Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » NAFTNE KOMPANIJE DOŽIVJELE INFARKT: Švedska želi postati prva zemlja neovisna o fosilnim gorivima

NAFTNE KOMPANIJE DOŽIVJELE INFARKT: Švedska želi postati prva zemlja neovisna o fosilnim gorivima

svedska-energije-obnovljivaŠvedska vlada je objavila kako želi postati jedna od prvih svjetskih nacija koja će okončati svoju ovisnost o fosilnim gorivima

U skladu s tim ciljem će iz budžeta za 2016. potrošiti dodatnih 546 milijuna dolara na obnovljive izvore energije i akcije povezane s klimatskim promjenama.

Rok za dostizanje ovog ambicioznog cilja još nije poznat, no kako su lani najavili planove za grad Stockholm, koji bi postao neovisan o fosilnim gorivima do 2050., moguće je da se radi o sličnom vremenskom okviru.

Možda se može činiti kako je ovaj cilj vrlo teško postići, no Švedska već dobiva dvije trećine električne energije iz ne-fosilnih izvora energije, pretežno putem hidroelektrana i nuklearnih elektrana, a sada će se usredotočiti na povećanje potencijala energija dobivenih putem solarnih i vjetro elektrana, a također će raditi na više održivom načinu rada industrije transporta.

Većina povećanja proračuna financirat će se većim porezima na benzinska i dizel goriva.

Vlada Švedske se odlučila na ovaj potez nakon što je Švedska prošlog ljeta pretrpila ekstremne toplinske valove i jedan od najgorih požara i obvezali su se poduzeti razne akcije kako bi zaštitili svoje građane od posljedica klimatskih promjena u budućnosti.

Najveći poticaj će dobiti solarna energija – 58,4 milijuna dolara godišnje između 2017. i 2019. godine, što je osam puta više od trenutnog proračuna. Također, novac će se trošiti i na razvoj pametnih energetskih mreža, tehnologija za pohranu obnovljive energije, razvoj sustava električnih autobusa, subvencija za ekološka vozila, strategija za klimatske prilagodbe i adaptacije stambenih objekata kako bi bili energetski učinkoviti.

Savjetnik švedskog premijera, Johan Rockström, je na press konferenciji izjavio kako 2015. godina pruža šansu da se u dogovoru sa svim zemljama svijeta promijeni smjer prema novom razvojnom putu, te uspije u stvaranju blagostanja za sve ljude i to ne po cijeni koju će platiti planet Zemlja već u suradnji s njim.

Švedska nije jedina zemlja koja će raditi na neovisnosti o fosilnim gorivima; Havaji su nedavno najavili svoje planove da postanu prva američka država koja će se opskrbljivati isključivo obnovljivom energijom, Kostarika se već 75 dana napaja se energijom iz 100% obnovljivih izvora, a Danska je u srpnju uspješno proizvela 140 % električne energije iz energije vjetra.

Rezultati su dobri, no za sada još ne postoji način za pohranu obnovljive energije za kasniju uporabu. Nadajmo se da će Švedska imati uspjeha u razvoju novih tehnologija za pohranu energije, te da će ovaj primjer slijediti i sve ostale države svijeta kako bi Zemlju očuvali i za buduće naraštaje.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , ,