Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Pentagon tvrdi: Rusi namjerno ubijaju agente koje smo obučili u Siriji

Pentagon tvrdi: Rusi namjerno ubijaju agente koje smo obučili u Siriji

sirija-sad-ciaAmerički dužnosnici tvrde da Rusija tajno gađa operativce CIA-e u Siriji i da je do sada ubila 150 pobunjenika koje je obučila CIA

Navodi se da je plan Rusije uništiti ISIS samo maska, a da je pravi cilj da se unište američka sredstva, piše dailymail.co.uk

Jedan američki dužnosnik je za Fox News rekao: “Putin namjerno gađa naše snage. Naši ljudi se bore za svoje živote “.

Održat će se pregovori između dviju država pošto je Pentagon naveo da su se njihovi piloti susreli s ruskim avionima u subotu.

Ipak, Moskva je rekla da je SAD odbio primiti rusku delegaciju na čelu s ruskim premijerom radi pregovora o konfliktu u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, rekao je da je Washington obavijestio Moskvu da neće primiti rusku delegaciju i da će vršiti vojne pregovore samo radi izbjegavanja sukoba.

On je rekao da je bilo riječi o pregovorima kada su se predsjednici Vladimir Putin i Barack Obama sastali na zasjedanju Generalne skupštine UN, ali da se situacija promijenila kada je Rusija pokrenula zračne napade u Siriji.

Viši američki dužnosnik je rekao za Fox News da će se u novim pregovorima raspravljati samo o tome da se spriječe konflikti u zračnom prostoru i da neće biti rasprave o koordinaciji sa ruskim snagama.

“Oni ne gađaju ISIS, nema se tu što koordinirati”, rekao je dužnosnik.

Međutim, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, rekao je da odluka Washingtona neće pomoći oko borbe protiv terorističke skupine i rješavanja konflikta u Siriji.

On je rekao da je Putinova ponuda da pošalje izaslanstvo na čelu s premijerom Medvedevim jasan pokazatelj da Moskva želi raspravljati o temi Sirije.

Ove vijesti su se pojavile u trenutku kada se na tisuće iranskih vojnika pridružilo ruskim avionima i sirijskoj vojsci u pripremama za ofenzivu na utvrđenje ISIS-a kod Alepa.

Rusija je započela sa zračnim napadima na Siriju 30. rujna, a odnedavno je pojačala svoju misiju.

Prije neki dan je rečeno da je provedeno 88 misija za samo 24 sata i da je to jedan od najnapornijih dana od početka kampanje bombardiranja.

Međutim, pošto je CIA provela više od dvije godine tajno naoružavajući, obučavajući i financirajući nekoliko tisuća takozvanih “umjerenih” sirijskih pobunjenika s ciljem svrgavanja Assada, američki dužnosnici nisu baš oduševljeni ovom kampanjom u kojoj su navedene skupine postale mete ruskih projektila.

Ipak, Obamina administracija ne želi zaštiti proameričke pobunjenike od ruskih napada pomoću protivazdušnih projektila jer se boji da bi mogli da padnu u pogrešne ruke.

Umjesto toga, SAD šalju američke TOW protutenkovske projektile koje su pobunjenici uspješno koristili u proteklih šest mjeseci.

Glasnogovornik Bijele kuće, Josh Ernest, rekao je novinarima u utorak da “kontriranje Rusiji” nije ni blizu toliko važno kao borba protiv ISIS-a u Siriji i Iraku.
 

 

 
(webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,