Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Afera koja ─çe nadma┼íiti otkri─ça Edward Snowdena: Dronovi masovno ubijali civile!

Afera koja će nadmašiti otkrića Edward Snowdena: Dronovi masovno ubijali civile!

dronovi-ubojstvoDokumente je dostavio izvor koji radi u jednoj od obavje┼ítajnih slu┼żbi Sjedinjenih Dr┼żava, Ve─çina ubojstava je bazirana na obavje┼ítajnim podacima iz metapodataka telefona

Na pomolu afera koja će nadmašiti otkrića Edward Snowdena!

Na temelju dokumenata koji su procurili iz Washingtona, operacije s dronovima nisu bile tako uspješne kao što se već godinama tvrdi u Pentagonu, piše RT.com

Portal Intersept dobio je dokumente od anonimnog izvora koji radi u obavje┼ítajnoj slu┼żbi SAD, uklju─Źuju─çi slajdove i analize upotrebe bespilotnih letjelica u Somaliji, Jemenu, Afganistanu i drugim zemljama od 2011. do 2013..

Mjesecima je ekipa Interesepta analizirala dokumente koji su ukazivali da su dronovi “Obamino oru┼żje izbora, koje su koristile oru┼żane snage i CIA”, kao i da su “kori┼íteni kako u ratnim zonama, tako i u zonama bez borbenih djelovanja”.

Izvor iz obavje┼ítajne zajednice smatra da ameri─Źka javnost ima pravo znati kako izgleda proces kojim se pojedinci odre─Ĺuju kao teroristi─Źke mete i potom likvidiraju na osnovu nare─Ĺenja zvani─Źnika SAD, CIA i Pentagona.

Iako su dronovi prvi put kori┼íteni prije 14 godina u borbenim operacijama, tek prije dvije godine su iza┼íla “pravila kori┼ítenja”. Me─Ĺutim, ono ┼íto zabrinjava je zaklju─Źak koji se name─çe: Prema dokumentima koje je objavio Intersept – na─Źin odre─Ĺivanja meta je uzrokovao nemjerljiv broj civilnih ┼żrtava.

Naime, mete se odre─Ĺuju metodologijom koja se previ┼íe oslanja na tehni─Źki pribavljene obavje┼ítajne podatke, a premalo na izvje┼ítaje s terena, ┼íto za posljedicu ima da se ta metodologija vi┼íe koristi za pravljenje popisa za eliminaciju, nego li za uhi─çenje i dobivanje informacija iz pravih izvora: od samih terorista.

Ve─çina likvidacija je obavljena na temelju obavje┼ítajnih podataka koji su prikupljeni i analizirani kroz program SIGINT, koji uklju─Źuje i metapodatke iz sredstava za komuniciranje, poput telefona ili ra─Źunala.

komitetDokumente koja je dostavio izvor iz CIA-e opisuju Operaciju Haymeker – kampanju na sjeveroistoku Afganistana u kojima je ubijeno preko 200 ljudi izme─Ĺu sije─Źnja 2012 i velja─Źe 2013, a da je samo 35 od njih bilo meta. Vojska je sve koji su ubijeni u zra─Źnim napadima ozna─Źila kao “neprijatelj ubijen u akciji”.


Ništa bolja nije ni situacija u Jemenu:

U prosincu 2013 ubijeno je 12 svatova i 15 ranjeno u napadu dronova koji su umjesto konvoja Al Kaide izvr┼íili napad na jedno vjen─Źanje.

U travnju 2014 najmanje tri civila je ubijeno u ozbiljnom napadu dronova kao i izme─Ĺu 30 i 55 militanata Al Kaide.

U velja─Źi 2015 dje─Źak od 12 godina je ubijen tijekom napada dronova jer je bio zaveden kao militant. Ovaj mali┼ían predhodno je izgubio oca i brata u sli─Źnim napadima.

Dronovi koje je poslao SAD su ubili preko 420 osoba, objavio je Biro za istra┼żiva─Źko novinarstvo u sije─Źnju. Me─Ĺu tim ubojstvima najmanje 65 je bilo civila.

U ─Źitav slu─Źaj, nakon provjere vjerodostojnosti podataka, uklju─Źila se i organizacija Amnesty International (AI), koja je od ameri─Źkog Kongresa zatra┼żila “hitnu neovisnu istragu napada dronovima koje je naredila administracija Baracka Obame”.

“Dokumenti koja smo vidjeli bude ozbiljnu sumnju u to da su Sjedinjene Dr┼żave sustavno kr┼íile me─Ĺunarodno pravo, uklju─Źuju─çi i to ┼íto su neidentificirane osobe ozna─Źavale kao “borce” kako bi opravdale njihove likvidacije”, rekla je Naureen Shah, jedna od direktorica u ameri─Źkom ogranku AI .

Ameri─Źki savez za gra─Ĺanska prava (ACLU) tako─Ĺer je osudio katastrofalne pokazatelje ameri─Źkog vojnog projekta koje je otkrio Intersept, govore─çi da je “smrtonosnom programu Obamine administracije o─Źajni─Źki potrebna transparentnost i pouzdanost”, jer “o─Źito podcjenjuje pravo na ┼żivot i nacionalnu sigurnost”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(newsweek.rs,vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,