Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » OTAC SVIH RATOVA KISSINGER PRIJETI HLADNIM RATOM: Amerika na Bliskom Istoku pred gubitkom mo─çi utjecaja na doga─Ĺaje

OTAC SVIH RATOVA KISSINGER PRIJETI HLADNIM RATOM: Amerika na Bliskom Istoku pred gubitkom mo─çi utjecaja na doga─Ĺaje

henry-kissinger-sirijaKremlju pak posavjetovao da mu je bolje ne kockati se da ne bi riskirali novi Hlasni rat sa SAD-om

Vojna operacija Rusije u Siriji – smatra Henry Kissinger – “predstavlja izazov s kakvim se bliskoisto─Źna politika SAD-a nije suo─Źila najmanje 40 godina”

Sjedinjene Dr┼żave se na Bliskom Istoku trenutno nalaze “na pragu gubitka sposobnosti za dalje opredjeljivanje doga─Ĺaja” – upozorio je Washington Henry Kissinger.

Biv┼íi dr┼żavni tajnik i dobitnik Nobelove nagrade SAD istovremeno je upozorio da je njegovoj zemlji potrebna nova strategija i novim prioritetima koji bi uzeli u obzir “geopoliti─Źke izazove kao ┼íto je kriza u Siriji s ulogom Rusije“.

Kissinger je ovo napisao u autorskom tekstu u listu Wall Street Journal.

I naglasio da su pojava Islamske dr┼żave, atomski aran┼żman s Iranom i kriza u Siriji “proturje─Źni trendovi”. Sve je to – zajedno sa povla─Źenjem SAD iz regije – “omogu─çilo Moskvi izvesti raspore─Ĺivanje vojske kakvog dosad nije bilo u ruskoj povijesti”.

Kissinger je napisao da potpuno razumije motive Moskve: “To je klasi─Źni manevar sra─Źunat na odr┼żavanje ravnote┼że snaga, odnosno na odbijanje teroristi─Źke prijetnje sunita ju┼żnim granicama Rusije. To je za Rusiju geopoliti─Źki, a ne politi─Źki izazov i tako mu i treba prilazizi”.

Vojna operacija Rusije u Siriji – smatra Kissinger – “predstavlja izazov s kakvim se bliskoisto─Źna politika SAD suo─Źila nije najmanje 40 godina”.

“Patrijarh ameri─Źke diplomacije” dao je po jedan savjet i Bijeloj ku─çi i Kremlju.

Barack Obami je ukazao da je bolje da teritorij Iraka i Sirije koje su zauzeli suniti (Islamska dr┼żava) oslobode sunitske ili vanjske snage nego “iranski d┼żihadisti”.

A Kremlju: da je za Rusije bolje da svoju vojnu ulogu u Siriji ograni─Źi na djelovanje protiv Islamske dr┼żave jer bi sve drugo moglo stvoriti pretpostavke za novi hladni rat sa SAD.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,