Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Afera koja će nadmašiti otkrića Edward Snowdena: Dronovi masovno ubijali civile!

Afera koja će nadmašiti otkrića Edward Snowdena: Dronovi masovno ubijali civile!

dronovi-ubojstvoDokumente je dostavio izvor koji radi u jednoj od obavještajnih službi Sjedinjenih Država, Većina ubojstava je bazirana na obavještajnim podacima iz metapodataka telefona

Na pomolu afera koja će nadmašiti otkrića Edward Snowdena!

Na temelju dokumenata koji su procurili iz Washingtona, operacije s dronovima nisu bile tako uspješne kao što se već godinama tvrdi u Pentagonu, piše RT.com

Portal Intersept dobio je dokumente od anonimnog izvora koji radi u obavještajnoj službi SAD, uključujući slajdove i analize upotrebe bespilotnih letjelica u Somaliji, Jemenu, Afganistanu i drugim zemljama od 2011. do 2013..

Mjesecima je ekipa Interesepta analizirala dokumente koji su ukazivali da su dronovi “Obamino oružje izbora, koje su koristile oružane snage i CIA”, kao i da su “korišteni kako u ratnim zonama, tako i u zonama bez borbenih djelovanja”.

Izvor iz obavještajne zajednice smatra da američka javnost ima pravo znati kako izgleda proces kojim se pojedinci određuju kao terorističke mete i potom likvidiraju na osnovu naređenja zvaničnika SAD, CIA i Pentagona.

Iako su dronovi prvi put korišteni prije 14 godina u borbenim operacijama, tek prije dvije godine su izašla “pravila korištenja”. Međutim, ono što zabrinjava je zaključak koji se nameće: Prema dokumentima koje je objavio Intersept – način određivanja meta je uzrokovao nemjerljiv broj civilnih žrtava.

Naime, mete se određuju metodologijom koja se previše oslanja na tehnički pribavljene obavještajne podatke, a premalo na izvještaje s terena, što za posljedicu ima da se ta metodologija više koristi za pravljenje popisa za eliminaciju, nego li za uhićenje i dobivanje informacija iz pravih izvora: od samih terorista.

Većina likvidacija je obavljena na temelju obavještajnih podataka koji su prikupljeni i analizirani kroz program SIGINT, koji uključuje i metapodatke iz sredstava za komuniciranje, poput telefona ili računala.

komitetDokumente koja je dostavio izvor iz CIA-e opisuju Operaciju Haymeker – kampanju na sjeveroistoku Afganistana u kojima je ubijeno preko 200 ljudi između siječnja 2012 i veljače 2013, a da je samo 35 od njih bilo meta. Vojska je sve koji su ubijeni u zračnim napadima označila kao “neprijatelj ubijen u akciji”.

Ništa bolja nije ni situacija u Jemenu:

U prosincu 2013 ubijeno je 12 svatova i 15 ranjeno u napadu dronova koji su umjesto konvoja Al Kaide izvršili napad na jedno vjenčanje.

U travnju 2014 najmanje tri civila je ubijeno u ozbiljnom napadu dronova kao i između 30 i 55 militanata Al Kaide.

U veljači 2015 dječak od 12 godina je ubijen tijekom napada dronova jer je bio zaveden kao militant. Ovaj mališan predhodno je izgubio oca i brata u sličnim napadima.

Dronovi koje je poslao SAD su ubili preko 420 osoba, objavio je Biro za istraživačko novinarstvo u siječnju. Među tim ubojstvima najmanje 65 je bilo civila.

U čitav slučaj, nakon provjere vjerodostojnosti podataka, uključila se i organizacija Amnesty International (AI), koja je od američkog Kongresa zatražila “hitnu neovisnu istragu napada dronovima koje je naredila administracija Baracka Obame”.

“Dokumenti koja smo vidjeli bude ozbiljnu sumnju u to da su Sjedinjene Države sustavno kršile međunarodno pravo, uključujući i to što su neidentificirane osobe označavale kao “borce” kako bi opravdale njihove likvidacije”, rekla je Naureen Shah, jedna od direktorica u američkom ogranku AI .

Američki savez za građanska prava (ACLU) također je osudio katastrofalne pokazatelje američkog vojnog projekta koje je otkrio Intersept, govoreći da je “smrtonosnom programu Obamine administracije očajnički potrebna transparentnost i pouzdanost”, jer “očito podcjenjuje pravo na život i nacionalnu sigurnost”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(newsweek.rs,vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,