Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Još jedan udar na dominaciju SAD: U Rusiji posljednje probe pred isključenje iz globalnog interneta

Još jedan udar na dominaciju SAD: U Rusiji posljednje probe pred isključenje iz globalnog interneta

internet.rusijaRusija je provodila eksperimente kako bi testirala izvedivost ospajanja te države od interneta, naveo je viši direktor ovog poslovnog područja

Vijest o ovim testovima se pojavila u trenutku kada je javnost sve više zabrinuta da bi Kremlj mogao ukinuti pravo na internet slobode s ciljem cenzure informacija zbog domaće političke krize, piše telegraph.co.uk

Andrej Semerikov, generalni direktor ruskog davatelja usluga po imenu Er Telecom, rekao je da su rusko ministarstvo komunikacije i Roskomnadzor, nacionalni regulator interneta, naredili da komunikacijski centri kojima upravljaju glavni ruski internet provajderi blokiraju promet sa stranim komunikacijskim kanalima pomoću sustava kontrole prometa pod nazivom DPI.

Cilj je bio da se sazna da li će Runet (službeni naziv za ruski internet) nastaviti raditi u izolaciji od globalnog interneta.

Eksperiment koji je proveden ove godine nije uspio pošto je na tisuće manjih davatelja usluga koje Roskomnadzor ne kontrolira, nastavilo slati informacije izvan države, rekao je Semerikov.

Manji davatelji čine preko 50% tržišta u nekim ruskim regijama, nemaju DPI tehnologiju za blokiranje i uglavnom koriste satelitsku vezu koju nije lako blokirati.

Ruski dužnosnici i glasnogovornik Roskomnadzor-a negiraju da je proveden sličan eksperiment.

“Komentari Semerikova su protumačeni na pogrešan način koji nema svrhe komentirati”, naveo je glasnogovornik Roskomnadzor-a.

Međutim, navodi se da je takav test proveden u srpnju prošle godine, kada su sigurnosna agencija FSB, Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova surađivali s nacionalnim telefonskim operaterom kako bi saznali da li bi nacionalni intranet sačinjen od domene koji završavaju sa .ru ili .rf nastavili raditi i ako bi bili odsječeni od ostatka interneta.

Navodi se da je taj test zatražio osobno ruski predsjednik, Vladimir Putin, kako bi procijenio sposobnost funkcioniranja ruskog interneta u slučaju uvođenja sankcija od strane Zapada koje bi odsjekle internet, te je donesena odluka da se napravi rezervna infrastruktura kako bi se osigurao rad Runet-a .

Sankcije koje ne dopuštaju zapadnim tvrtkama da djeluju u Krimu, provinciji Ukrajine koja se 2014. godine pripojila Rusiji, onemogućile su neke od internet usluga u toj regiji.

Andrej Soldatov, stručnjak za ruske sigurnosne službe i koautor nove knjige o sigurnosnoj internet politici Kremlja i praksama prisluškivanja, nazvao je to “izgovorom”.

Soldatov je rekao da se dužnosnici zapravo spremaju za mogućnost gašenja protoka informacija ka vanjskom svijetu i iz vanjskog svijeta, u slučaju domaće političke izvanredne situacije.

“To je zapravo samo jedan u nizu takvih eksperimenata koji nam ukazuje na to što oni planiraju. Ukoliko obratite pozornost na doktrinu o sigurnosti informacija, vidjet ćete da se sve svodi na strah od toga da bi zapadne države mogle iskoristiti internet kao sredstvo za dobivanje utjecaja u Rusiji”, rekao je on.

Soldatov je rekao da je neuspjeh najskorijeg eksperimenta pokazao da vlast ne može izvesti takvu blokadu informacija.

“Ne možete tehnički uvesti kineski model cenzure u internet sustavu poput ruskog koji je rasao u posljednjih 20 godina i koji je potpuno izvan kontrole”, rekao je on.

Rusija je uvela brojne restriktivne zakone vezane za internet, što su neki opisali kao napor uvođenja “digitalnog suvereniteta” u cyber prostor.

Među tim zakonima su zabranjivanje “ekstremističkih” sajtova ili drugih sajtova štetnih po djecu, zbog čega su neki blogeri podlegli istim zabranama i regulacijama kao novine i televizija, a internet tvrtke su morale premjestiti sve poslužitelje s podacima o ruskim građanima u Rusiju.

Kritičari kažu da su ovi zakoni o zaštiti vrlo slabo regulirani i da se mogu arbitrarno primjenjivati.

Među sajtovima koji su zabranjeni je i sajt Garija Kasparova, čuvenog prvaka u šahu i kritičara vlasti u Kremlju, zatim grani.ru, opozicijska stranica, ali i blog Alekseja navalnog, nekadašnjeg lidera opozicije u Rusiji i velikog kritičara predsjednika Putina.
 
(webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,