Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Jo┼í jedan udar na dominaciju SAD: U Rusiji posljednje probe pred isklju─Źenje iz globalnog interneta

Jo┼í jedan udar na dominaciju SAD: U Rusiji posljednje probe pred isklju─Źenje iz globalnog interneta

internet.rusijaRusija je provodila eksperimente kako bi testirala izvedivost ospajanja te dr┼żave od interneta, naveo je vi┼íi direktor ovog poslovnog podru─Źja

Vijest o ovim testovima se pojavila u trenutku kada je javnost sve vi┼íe zabrinuta da bi Kremlj mogao ukinuti pravo na internet slobode s ciljem cenzure informacija zbog doma─çe politi─Źke krize, pi┼íe telegraph.co.uk

Andrej Semerikov, generalni direktor ruskog davatelja usluga po imenu Er Telecom, rekao je da su rusko ministarstvo komunikacije i Roskomnadzor, nacionalni regulator interneta, naredili da komunikacijski centri kojima upravljaju glavni ruski internet provajderi blokiraju promet sa stranim komunikacijskim kanalima pomo─çu sustava kontrole prometa pod nazivom DPI.

Cilj je bio da se sazna da li ─çe Runet (slu┼żbeni naziv za ruski internet) nastaviti raditi u izolaciji od globalnog interneta.

Eksperiment koji je proveden ove godine nije uspio po┼íto je na tisu─çe manjih davatelja usluga koje Roskomnadzor ne kontrolira, nastavilo slati informacije izvan dr┼żave, rekao je Semerikov.

Manji davatelji ─Źine preko 50% tr┼żi┼íta u nekim ruskim regijama, nemaju DPI tehnologiju za blokiranje i uglavnom koriste satelitsku vezu koju nije lako blokirati.

Ruski du┼żnosnici i glasnogovornik Roskomnadzor-a negiraju da je proveden sli─Źan eksperiment.

“Komentari Semerikova su protuma─Źeni na pogre┼ían na─Źin koji nema svrhe komentirati”, naveo je glasnogovornik Roskomnadzor-a.

Me─Ĺutim, navodi se da je takav test proveden u srpnju pro┼íle godine, kada su sigurnosna agencija FSB, Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova sura─Ĺivali s nacionalnim telefonskim operaterom kako bi saznali da li bi nacionalni intranet sa─Źinjen od domene koji zavr┼íavaju sa .ru ili .rf nastavili raditi i ako bi bili odsje─Źeni od ostatka interneta.

Navodi se da je taj test zatra┼żio osobno ruski predsjednik, Vladimir Putin, kako bi procijenio sposobnost funkcioniranja ruskog interneta u slu─Źaju uvo─Ĺenja sankcija od strane Zapada koje bi odsjekle internet, te je donesena odluka da se napravi rezervna infrastruktura kako bi se osigurao rad Runet-a .


Sankcije koje ne dopuštaju zapadnim tvrtkama da djeluju u Krimu, provinciji Ukrajine koja se 2014. godine pripojila Rusiji, onemogućile su neke od internet usluga u toj regiji.

Andrej Soldatov, stru─Źnjak za ruske sigurnosne slu┼żbe i koautor nove knjige o sigurnosnoj internet politici Kremlja i praksama prislu┼íkivanja, nazvao je to “izgovorom”.

Soldatov je rekao da se du┼żnosnici zapravo spremaju za mogu─çnost ga┼íenja protoka informacija ka vanjskom svijetu i iz vanjskog svijeta, u slu─Źaju doma─çe politi─Źke izvanredne situacije.

“To je zapravo samo jedan u nizu takvih eksperimenata koji nam ukazuje na to ┼íto oni planiraju. Ukoliko obratite pozornost na doktrinu o sigurnosti informacija, vidjet ─çete da se sve svodi na strah od toga da bi zapadne dr┼żave mogle iskoristiti internet kao sredstvo za dobivanje utjecaja u Rusiji”, rekao je on.

Soldatov je rekao da je neuspjeh najskorijeg eksperimenta pokazao da vlast ne mo┼że izvesti takvu blokadu informacija.

“Ne mo┼żete tehni─Źki uvesti kineski model cenzure u internet sustavu poput ruskog koji je rasao u posljednjih 20 godina i koji je potpuno izvan kontrole”, rekao je on.

Rusija je uvela brojne restriktivne zakone vezane za internet, ┼íto su neki opisali kao napor uvo─Ĺenja “digitalnog suvereniteta” u cyber prostor.

Me─Ĺu tim zakonima su zabranjivanje “ekstremisti─Źkih” sajtova ili drugih sajtova ┼ítetnih po djecu, zbog ─Źega su neki blogeri podlegli istim zabranama i regulacijama kao novine i televizija, a internet tvrtke su morale premjestiti sve poslu┼żitelje s podacima o ruskim gra─Ĺanima u Rusiju.

Kriti─Źari ka┼żu da su ovi zakoni o za┼ítiti vrlo slabo regulirani i da se mogu arbitrarno primjenjivati.

Me─Ĺu sajtovima koji su zabranjeni je i sajt Garija Kasparova, ─Źuvenog prvaka u ┼íahu i kriti─Źara vlasti u Kremlju, zatim grani.ru, opozicijska stranica, ali i blog Alekseja navalnog, nekada┼ínjeg lidera opozicije u Rusiji i velikog kriti─Źara predsjednika Putina.
 
(webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,