Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » OPET PLAĆENI DA BI ŠIRILI LAŽ I STRAH? Znanstvenici otkrili da je “Dan poslije sutra” ipak moguć

OPET PLAĆENI DA BI ŠIRILI LAŽ I STRAH? Znanstvenici otkrili da je “Dan poslije sutra” ipak moguć

dan-poslije-sutraZnanstvenici su usporedili propast svijeta sa scenarijem filma „Dan poslije sutra“

U kino hitu iz 2004. godine – „Dan poslije sutra“, katastrofalne posljedice nastaju zbog raspada masivnog, temperaturom vođenog, oceanskog sustava.

Iako je sustav, poznat kao Atlantic Meridional Overturning Cicrulation (AMOC), stvaran, znanstvenici su u vrijeme prikazivanja filma tvrdili da se ne temelji na činjenicama.

No, prema istraživanju objavljenom prošlog tjedna u časopisu Nature Scientific Reports, učinci prikazani u filmu mogli bi zapravo biti i više mogući nego što se na početku mislilo.

AMOC zagrijava Europu i istočnu američku obalu dovodeći sjeverne karipske vode i ‘tjerajući’ hladniju vodu na jug. Ako AMOC kolabira, posebice u svjetlu širih učinaka klimatskih promjena, izvještaj otkriva da bi se dijelovi Zemlje, tijekom 15 do 20 godina, mogli rashladiti. Što je vrlo slično onome što smo vidjeli u filmu.

„Osnovni scenarij za AMOC-a, pod utjecajem globalnog zagrijavanja, nije u potpunosti nezamisliv“, rekao je autor istraživanja Sybren Drijfhout, opisujući situaciju u kojoj bi temperature u Europi mogle pasti, a razina mora na istočnoj obali SAD-a porasti za gotovo metar.

„To će utjecati na stotine milijuna ljudi“, kaže ovaj profesor fizičke oceanografije i klimatske fizike sa Sveučilišta Southampton iz Velika Britanije.

Maksimalne temperature pale bi na oko -9 do -6 stupnjeva Celzijusa u nekim dijelovima Europe. Usporedio je ovakav pomak temperature s kasnim Srednjim vijekom kad se u Europi dogodilo „malo ledeno doba“.

Drijfhout procjenjuje da je vjerojatnost „naglog raspada“ AMOC-a, kao uljepšane verzije viđene u „Danu poslije sutra“, negdje oko pet posto, ali to je još uvijek ozbiljna stvar s obzirom na učinke, kaže on. Ostatak filma je, kaže, pretjeran, a na nekim mjestima čak krše zakonima fizike.

Na žalost, prema objavljenom znanstvenom izvještaju u ožujku, AMOC je dramatično oslabio tijekom posljednjih 1000 godina, kako je nadolazilo sve više hladne vode s otopljenog ledenog pokrova Grenlanda, koja usporava cirkulaciju oceana.

Na pitanje što nas čeka, dr. Aixue Hu, znanstvenik iz Laboratorija za klimu i globalnu dinamiku Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja, kaže da je prvi korak da se dosadašnja otkrića stave u pravu perspektivu.

„Drijfhoutov scenarij uvjetovan je onim što se vjerojatno neće dogoditi u bliskoj budućnosti“, kaže on, upozoravajući međutim da je on svakako moguć u daljoj budućnosti, s tim da bi primarni krivac bili staklenički plinovi.

Stoga, ako želimo smanjiti vjerojatnost propasti AMOC-a, kaže on, moramo se za početak usredotočiti na smanjenje emisije stakleničkih plinova, piše Huffington Post.
 

 
(express.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , ,