Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TAJNI DOKUMENTI: Godinu dana prije invazije na Irak, Blair i Bush se već sve dogovorili

TAJNI DOKUMENTI: Godinu dana prije invazije na Irak, Blair i Bush se već sve dogovorili

irak-Blair-BushDokument ujedno dokazuje da je Blair lagao, jer je u to vrijeme uvjeravao javnost da Velika Britanija traži diplomatskog rješenje za iračku krizu

Tajni dokumenti iz Bijele kuće koji su prvi put procurili u javnost u vrlo su nezgodan položaj doveli bivšeg britanskog premijera Tony Blaira.

Naime, prema dokumentu se vidi kako je Blair odlučio da će se Velika Britanija priključiti Americi u iračkom ratu čak godinu dana prije nego se invazija koalicije koju su vodile SAD uopće dogodila, objavio je Daily Mail.

Dokument ujedno dokazuje da je Blair lagao, jer je u to vrijeme uvjeravao javnost da Velika Britanija traži diplomatskog rješenje za iračku krizu.

“Ne predlažemo i ne želimo vojnu akciju u Iraku”, tako je govorio Blair.

Međutim, informacija da se s Georgeom Bushom dogovorio puno ranije nalazi se u dopisu kojeg je 28. ožujka 2002. godine sastavio bivši američki državni tajnik Colin Powell, tjedan dana prije Blairovog posjeta Bushu na njegovom ranču u Teksasu.

“Kad govorimo o Iraku, Blair će biti uz nas ukoliko se vojna intervencija pokaže neophodnom”, napisao je Powell u dopisu kojeg je objavio DM.

Powell je također napisao:

“On je siguran da je prijetnja realna i da će uspješna akcija protiv Sadama rezultirati još većim regionalnim uspjehom.”

Sadam Husein je svrgnut za vrijeme invazije koalicije koju je predvodila SAD 2003. godine, a britanski medij navodi kako su ovaj dopis, kao i niz drugih povjerljivih dokumenata pohranjeni na privatnom serveru Hillary Clinton, koje je po nalogu sada morala objaviti.
 
(express.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,