Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NAR: Najljekovitije voće na svijetu

NAR: Najljekovitije voće na svijetu

nar-zdravljePokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola

Znanstvenici smatraju da bi smanjuje rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba za 17 posto.

Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju i sprječavaju promjene koje potiču rast tumora.

Nar je pun vitamina C i smatra se odličnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe iscijeđenog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja. Vraća elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima.

Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauzi, poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.

Uz sve nabrojeno, sok od nara poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitetu spermija.

Primjena nara u kućanstvu je velika, od njega se mogu pripremiti želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, ocat i čaj.
 

 
(24sata,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,