaca i izraelske oporbe

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu okrivio je palestinskog vjerskog vođu iz 1940-ih godina za ideju iskorjenjivanja Židova u nacističkoj Njemačkoj, što je izazvalo snažnu reakciju izraelske oporbe i Palestinaca.

“Hitler nije želio istrijebiti Židove u to vrijeme, on ih je želio protjerati”, rekao je Netanyahu u utorak na Svjetskom cionističkom kongresu u Jeruzalemu.

Za ideju iskorjenjivanja Židova okrivio je Haja Amina al-Huseinija, kontroverznog muftiju – islamskog vjerskog vođu Jeruzalema, koji je pobjegao u Berlin 1941. i tamo se sastao s Hitlerom. “On je imao središnju ulogu u poticanju konačnog rješenja (židovskog pitanja)”, optužio je Netanyahu.

Opasno izvrtanje povijesti

Palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat oglasio se u srijedu rekavši da “Netanyahu toliko mrzi Palestince da je voljan osloboditi Hitlera krivnje za ubojstvo 6 milijuna Židova”.

Na Netanyahuovu izjavu reagirao je i Isaac Herzog, čelnik oporbe u Knessetu. “Ovo je opasno izvrtanje povijesti i zahtijevam da Netanyahu to odmah ispravi budući da time umanjuje holokaust, nacizam i zlu pošast, što je bila Hitlerova uloga u užasnoj nesreći našeg naroda”, napisao je Herzog na Facebooku.

Kazao je i da izjava premijera ide u korist onih koji negiraju holokaust dodajući da povijest kaže da je Hitler planirao ubiti Židove godinama prije al-Huseinijevog susreta s nacističkim čelnikom.
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,