Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Drevna mudrost naroda Maja: 8 savjeta za zdrav život

Drevna mudrost naroda Maja: 8 savjeta za zdrav život

Maje-zid-arheologijaCivilizacija Maja, koja je šest stoljeća cvjetala u području koje danas obuhvaća dijelove Meksika, Belizea, Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale, razvila je metode liječenja koje imaju svoje mjesto u današnjoj holističkoj medicini

Razvili su i nekoliko recepata za zdrav i harmoničan život.

1. Sjeme španjolske kadulje

Španska kadulja, “chia” – naziv izveden od riječi koja označava životnu snagu – bila je biljka koju su drevne Maje i Asteci smatrali važnom za održavanje dobrog zdravlja i energije. Maje su ovo sjeme redovito grickale, a koristile su ga iu vjerskim ceremonijama. Sjeme je bogato vlaknima i proteinima i prepuno je zdravih omega-3 masnih kiselina, suštinski važnih za odražvanje funkcija mozga, bitnih iu prevenciji raka.

2. Duša i tijelo kao jedno

Za Maje, suštinu zdravlja je predstavljala ravnoteža – dok je bolest smatrana njenim poremećajem. Da bi takvu neravnotežu izliječile, Maje su kombinirano koristile ljekovite trave, vlastite oblike masaže i akupunkture, hidroterapiju i molitvu.

Majanska holistička tradicija liječenja je medicinsko – religiozna, što znači da su podjednako liječili bolesti tijela i duše, spoznajaući njihovu uzajamnu povezanost. Majanski iscjelitelji prvenstveno su nastojali uravnotežiti protok ch’ulel, odnosno životne energije u tijelu, po čemu majanska medicina veoma podsjeća na kinesku.

3. Iscelitelji kao središte kulture

Iscjelitelji, odnosno h’men, igrali su središnju ulogu u zajednici Maja. Posjedovali su široko znanje o raznim iscjeliteljskim sredstvima i koristili su ih da osobe oslabljenog zdravlja ponovno dovedu u ravnotežu.

Među urođeničkim stanovištvom, ova tradicija je nastavila usmeno da se prenosi kroz mnoge generacije, tako da je neki iscjelitelji mađu današnjim potomcima Maja i dalje prakticiraju, naročito u području Meksika poznatoj kao Yucatan.

4. Mnogo čokolade

Tijekom 2600 godina Maje su redovito konzumirale čokoladu. Arhelolozi su pronašli ostatke čokolade u drevnim posudama, i smatraju da su Maje čokoladu pile 1000 godina ranije nego što se to nekad vjerovalo.

Kakao je bio redovan sastavni dio njihove prehrane – neki tvrde čak i da su njime začinjavali svaki obrok – i održavao ih je u dobrom zdravlju. Bio je napitak običnih ljudi, i hrana bogova i vladara, o čemu svjedoči i njegovo znanstveno ime – Theobroma cacao – “hrana bogova”.


Kakao i proizvodi od njega puni su flavanola, antioksidansa koji štiti srce i mozak i nalazi se još i u crvenom bobičastom voću, crnom vinu i čajevima. Kakao je bogat magnezijem, mineralom važnim za mnoge tjelesne procese, a također i kalcijem, željezom, bakrom, cinkom i natrijem.

5. Vjerovanje u život po prirodnim ciklusima

Jaka vjera u prirodne cikluse rađanja i umiranja unosila je smisao i strukturu u život Maja i predstavljala je temelju njihovih vjerskih uvjerenja.

Maje su vjerovale da se ništa nikada zaista ne “rađa” niti zaista “umire”, i to vjerovanje je nadahnulo njihov stav prema bogovima i kosmosu.

To utjelovljuje i njihov bog kukuruza, koji je u vrijeme žetve bivao obezglavljen, da bi se ponovo rodio u vrijeme sjetve. Život u skladu sa takvim duhovnim vjerovanjima donosi nižu razinu sresa, bolje mentalno zdravlje, i dulji životni vijek.

6. Ljubimci

Maje su bile jedna od prvih kultura koja je držala životinje kao ljubimce. U najstarijem razdoblju svoje civilizacije pripitomili su pse i purice, i držali su ih u svojim nastambama, purice možda i zbog prehrane, a pse kao pratioce i radi društva.

Poznato da bliskost s ljubimcem snižava krvni tlak i razinu kolesterola, popravlja raspoloženje i liječi usamljenost.

7. Obilje vode

Najnovija istraživanja pokazuju da su drevne Maje imale dovoljno usavršen sustav vodovoda i kanalizacije da bi umjeli stvoriti vodeni pritisak i da su mogle osigurati tekuću vodu u kućama, fontane i higijenske toalete.

Blizina vode i njeno obilje nisu, međutim, bili samo funkcionalni, već su fontane i bunari ljudima služili i da se bolje i ugodnije osjećaju, a poznavali su i liječenje hidroterapijom.

8. Jake obiteljske veze

U majanskoj kulturi, obitelj je bila važna. To se nije toliko odnosilo na klan i pleme, koliko na obiteljsko kućanstvo, koje je mogla čini jedna ili više obitelji u bliskim rodbinskim vezama.

Jake obiteljske veze i dobri odnosi u obitelji čine da se bolje osjećamo, jačaju imunitet i produžuju život.
 
(blic.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,