Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Mali “Ahmed sa satom” iskoristio Obamu i seli u Katar

Mali “Ahmed sa satom” iskoristio Obamu i seli u Katar

ahmed_mohamed-satNaime, 14-godišnji učenik Ahmed Mohamed nadao se da će impresionirati učiteljicu kad je u školu donio sat koji je samostalno izradio kod kuće. Međutim, učiteljica je obavijestila policiju jer ju je sat podsjetio na bombu

Ahmed, od ranije poznat po svom talentu prema tehnologiji, suspendiran je, a njegov otac bijesan je jer smatra da se cijela priča temelji na islamofobiji i činjenici što je njegov sin muslimanske vjeroispovijesti.

Dječak odveden na ispitivanje

Ahmed je sat sklopio u svega dvadesetak minuta i odlučio ga pokazati učiteljici koja je sat zadržala i obavijestila policiju. Dječak je odveden na ispitivanje, a ravnatelj mu je, kaže, čak prijetio izbacivanjem iz škole.

“Cijelo vrijeme su me pitali jesam li pokušao napraviti bombu. Rekao sam im da nisam. Pokušao sam napraviti sat. Oni su ponavljali da ih podsjeća na bombu”, ispričao je Ahmed.

Ahmed ni u jednom trenutku nije rekao da je njegov uređaj išta drugo osim najobičnijeg sata, rekao je glasnogovornik policije James McLellan dodavši kako policija nema razloga smatrati ga opasnim. Ipak, policajci ne vjeruju da im je Ahmed rekao cijelu istinu.

“On nije tvrdio da je riječ o bombi. Cijelo vrijeme tvrdi da je riječ o satu, ali nije dao šire objašnjenje”, dodao je McLellan.

Upitan kakvo bi šire objašnjenje dječak uopće mogao dati, glasnogovornik policije je rekao kako bi ovakav uređaj s razlogom mogao biti pogrešno protumačen da ga se ostavi u zahodu ili ispod automobila.

Policija još ispituje ovaj slučaj, a Ahmad je bio suspendiran na tri dana.

“On želi napraviti samo dobre izume za čovječanstvo”, rekao je Ahmedov otac Mohamed koji je u SAD stigao iz Sudana.

“Međutim, zbog činjenice što se preziva Mohamed i zbog jedanaestog rujna, on je krivo shvaćen”, dodao je dječakov otac koji je jednom dospio na naslovnice novina zbog rasprave s jednim pastorom s Floride koji je zapalio Kuran.

Sada mali “Ahmed sa satom” odlazi iz Amerike?

Amerikanac Ahmed Mohamed je nakon uhićenja i nakon što je učiteljica pomislila da je “inovativni sat” koji je izradio za školski projekt neka vrsta paklene naprave (jer on uistinu izgleda kao paklena naprava) uživao sve veću slavu, a do sada su ga, između ostalih, hvalili Zuckerberg i Barack Hussein Obama.

Incident je u dijelu medija povezan s muslimanskom vjeroispovijesti tinejdžera i “preosjetljivošću” Amerikanaca oko pitanja sigurnosti nakon 11. rujna, što je potpirivao i sam učenik.

Mohamed je već razgovarao sa suosnivačem Googlea Sergej Brinom, turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, kraljicom Raniom od Jordana, izvršnim direktorom Mashablea Peteom Cashmoreom, a od nedavno i sa sudanskim predsjednikom Omarom al-Bashirom kojeg Međunarodni sud pravde traži zbog ratnih zločina u Darfuru.

Al-Bashir je Ahmeda Mohameda i njegovu obitelj primio u predsjedničkim odajama u glavnom gradu Khartoumu. Dječakov otac, Mohamed Hassan al-Sufi je sudanski imigrant u SAD-u i bivši protukandidat aktualnom sudanskom predsjedniku. Tinejdžer je izrazio zadovoljstvo susretom s islamističkim vođom i obećao da će se jednog dana vratiti s “novim izumom”.

Turneja po diktaturama

Njegova obitelj je samo nekoliko sati nakon što je Mohamed u utorak imao zadovoljstvo upoznati Obamu na večeri posvećenoj astronomiji rekla da uživa i podršku Katara, točnije Katarske zaklade (QF) koja je u prošlosti optužena za financiranje Hamasa, što je u 2014. godini navelo slavni nogometni tim Barcelona da povuče sponzorstvo dogovoreno s QF-om.

“Ja ću s Obamom razgovarati o tome koliko je teško odrastati u Americi,” rekao je Mohamed prije večere. “Bilo je prilično teško živjeti u Americi i ići u školu kao musliman”.

S druge strane tinejdžer je, nakon što je svojim “paklenim satom” uhvatio pažnju javnosti, posjetio čitav niz diktatura, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar i nedavno Sudan, ne sustežući se prilikom turneja od kritike SAD-a zbog rasizma.

“Prilično sam siguran da ne bih bio uhićen da sam bijeli muškarac,” ocijenio je dječak za Yahoo News.

Svaka ptica svome jatu leti

No, svako propitkivanje što je točno Ahmed iskusio u Americi deplasira odluka njega i njegove obitelji da prihvati katarsku stipendiju za školovanje.

Katar je zloglasna islamistička nacija u kojoj je islam državna religija, zemlja sve nemuslimane tretira kao drugorazredne građane, a strane radnike kao robove.

U naciji je ukorijenjena duboka vjera u islamsku nadmoć, pa je ona, između ostalog, poznata po iskazivanju dobrodošlice talibanskim zapovjednicima, širenju propagande u ime Muslimanskog bratstva kroz državnu Al Jazeeru i financiranju Fronte al-Nusra povezane s Al-Kaidom.

Njemački ministar Gerd Mueller je prošle godine Katar otvoreno optužio za financiranje Islamske države, rekavši: “Tko financira ove postrojbe? Evo vam naznaka: Katar”.

Ironično ili ne, mladi Mohamed koji se osjetio isključen i omalovažavan u Americi, odlazi živjeti u zemlju gdje sloboda govora ne postoji, a disidencija ubija. Gdje su teroristi heroji, a nemuslimani roblje.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,