Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Putin poru─Źio SAD: Pobrinut ─çemo se da va┼íe oru┼żje, ponovno ne padne u ruke teroristima!

Putin poru─Źio SAD: Pobrinut ─çemo se da va┼íe oru┼żje, ponovno ne padne u ruke teroristima!

putin-vladimir-predsednik-rusija-politikaVojna operacija me─Ĺunarodne koalicije predvo─Ĺene SAD-om u Siriji nije donijela nikakve rezultate, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, upozoravaju─çi istodobno na mogu─çnost da oru┼żje koje Washington dostavlja u Siriju mo┼że “pasti” opet u ruke terorista

“Sada su saop─çili da iz aviona dopremaju streljivo “Slobodnoj sirijskoj vojsci”(SSV). Gdje je ta SSV? Ne─çe li to sve opet pasti u ruke “Islamske dr┼żave”, kao ┼íto se to ve─ç dogodilo. Tko jam─Źi?”, rekao je Putin na VII investicijskom forumu” Rusija zove! “.

“Tek ┼íto je to sve bilo ura─Ĺeno, tek ┼íto se to dogodilo i u samim Sjedinjenim Dr┼żavama priznata propast akcije (obuke osobnog sastava), sada oni jednostavno bilo gdje izbacuju streljivo. Kome? Ovo pitanje nije tek retori─Źko”, rekao je predsjednik Rusije.

Putin: Moskva u Siriji postupa u suglasnosti s Poveljom UN

Prema njegovim rije─Źima, Moskva u Siriji postupa “u strogoj suglasnosti” s Poveljom UN i po me─Ĺunarodnom pravu, za razliku od koalicije pod vodstvom SAD, koja djeluje bez rezolucije Vije─ça sigurnosti UN i poziva sirijskih vlasti.

Isti─Źu─çi da “ne ┼żeli ni sa kim da polemizirati”, Putin je rekao da Rusija u Siriji ne te┼żi ka nikakvom liderstvu.

“U Siriji mo┼że biti samo jedan lider – sirijski narod. Te┼żimo doprinijeti borbi protiv terorizma, koji je opasan i za SAD, za Rusiju, za europske zemlje, pa i za ─Źitav svijet “, kazao je on.

Neophodno politi─Źko rje┼íenje

Ruski predsjednik je rekao da je suradnja Rusije i SAD samo po “vojnoj liniji” nedovoljna i istaknuo da je potreban zajedni─Źki rad na poticanju snaga u Siriji da se postigne politi─Źko rje┼íenje.

Putin je rekao da je Rusija predlagala da se u Moskvi odr┼żati me─Ĺunarodni susret o Siriji i da je on predlo┼żio i upu─çivanje ve─çe delegacije u Washington, koju bi predvodio premijer Dmitrij Medvedev.

“Za sada odgovora nema”, kazao je Putin, dodaju─çi da bi u toj delegaciji bili ─Źasnici na razini zamjenika na─Źelnika Glavnog sto┼żera i predstavnici obavje┼ítajnih slu┼żbi.

“Ako ho─çemo u─Źinkovito djelovati, treba taj posao prevesti na ozbiljnu, konkretnu razinu”, rekao je predsjednik Rusije, nagla┼íavaju─çi da je podjednako va┼żno raditi zajedno i sa zemljama regije – Turskom, Jordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom.

Potrebno je, kako je istaknuo, vidjeti kako se na antiteroristi─Źkom kolesjeku mogu graditi odnosi s Turskom, koja je zabrinuta zbog “kurdskog faktora” i “borbe protiv terorizma”.

Putin: Rusija ga─Ĺala samo teroristi─Źka podru─Źja

Putin je rekao da je Rusija tra┼żila ciljeve koji su “stopostotno teroristi─Źki” i odgovor gdje treba napasti, ali da nije bilo “nikakvog odgovora”.

“Odgovor je bio – ne, nismo bili spremni na to”, kazao je on, ocjenjuju─çi da zapadni partneri ne znaju ┼íto se u stvarnosti doga─Ĺa na teritoriju Sirije i kakve ciljeve ┼żele ostvariti.

Putin: Sa Turskom potrebna suradnja i na politi─Źkoj razini

“Shva─çamo te zabrinutosti i nesumnjivo smo spremni da ih uva┼żimo tijekom zajedni─Źkog rada”, kazao je Putin i dodao da sada postoje kontakti na razini ministarstava obrane, ali da je i sa Turskom potrebna suradnja i na politi─Źkoj razini.

Ruski predsjednik je, tako─Ĺer, rekao da operaciju ruske vojske u Siriji ne treba povezivati ÔÇőÔÇősa gospodarskom suradnjom s drugim zemljama.
 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,