Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » The Wall Street Journal: SAD gubi dominaciju na Bliskom istoku – vakum popunjavaju Rusija i Iran

The Wall Street Journal: SAD gubi dominaciju na Bliskom istoku – vakum popunjavaju Rusija i Iran

obama-rusija“UTJECAJ RUSIJE JE U NEÄŒEMU VEĆI OD UTJECAJA KOJI JE 70-IH IMAO SOVJETSKI SAVEZ”

AnalitiÄar MeÄ‘unarodnog instituta za strateÅ¡ke studije Emil Hochaim: “SAD je definitivno izgubile dominirajući položaj na Bliskom istoku. Onaj tko u Bijelu kuću uÄ‘e poslije Obame – neće u rukama imati mnogo ulaznica. Ne vidim dobru strategiju za sljedećeg predsjednika SAD. ZaÅ¡li smo suviÅ¡e daleko”

Zbog djelovanja Rusije i Irana u regiji – gubi dominantnu ulogu na Bliskom istoku – ocijenio je The Wall Street Journal.

List krupnog ameriÄkog kapitala upozorio je da to već postaje “oÄigledno”:

“AmeriÄki utjecaj i sudjelovanje u poslovima te regije prolaze kroz najdublji pad nakon Drugog svjetskog rata. To stvara politiÄkii vakuum koji popunjavaju sile, ali ne bilo koje, već sile koje Washington pokuÅ¡ava obuzdati” – upozorio je Ryan Crocker, bivÅ¡i veleposlanik SAD u Afganistanu, Iraku, Siriji, Libanonu i Pakistanu.

AnalitiÄar MeÄ‘unarodnog instituta za strateÅ¡ke studije Emil Hochaim dodao je: “Iako SAD u toj regiji i dalje imaju znaÄajnu vojnu moć, njihovi saveznici i protivnici viÅ¡e ne vjeruju da će SAD i nadalje podržavati svoje prijatelje.

Zapravo, na Bliskom istoku viÅ¡e nema ni jedne grupe koja podržava SAD i to je – porazno. Stvar je u tome Å¡to liberalni krugovi smatraju da Obama podilazi autoritarnim liderima, a autokrati u SAD sada vide nepouzadnog saveznika”.

Hochaim zakljuÄuje: “SAD je definitivno izgubila dominirajući položaj na Bliskom istoku. Onaj tko u Bijelu kuću uÄ‘e poslije Obame – neće u rukama imati mnogo ulaznice. Ne vidim dobru strategiju za sljedećeg predsjednika SAD. ZaÅ¡li smo suviÅ¡e daleko”.

WSJ sa svoje strane procjenjuje da je utjecaj Rusije na Bliskom istoku – zahvaljujući “sirijskom gambitu” i avio-udarima – u odreÄ‘enoj mjeri premaÅ¡io utjecaj koji je SSSR imao 70-80-ih godina.

Direktor francuskog Fonda za strateÅ¡ke studije Kamil Grand rekao je ameriÄkom listu:

“Putin teži nekoj vrsti zajedniÄke dominacije sa SAD na Bliskom istoku i to mu je bezmalo već uspjelo”.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,