Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » OTAC SVIH RATOVA KISSINGER PRIJETI HLADNIM RATOM: Amerika na Bliskom Istoku pred gubitkom moći utjecaja na događaje

OTAC SVIH RATOVA KISSINGER PRIJETI HLADNIM RATOM: Amerika na Bliskom Istoku pred gubitkom moći utjecaja na događaje

henry-kissinger-sirijaKremlju pak posavjetovao da mu je bolje ne kockati se da ne bi riskirali novi Hlasni rat sa SAD-om

Vojna operacija Rusije u Siriji – smatra Henry Kissinger – “predstavlja izazov s kakvim se bliskoistočna politika SAD-a nije suočila najmanje 40 godina”

Sjedinjene Države se na Bliskom Istoku trenutno nalaze “na pragu gubitka sposobnosti za dalje opredjeljivanje događaja” – upozorio je Washington Henry Kissinger.

Bivši državni tajnik i dobitnik Nobelove nagrade SAD istovremeno je upozorio da je njegovoj zemlji potrebna nova strategija i novim prioritetima koji bi uzeli u obzir “geopolitičke izazove kao što je kriza u Siriji s ulogom Rusije“.

Kissinger je ovo napisao u autorskom tekstu u listu Wall Street Journal.

I naglasio da su pojava Islamske države, atomski aranžman s Iranom i kriza u Siriji “proturječni trendovi”. Sve je to – zajedno sa povlačenjem SAD iz regije – “omogućilo Moskvi izvesti raspoređivanje vojske kakvog dosad nije bilo u ruskoj povijesti”.

Kissinger je napisao da potpuno razumije motive Moskve: “To je klasični manevar sračunat na održavanje ravnoteže snaga, odnosno na odbijanje terorističke prijetnje sunita južnim granicama Rusije. To je za Rusiju geopolitički, a ne politički izazov i tako mu i treba prilazizi”.

Vojna operacija Rusije u Siriji – smatra Kissinger – “predstavlja izazov s kakvim se bliskoistočna politika SAD suočila nije najmanje 40 godina”.

“Patrijarh američke diplomacije” dao je po jedan savjet i Bijeloj kući i Kremlju.

Barack Obami je ukazao da je bolje da teritorij Iraka i Sirije koje su zauzeli suniti (Islamska država) oslobode sunitske ili vanjske snage nego “iranski džihadisti”.

A Kremlju: da je za Rusije bolje da svoju vojnu ulogu u Siriji ograniči na djelovanje protiv Islamske države jer bi sve drugo moglo stvoriti pretpostavke za novi hladni rat sa SAD.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,