Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » NAFTNE KOMPANIJE DO┼ŻIVJELE INFARKT: ┼ávedska ┼żeli postati prva zemlja neovisna o fosilnim gorivima

NAFTNE KOMPANIJE DO┼ŻIVJELE INFARKT: ┼ávedska ┼żeli postati prva zemlja neovisna o fosilnim gorivima

svedska-energije-obnovljiva┼ávedska vlada je objavila kako ┼żeli postati jedna od prvih svjetskih nacija koja ─çe okon─Źati svoju ovisnost o fosilnim gorivima

U skladu s tim ciljem ─çe iz bud┼żeta za 2016. potro┼íiti dodatnih 546 milijuna dolara na obnovljive izvore energije i akcije povezane s klimatskim promjenama.

Rok za dostizanje ovog ambicioznog cilja jo┼í nije poznat, no kako su lani najavili planove za grad Stockholm, koji bi postao neovisan o fosilnim gorivima do 2050., mogu─çe je da se radi o sli─Źnom vremenskom okviru.

Mo┼żda se mo┼że ─Źiniti kako je ovaj cilj vrlo te┼íko posti─çi, no ┼ávedska ve─ç dobiva dvije tre─çine elektri─Źne energije iz ne-fosilnih izvora energije, prete┼żno putem hidroelektrana i nuklearnih elektrana, a sada ─çe se usredoto─Źiti na pove─çanje potencijala energija dobivenih putem solarnih i vjetro elektrana, a tako─Ĺer ─çe raditi na vi┼íe odr┼żivom na─Źinu rada industrije transporta.

Ve─çina pove─çanja prora─Źuna financirat ─çe se ve─çim porezima na benzinska i dizel goriva.

Vlada ┼ávedske se odlu─Źila na ovaj potez nakon ┼íto je ┼ávedska pro┼ílog ljeta pretrpila ekstremne toplinske valove i jedan od najgorih po┼żara i obvezali su se poduzeti razne akcije kako bi za┼ítitili svoje gra─Ĺane od posljedica klimatskih promjena u budu─çnosti.

Najve─çi poticaj ─çe dobiti solarna energija – 58,4 milijuna dolara godi┼ínje izme─Ĺu 2017. i 2019. godine, ┼íto je osam puta vi┼íe od trenutnog prora─Źuna. Tako─Ĺer, novac ─çe se tro┼íiti i na razvoj pametnih energetskih mre┼ża, tehnologija za pohranu obnovljive energije, razvoj sustava elektri─Źnih autobusa, subvencija za ekolo┼íka vozila, strategija za klimatske prilagodbe i adaptacije stambenih objekata kako bi bili energetski u─Źinkoviti.


Savjetnik ┼ívedskog premijera, Johan Rockstr├Âm, je na press konferenciji izjavio kako 2015. godina pru┼ża ┼íansu da se u dogovoru sa svim zemljama svijeta promijeni smjer prema novom razvojnom putu, te uspije u stvaranju blagostanja za sve ljude i to ne po cijeni koju ─çe platiti planet Zemlja ve─ç u suradnji s njim.

┼ávedska nije jedina zemlja koja ─çe raditi na neovisnosti o fosilnim gorivima; Havaji su nedavno najavili svoje planove da postanu prva ameri─Źka dr┼żava koja ─çe se opskrbljivati isklju─Źivo obnovljivom energijom, Kostarika se ve─ç 75 dana napaja se energijom iz 100% obnovljivih izvora, a Danska je u srpnju uspje┼íno proizvela 140 % elektri─Źne energije iz energije vjetra.

Rezultati su dobri, no za sada jo┼í ne postoji na─Źin za pohranu obnovljive energije za kasniju uporabu. Nadajmo se da ─çe ┼ávedska imati uspjeha u razvoju novih tehnologija za pohranu energije, te da ─çe ovaj primjer slijediti i sve ostale dr┼żave svijeta kako bi Zemlju o─Źuvali i za budu─çe nara┼ítaje.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , ,