Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Putin poručio SAD: Pobrinut ćemo se da vaše oružje, ponovno ne padne u ruke teroristima!

Putin poručio SAD: Pobrinut ćemo se da vaše oružje, ponovno ne padne u ruke teroristima!

putin-vladimir-predsednik-rusija-politikaVojna operacija međunarodne koalicije predvođene SAD-om u Siriji nije donijela nikakve rezultate, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, upozoravajući istodobno na mogućnost da oružje koje Washington dostavlja u Siriju može “pasti” opet u ruke terorista

“Sada su saopćili da iz aviona dopremaju streljivo “Slobodnoj sirijskoj vojsci”(SSV). Gdje je ta SSV? Neće li to sve opet pasti u ruke “Islamske države”, kao što se to već dogodilo. Tko jamči?”, rekao je Putin na VII investicijskom forumu” Rusija zove! “.

“Tek što je to sve bilo urađeno, tek što se to dogodilo i u samim Sjedinjenim Državama priznata propast akcije (obuke osobnog sastava), sada oni jednostavno bilo gdje izbacuju streljivo. Kome? Ovo pitanje nije tek retoričko”, rekao je predsjednik Rusije.

Putin: Moskva u Siriji postupa u suglasnosti s Poveljom UN

Prema njegovim riječima, Moskva u Siriji postupa “u strogoj suglasnosti” s Poveljom UN i po međunarodnom pravu, za razliku od koalicije pod vodstvom SAD, koja djeluje bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN i poziva sirijskih vlasti.

Ističući da “ne želi ni sa kim da polemizirati”, Putin je rekao da Rusija u Siriji ne teži ka nikakvom liderstvu.

“U Siriji može biti samo jedan lider – sirijski narod. Težimo doprinijeti borbi protiv terorizma, koji je opasan i za SAD, za Rusiju, za europske zemlje, pa i za čitav svijet “, kazao je on.

Neophodno političko rješenje

Ruski predsjednik je rekao da je suradnja Rusije i SAD samo po “vojnoj liniji” nedovoljna i istaknuo da je potreban zajednički rad na poticanju snaga u Siriji da se postigne političko rješenje.

Putin je rekao da je Rusija predlagala da se u Moskvi održati međunarodni susret o Siriji i da je on predložio i upućivanje veće delegacije u Washington, koju bi predvodio premijer Dmitrij Medvedev.

“Za sada odgovora nema”, kazao je Putin, dodajući da bi u toj delegaciji bili časnici na razini zamjenika načelnika Glavnog stožera i predstavnici obavještajnih službi.

“Ako hoćemo učinkovito djelovati, treba taj posao prevesti na ozbiljnu, konkretnu razinu”, rekao je predsjednik Rusije, naglašavajući da je podjednako važno raditi zajedno i sa zemljama regije – Turskom, Jordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom.

Potrebno je, kako je istaknuo, vidjeti kako se na antiterorističkom kolesjeku mogu graditi odnosi s Turskom, koja je zabrinuta zbog “kurdskog faktora” i “borbe protiv terorizma”.

Putin: Rusija gađala samo teroristička područja

Putin je rekao da je Rusija tražila ciljeve koji su “stopostotno teroristički” i odgovor gdje treba napasti, ali da nije bilo “nikakvog odgovora”.

“Odgovor je bio – ne, nismo bili spremni na to”, kazao je on, ocjenjujući da zapadni partneri ne znaju što se u stvarnosti događa na teritoriju Sirije i kakve ciljeve žele ostvariti.

Putin: Sa Turskom potrebna suradnja i na političkoj razini

“Shvaćamo te zabrinutosti i nesumnjivo smo spremni da ih uvažimo tijekom zajedničkog rada”, kazao je Putin i dodao da sada postoje kontakti na razini ministarstava obrane, ali da je i sa Turskom potrebna suradnja i na političkoj razini.

Ruski predsjednik je, također, rekao da operaciju ruske vojske u Siriji ne treba povezivati ​​sa gospodarskom suradnjom s drugim zemljama.
 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,